Választási közlemény

2019. május 11. 12:41 | behir.hu

Az alábbiakban az Európai Parlament képviselőinek 2019. május 26. napjára kitűzött választásával kapcsolatos tudnivalókról olvashatnak.

 

Szavazás külképviseleten

 

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarország területén, kérheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. A kérelemben meg kell jelölni azt a külképviseletet, ahol a választópolgár szavazni kíván. (Figyelem! A külképviseleti szavazás időpontja némely esetben eltérhet a magyarországi szavazás időpontjától!) A külképviseletek felsorolása és a szavazási időpontok megtalálhatók a www.valasztas.hu internetes oldalon.

A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában a www.valasztas.hu oldalon. A kérelemnek május 17-én (péntek) 16 óráig meg kell érkeznie.

 

Szavazás a lakhelytől eltérő magyarországi településen

 

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a lakóhelye szerinti szavazókör illetékességi területétől eltérő címen tartózkodik, átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni azt a magyarországi települést (Budapest esetén a kerületet is!), ahol a választópolgár szavazni kíván. A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon. A kérelem levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten 2019. május 22-én (szerda) 16 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten 2019. május 24-én (péntek) 16 óráig nyújtható be.

 

Mozgóurnás szavazás

 

A mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár mozgóurna iránt kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni azt a címet, ahová a választópolgár a mozgóurnát kéri, valamint a mozgóurna igénylés okát. A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon. A kérelem levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten 2019. május 22-én (szerda) 16 óráig, személyesen 2019. május 24-én (péntek) 16 óráig, ügyfélkapus azonosítással interneten 2019. május 26-án (vasárnap) 12 óráig nyújtható be. A kérelem a szavazás napján (május 26.) 12 óráig eljuttatható ahhoz a szavazatszámláló bizottsághoz is, amely bizottság szavazókörének a névjegyzékében a választópolgár szerepel.

 

Mozgóurna igénylése esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi a szavazás napján a választópolgárt a megjelölt címen.

 

Figyelmeztetés a kérelmek benyújtásával kapcsolatban

 

Felhívjuk a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy a kérelmeket a személyazonosító okmányaikkal pontosan megegyező adattartalommal töltsék ki. Amennyiben az adatok nem egyeznek a névjegyzékben szereplő adatokkal, a kérelem elutasításra kerül. Ugyanakkor elutasítást követően a kérelem ismételten benyújtható.

Kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy megfelelő időben nyújtsák be a kérelmeket, hogy esetleges elutasítás esetén is legyen lehetőségük új kérelmet benyújtani.

 

Települési szintű lakcímmel rendelkező és átjelentkezéssel szavazó választópolgárok

 

A települési szintű lakcímbejelentéssel rendelkező választópolgárok Békéscsabán a 29. számú szavazókörben (Irányi u. 14., Kazinczy Ferenc Általános Iskola) adhatják le szavazatukat. A Békéscsabára átjelentkezett választópolgárok szintén itt élhetnek választójogukkal.

 

További tájékoztatás, letölthető űrlapok

 

A választással kapcsolatban bővebb tájékoztatást találnak az interneten a www.bekecsaba.hu oldalon a Választások menüpont alatt. Itt érhetők el a külképviseleti szavazásra, átjelentkezésre és mozgóurna igénylésére vonatkozó kérelemnyomtatványok is.

 

Figyelmeztetés okmányok érvényességével kapcsolatban

 

Kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy ne felejtsék el időben megvizsgálni személyazonosító és lakcímet igazoló okmányaik érvényességét és szükség esetén gondoskodjanak a Járási Hivatal Kormányablak Osztályánál azok cseréjéről. Érvénytelen okmánnyal ugyanis nem igazolható megfelelően a személyazonosság, illetőleg a lakcím, ezért az adott választópolgár nem szavazhat.

 

Választási ügyfélszolgálat

 

A Választási Iroda ügyfélszolgálati irodája munkanapokon 8 és 16 óra között várja a választópolgárokat a Békéscsaba, Szent István tér 7. I. emelet 113. és 117. számú irodában. Az iroda közvetlen telefonszáma: 66/886-623 és 66/886-620.

 

Dr. Bacsa Vendel

jegyző, a Választási Iroda vezetője

 

 

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL