Változások az iskolanyitások dátumaiban és az érettségiben

2021. április 10. 10:45 | Sipos Gábor

Orbán Viktor pénteken reggel jelentette be, hogy a középiskolákban a tanítás nem április 19-én, hanem május 10-én, az írásbeli érettségi vizsgákat követően indul. A végzősöknek az idei évben sem kell szóbelizniük, a záró eredményeiket az írásbeli vizsgák alapján kapják meg.

A közép, valamint a felsőoktatási intézmények hónapok óta zárva tartanak, a tanítás online zajlott. Az iskolák hamarosan újra nyithatnak, de nem egyszerre.

– Készen állunk az iskolák újraindítására, de nem érdemes a középiskolákat néhány napra kinyitni, utána meg az érettségi szünet miatt bezárjuk, úgyhogy egyszerűbb, ha azt tesszük, hogy május 10.-én indítjuk meg a középiskolai osztályoknak a személyes találkozóra épülő tanítását – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor a péntek reggeli interjúban kiemelte, hogy az idei évben – a tavalyihoz hasonlóan – nem lesz szóbeli érettségi.

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban erre az esetre is felkészültek, a tervek szerint kislétszámú, termenként 10 fő alatti vizsgákra készülhetnek a diákok.

– Az írásbeli érettségikre fel vagyunk készülve, a kollégák beosztása ezekben a másodpercekben is folyik. Az osztálytermek kialakítása, a diákok beléptetése is egészen pontosan meg lesz tervezve. Az írásbeli érettségiket követően pedig az iskola kinyitja kapuit – nyilatkozta Mucsi Balázs, Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban is újraindul a hagyományos oktatás. Április 19-étől az elsőtől nyolcadik osztályos korosztályt várják az intézményben. A középiskolások csak az írásbeliket követően mehetnek iskolába. A Belvárosi megbízott igazgatója szerint a döntés jó, de mint pedagógus hiányolja a szóbeli érettségit.

– A szóbeli érettséginek mindig az a szerepe, hogy annak a diáknak, akinek az írásbeli érettségije egy kicsit rosszabbul sikerül, mert írásban rosszabbul teljesít, felfelé tornássza a jegyeit. Szerintem ennek a diákok többsége nem fog örülni és én pedagógusként is azt mondom, hogy a szóbeli érettségi az egyébként jó.  Most azonban úgy gondolom, hogy ez egy jó döntés volt – mondta dr. Malatyinszki Anita.

Pár nappal ezelőtt az ADOM, azaz az Alternatív Diákközpontú Oktatásért Mozgalom tett közzé egy felhívást, miszerint korainak tartják az április 19-i iskolanyitást. Ez megváltozott, mégsem elégedettek.

– Úgy gondoljuk, hogy kezdetnek jó, viszont kiállunk az általános iskolások mellett is és azt szeretnénk, hogy őket se kötelezzék arra, hogy visszamenjenek. Erre több forgatókönyv létezik. Szerbiában remekül működik az A/B hetes megoldás, tehát, hogy a gyerekeket szétválasztják, de ez csak egy lehetőség – hangsúlyozta Varga Márk, a mozgalom szóvivője.

A jelenlegi információk szerint az általános iskolások számára április 19-től, a középiskolások számára a május 10-étől indulhat a jelenléti oktatás. Magyarországon az idei évben több, mint 100 ezer diákot érintenek az érettségi feltételek változásai.

További programok »

Oktatás

„Békéscsaba hazavár!” – ismét lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2021. június 16. 17:42
FEL