Változott az országok besorolása

2020. július 16. 11:34 | behir

Ha egy sárga vagy piros jelzéssel ellátott ország valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség alacsony, akkor az országos tisztifőorvos azt zöld jelzéssel láthatja el - olvasható a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A mostani módosítás után nem csak országokra, de akár tartományokra, megyékre vagy városokra is adhat ki külön beutazási korlátozást a kormány. Nagy kérdés, hogy az így differenciált beutazási szabályokat hogyan fogják majd ellenőrizni a határokon – írja a Portfolio.
 
Szerda hajnalban lépett életbe az a vasárnap bejelentett szabály, mely három kategóriába sorolja az országokat: a zöld jelzéssel ellátott országokból továbbra is szabadon lehet utazni Magyarországra. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. A sárga jelzésű országok esetében egy, míg a pirosaknál két negatív koronavírus-teszt szükséges a karantén elhagyásához idő előtt. Külföldi állampolgárok a piros országokból egyáltalán nem léphetnek be.

Európai országok besorolása Magyarországon a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából. Forrás: MTI

A szerdán megjelent módosítással a kormány lehetőséget ad arra, hogy az országos tisztifőorvos ne csak egy-egy ország, hanem annak kisebb közigazgatási egysége esetében változtathassa a besorolást. Vagyis könnyen lehet mondjuk Észak-Olaszország vagy akár speciálisan Lombardia piros vagy sárga, vagy éppen fordítva, mondjuk Nyugat-Ukrajna, a Kárpátalja piros helyett zöld. A besorolásokat elvileg minden szerdán vizsgálja felül a kormány, de menetközben is változhatnak.

via

FEL