Vajon megérkeznek időben az online vásárolt ajándékok?

2020. december 7. 07:15 | behir.hu

A koronavírus-járvány miatt sokan vásárolnak idén karácsonyi ajándékot webshopokból. Kérdés, hogy megérkeznek-e időben a csomagok.

A koronavírus-járvány idén a karácsonyt is megbojgatja: sokan online vásárolnak ajándékot, ám van, aki nem számol azzal, hogy az év végén egyébként is csúcsra jár az állami posta, illetve a futárcégek is. 

Rosszul járhat, aki az utolsó pillanatokra hagy mindent, hiszen egyelőre nem tudni, lesz-e korlátozás karácsonykor, nyitva lehet-e minden üzlet. Habár a kormány hétfőre ígért tájékoztatást az ünnepek alatt érvényben lévő intézkedésekről, a magyar miniszterelnök legutóbbi, a Kossuth Rádiónak adott interjújában arról beszélt, a járványügyi szakemberek az intézkedések fenntartása mellett érveltek. 

A korlátozások fenntartása pedig nehezítheti a vásárlást - írja a Menedzsment Fórum – bár az emberek jól felfogott érdeke is az, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol várhatóan nem lehet a távolságtartási előírásoknak eleget tenni. Az országos tisztifőorvos nemrég arról beszélt: "Arra ösztönzöm önöket, hogy a karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a zsúfoltságot." Müller Cecília azt is javasolta, hogy találjuk ki, hogy mi az az áru, amit szeretnénk beszerezni, és célirányosan menjünk vásárolni. Az országos tisztifőorvos a webáruházak látogatását ajánlja, amiknek a segítségével a kiszemelt ajándékot be tudjuk szerezni otthonról, és mindezt mindenfajta üzletbe történő menetel nélkül, biztonságosan tehetjük meg.

A biztonságos, kényelmes vásárlás és az interneten elérhető kedvezmények sokakat ösztönöztek arra az elmúlt hónapokban, hogy valamelyik webáruházban vásároljanak. Az immár Magyarországon is meghonosodott november közepi-végi kedvezményes időszak, hívják Black Fridaynek vagy akár Black Weeknek, szinten sokakat ösztönöz arra, hogy ilyen csatornákon keresztül szerezzék be a karácsonyi ajándékokat. Úgy tűnik azonban, hogy a válság és az előrehozott vásárlások érdemben egyáltalán nem fogták vissza az emberek vásárlási kedvét. A legnagyobb áruházak ugyanis rekordköltésről számoltak be a Black Friday akcióik kapcsán.

 

Kérdés, megérkezik-e időben

A webes vásárlások esetén a novemberi vásárlás az elérhető kedvezmények mellett egy további előnnyel is jár, a rendelt termék így biztosan megérkezik az ünnepekre. Ez komoly problémát jelenthet idén, ugyanis a kiszállítást végző futárszolgálatok és a Magyar Posta a hírek szerint már most teljes kapacitáson dolgoznak. A társaságok ugyan az ünnepek előtt igyekeznek mindig növelni a kapacitásokat időszakosan alkalmazott munkatársakkal, illetve a meglévő állomány túlórázásával. Nagy valószínűséggel azonban a webáruházak forgalmával nem fognak tudni lépést tartani.

A Magyar Posta például a napokban azt jelezte, hogy a novemberi belföldi postai csomagforgalom majdnem 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A társaság ezért jóval nagyobb karácsonyi szezonra készül, mint tavaly, és már szombaton is kézbesít csomagokat. A naponta beérkező csomagmennyiség az elmúlt másfél hétben a 2019-es karácsonyi idény legerősebb napjait is felülmúlta, és átlagban kétszer akkora, mint egy nyári napon - írták a közleményben. 

A Magyar Posta szerint a forgalmat a webáruházak akciói mellett a járvány is erősíti. A fertőzésveszély miatt a vásárlók kerülik az üzleteket, és inkább a világhálóról rendelnek. Kevesebb lesz a személyes találkozás is, ezért sok ajándék küldeményként ér majd célba a posta szerint. Nem véletlen, hogy a Magyar Posta szóvivője a napokban azt mondta, hogy amennyiben valaki karácsonyra csomagot szeretne feladni, azt legkésőbb december 18-ig tegye meg, hogy a küldemény december 24-ig biztosan megérkezzen a címzetthez. Panulin Ildikó hozzátette, hogy bár a csomaglogisztikában a csúcsidőszak november 20-tól december 20-ig tart, a belföldi postai csomagforgalom már novemberben megdöntötte a tavalyi rekordot.

További programok »

Gazdaság

Hétfőn jár le a gépjárműadó befizetésének határideje

Április 15-én éjfélig lehet befizetni a gépjárműadót. A legegyszerűbben az elektronikus tárhelyre kapott határozatokban szereplő linkre kattintva vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) applikációjában, a NAV-Mobilban fizethető be az adó. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek átutalással rendezhetik a befizetést – közölte a NAV hétfőn délelőtt.
2024. április 15. 11:12
FEL