A topagrar.com Németország egyik legismertebb közvélemény-kutató intézetének (Emnid) közelmúltban készült felmérésére hivatkozva arról számolt be, hogy a német lakosság tisztában van a mezőgazdasági termelés társadalmi és gazdasági jelentőségével, és nagyra értékeli azt. A családi gazdálkodók általános megbecsülésnek örvendenek a saját lakóhelyükön és országosan is.

Ez szöges ellentétben áll azzal a Magyarországon évszázadok óta megrögzött szemlélettel, amely a „paraszti” munkát más foglalkozásokkal szemben alacsonyabb rendűnek tartja, magát a paraszt kifejezést pedig gyakran az iskolázatlan, műveletlen ember fogalmával azonosítja.A német állampolgárok 87 %-a szerint a „mindennapi kenyerünket” (jó minőségben) előállító mezőgazdaság az életminőség és a nemzetgazdaság fontos eleme, amely egyben jelentős exportbevételt is biztosít az országnak.

A lakosság 60 százaléka a paraszti munkáról a direkt (háztól való) vagy a helyi piacokon történő vársárlások során, illetve a falusi turizmus keretében, a parasztházak által kínált szállásokon eltöltött szabadságok alkalmával szerez információt, elbeszélgetve a termelőkkel. Emellett a mezőgazdaságról szóló TV-adások is hozzájárulnak ahhoz, hogy a paraszti tevékenységről pozitív kép alakuljon ki a társadalomban. Ezek nyomán a lakosság széles rétegei kapcsolódnak be a mezőgazdasággal összefüggő vitákba (környezetvédelem, állatjólét).