Változtak a szokások, de a papír képek most is népszerűek

2021. szeptember 11. 17:16 | Vári Bianka

A fejemben él az az elképzelés, hogy az emberek többnyire csak a telefonjukkal "lövöldözik" a fényképeket, majd néhány kedvencüket feltöltik a közösségi oldalukra. Mióta okosak az eszközeink, kevésbé megfontoltak a fényképeink. Ugyanakkor egy helyi fotós szaküzlet, és egy esküvői fotós szerint ma is ugyanolyan varázsa van az előhívott képeknek, mint egy-két évtizeddel ez előtt, csupán az elkészítés módja változott.

A technika fejlődésével teljesen átalakultak a fotózási szokások. Azt is hozzá kell tenni, ma már a fényképek többsége mobiltelefonnal készül – árulta el Rácz Juhos Andrea, fotógráfus, egy helyi fotós szaküzlet munkatársa.

– Már telefonnal is egészen jó képeket lehet készíteni. Illetve jó fényviszonyok között minden géppel lehet jó fényképet készíteni, ahol viszont már gyengébbek a fények, vagy ahol mozgást szeretnénk megörökíteni, ott nehezebb dolgunk van.

A kép illuszttráció. Forrás: pixabay.com

Andrea szerint, amikor a filmes korszakban egy filmen 24 vagy 36 kocka volt, azt be kellett beosztaniuk az embereknek, majd előhívni. Voltak, akik egy nyaralás után hozták a tekercset, másoknál előfordult, hogy egy egész év anyaga szerepelt a pár tucat képkockán.

– Ma ez teljesen megváltozott: inkább többször, de kevesebbet hívnak elő az emberek. Egy-kettő, öt-tíz fényképpel bejönnek, hogy kérnek belőle néhány darabot, amit utána tovább tudnak osztani barátoknak, vagy nagyszülőknek. Nem kell megvárni, hogy beteljen egy tekercs, amin rajta van akár több hónapnyi anyag.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az idő múlása, és a változások a fényképeken követhetők nyomon.

– Nem gondolom, hogy régebben másképpen értékelték volna a fényképeket, viszont tény és való, hogy nincs annyi kép előhívatva. Nagyon sokan csak gépen archiválják, vagy feltöltik közösségi oldalra, és ott őrzik maguknak a képeket. Az esküvőket és a komolyabb sorozatokat ugyanakkor változatlanul papíron is kérik a megrendelők, hiszen ezeket tovább tudják adni ajándékba.

A digitális fényképek előretörésével ma már alapnak számít, hogy egy fotós az elkészült fényképeket elsősorban digitális formában adja át a megrendelőknek – mondta el egy másik helyi fotográfus.  A hazai fotósok legnagyobb része valamilyen fájlmegosztón küldi el a fotókat, de léteznek már olyan felületek is, amelyek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy az ügyfél egy esztétikus online galérián tekinthesse meg a képeket – magyarázta.

A kép illuszttráció. Forrás: pixabay.com

– Nekem fotósként az a legfontosabb, hogy a képeimmel elmeséljek egy sztorit. Egy online galériában az ügyfél egy szép, egységes környezetben látja viszont a képeket, olyan sorrendben, ahogy azt én meg szeretném mutatni, ráadásul ahhoz az eszközhöz igazítva, amelyen éppen megnézi a galériát.

A fotográfus hozzátette, hogy bár ő is a nyomtatott képekre szavazna, egyszerűen a képek mennyisége miatt erre nehezen van lehetőség. Ugyanakkor az előbb említett galériák arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a képeket előhívassák, albumokat, naptárakat állítsanak össze az megrendelők.

– Egyébként, ha statisztikáról akarunk beszélni, általában az ügyfelek 20-30%-a vásárol a fotózás után valamilyen printet nálam, de azt megtippelni sem tudom, hogy ténylegesen hányan és mit vásárolnak máshol. Például láttam már viszont jegyes fotós képemet egész falas printben, vagy egy másik képemet telefontokként – zárta gondolatait a szakember.

További programok »

FEL