Változott-e a külföldi utazások száma a terrortámadások hatására?

2015. december 8. 16:08 | behir.hu

A párizsi terrortámadás árnyékában a külföldre látogató turisták mennyire érzik magukat veszélyben illetve milyen arányban változott az utazási kedvük az embereknek az elmúlt időszakban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy békéscsabai utazási irodában.

A békéscsabai Continent Utazási Iroda vezetője, Juhász Eta kifejtette, hogy most is gyakran látogatják a magyar turisták a külföldi városokat, kedvelt úti céljaik között Párizs és Bécs szerepel főként. Előfordult, hogy az utasok némi aggodalommal indultak útnak az elmúlt időszakban, de a vezető úgy látja, hogy az utazási iroda forgalma nem csökkent a külföldi terrortámadások és merényletek miatt, hiszen nőtt a közbiztonság.

A turisták többségét nem riasztják vissza a történtek, ugyan is a megfelelő intézkedések mellett biztonságban érzik magukat. Kurucsó Ferencné már számos külföldi úton járt, hamarosan Bécsbe indul, és azt mondja: nem fél, hiszen az utazási iroda mindent megtesz a biztonsága érdekében a külföldi útjai során. Viszont repülővel nem utazna ebben az időszakban szívesen, ezért inkább buszos utakat választ.

Egy külföldi idegenvezető sokat segíthet a turistáknak akár bemutatni a város nevezetességeit, akár biztosítani a nyugodt légkört számukra. A 20 éve Párizsban élő Szirbek István idegenvezető kifejtette, hogy a Franciaországot ért támadások után az embereket megrázták az események, a merényletet követő napokon az ország megrendült, gyászba burkolózott. Több nappal később viszont a régi kerékvágásban folytatódott az élet az országban, ugyanakkor maradandó sebet ejtettek az emberek lelkében a történtek. Az idegenvezető hangsúlyozta, hogy a magyarok szeretik Párizst ezért még ebben az időszakban is kedvelt úti céljuk, habár most mindenki sokkal óvatosabb.

Fontos a külföldi utak során, hogy tartsuk be a biztonsági előírásokat és mindig haladjunk együtt a csoporttal, valamint kerüljük a rendkívül forgalmas helyeket – tanácsolja az utazási iroda vezetője.

Kora Éva Robertina

FEL