Üvegút vezet az üveghegyekhez Orosházán

2023. szeptember 28. 18:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Magyarországon egyedülálló tesztúton érkezik a feldolgozásra váró üveghulladék az orosházi üvegfeldolgozó üzem telephelyére. Az 1,3 kilométeres üvegút 25 tömegszázalékban tartalmaz újrahasznosított üveget. Alaszkában és Észak-Európában már bizonyítottak az ilyen típusú utak, mivel az üveg fagyálló és nagyobb a teherbírása, mint a zúzott kőnek.

Az országban egyedülálló látvány várja azokat, akik ráfordulnak arra a bekötőútra, amely az orosházi üveg-újrahasznosító cég üzeme felé vezet. Az új út különleges eljárással, 25 százalékban újrahasznosított üvegzúzalékból készült. A napsütésben szikrázó üvegszemcsék akkor láthatóak a legjobban, amikor mozgásban vagyunk. 

Az üveg hulladék újrahasznosításáról és az üvegzúzalék előállításának módjáról Gyetván Csaba készített videót.

A bekötőút önkormányzati tulajdonú, illetve egy kis szakasza magánút. A kivitelezéshez az érintett mezőgazdasági vállalkozó 3 millió forinttal járult hozzá, Orosháza önkormányzata pedig 10 millió forinttal támogatta a felújítást.

– Két vállalkozás is működik itt a helyszínen, az egyik a RE-GLASS, a másik pedig mezőgazdasági tevékenységet folytat. Ez a két cég mindenféleképpen jelentős adóbevétellel járul hozzá város költségvetéséhez. Mivel önkormányzati útról van szó, és megkerestek minket, hogy vállaljunk részt az útszakasz megjavításában, ezért azt gondoltuk, hogy ez kötelességünk – hangsúlyozta Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

A kivitelező és az üveg újrahasznosítással foglalkozó cég közös, 43 millió forintos beruházásához utóbbi térítésmentesen biztosította a 275 tonna üveget. Magyarországon eddig egy 600 méteres teszt út volt, ahol minimális üveget tettek a kopórétegbe. Az orosházi, 1,3 kilométeres szakasz 25 tömegszázalékban tartalmaz üveget. 

– Ez azt jelenti hogy 275 tonna üveget tartalmaz az 1,3 km-es út, amely azt biztosítja reményeink szerint, hogy mivel az üveg nem veszi fel a vizet – tehát jó eséllyel fagyálló –, így kemény, illetve kopásállóbb lesz. Úgyhogy azzal reményünk, hogy ahogyan ezt Nyugat-Európában vagy Amerikában már használják olyan helyeken, ahol speciális követelményeknek kell megfelelni, ez az út is egy hosszabb élettartamot tud biztosítani – emelte ki Aszódi Ferenc, az üvegfeldolgozó üzem ügyvezető igazgatója. Elmondta: ez egy hengerelt technológia, tehát az útburkolatból nem állnak ki az üvegszemcsék, így nem okoznak kárt a közlekedési eszközökben, továbbá a felület éjszaka is jobb látási viszonyokat biztosít. A RE-GLASS Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: többek között a dolgozóik komfortérzetének javítása miatt vállalták át a régi kátyús út felújítási költségeinek nagyobb részét. Tavaly például 60 ezer tonna üveget dolgozott fel a cég, amit a kamionok ezen az útszakaszon szállítottak.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Szárnyakat bontottak a Karácsonyi Angyalok, várják az adományokat

Bonnyai Sándor idén is felhívással fordul azokhoz, akik szeretnének segíteni a rászorulókon, és szeretnék, ha mindenkinek jutna ajándék az ünnepen. A Karácsonyi Angyalok elnevezésű gyűjtőakcióról beszélgetett vele a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető.
12:48
FEL