Vádemelés: Egy telefonhívással szüntetett volna meg egy eljárást, 900 millióért

2018. május 17. 11:02 | behir

Az Orosházi Járási Ügyészség befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat egy 40 éves, többszörösen büntetett előéletű budapesti férfi ellen, aki nemlétező kapcsolataira hivatkozással akart több, mint 900 millió forintot kicsalni egy büntetőügy gyanúsítottjától.

Ahogy arról a behir.hu korábban beszámolt, egy többszörösen bűntetett előéletű férfi azzal próbált kicsalni pénzt egy folyamatban lévő ügy vádlottjától, hogy azt mondta, befolyásos embereket ismer és csak egy telefonhívásába kerül, hogy megszüntessék az eljárást.

A Békés Megyei Főügyészség közleménye szerint a történtek előzményéhez tartozik, hogy a vádlott azt a látszatot próbálta kelteni, hogy a politikai élet befolyásos szereplőivel, magas beosztású állami tisztségviselőkkel, nagyhatalmú bűnözői körökkel áll szoros kapcsolatban, ezért problémás ügyek mikénti elintézésére jelentős befolyása van, így például követelések behajtásában tud hatékony segítséget nyújtani. A vádlott e látszat erősítésére ismeretségi körében és internetes oldalakon azt híresztelte, hogy orosz-ukrán bűnözői körökkel is jó kapcsolatot ápol, mivel ő „Szimjon Mogiljevics-nek”, a hírhedt kelet-európai bűnszervezet vezetőjének a fia. Ez azonban nem volt igaz és a vádlottnak befolyásos kapcsolatai sem voltak.

 

 

Egy nagyértékű lopásból akart hasznot húzni

A vádlott ismeretségi körében szerzett tudomást egy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság előtt különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozás részleteiről, továbbá arról, hogy az ügy szereplői a bűncselekményből igen jelentős jogtalan haszonra tehettek szert. Elhatározta, hogy ebből a pénzből – a büntetőügyről általa megismert adatok felhasználásával, a döntésre jogosult személyek befolyásolásának látszatát keltve – ő is részesedni kíván.

Ennek érdekében 2017. december 20-án délelőtt a vádlott telefonon felhívta az ügy egyik gyanúsítottját, akit például a köztársasági elnökkel, a belügyminiszterrel, illetve másokkal fennálló (de ténylegesen nem létező) kapcsolatára hivatkozva a bűncselekménnyel az ő és „édesapja” (t.i. Szimjon Mogiljevics) cégének okozott 900 millió forintos kár megfizetésére próbálta rávenni. A vádlott azt is kilátásba helyezte, hogy a kért összeg megfizetése esetén – a büntetőügyben eljáró hivatalos személyeket befolyásolva – az ellene folyó eljárást egy telefonhívással megszüntetteti. A hívott fél nem akart fizetni, inkább feljelentést tett.

Az Orosházi Járási Ügyészség a férfit befolyással üzérkedés bűntettével vádolja. Az irányadó büntetési tételkeret 1-5 évig terjedő szabadságvesztés. A járási ügyészség vádiratában a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától is, illetőleg pénzbüntetés megfizetésére is kötelezze. Az eljárás az Orosházi Járásbíróság előtt folytatódik.

További programok »

FEL