Úton a klímasemlegesség felé – fókuszban a szakképzés

2024. február 10. 09:10 | behir.hu

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) adott otthont a ConstructSkills4LIFE projekt 4. workshopjának.

A projektet megvalósító öt konzorciumi tag (az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. mint koordinátor szervezet mellett, a GEONARDO Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség és a Békéscsabai Szakképzési Centrum)  készített egy Helyzetértékelő tanulmányt, mely feltérképezi Magyarországon az építőipari szakemberképzést, a szükséges készségeket és kompetenciákat a 2030-as épületenergetikai- és klíma célok elérése érdekében. Ezen megállapításokra építve dolgoznak ki egy Útitervet, mely stratégiákat és intézkedési javaslatokat, cselekvési tervet fogalmaz meg annak érdekében, hogy a hazai dekarbonizációs célok elérhetőek legyenek. A javaslatok célja, hogy választ adjanak a kihívásokra és a feltárt hiányosságokra, ezzel is elősegítve az építőipari szektor fejlődését, különös tekintettel a tiszta energiára való átállásra, körforgásos gazdaságra, digitalizációra és szakmai ismeretek fejlesztésére.

A projekt január 23-án megrendezett negyedik workshopján többek között az építőipari szakképzésre és felnőttképzésre vonatkozó, valamint az azt érintő javaslatok ismertetetésére és a megvalósíthatóság megvitatására került sor. A rendezvény résztvevői a konzorciumi tagok mellett elsősorban Dél- és Kelet-Magyarország Szakképzési Centrumainak, szakképző iskoláinak, technikumainak képviselői voltak, továbbá meghívást kapott a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Békés Vármegyei Építész Kamara, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Békéscsabai Szervezete is.

A békéscsabai rendezvényt Mucsi Balázs Sándor, a helyi Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az intézmény életében kiemelten támogatott minden olyan projekt, mely a sikeres és eredményes szakképzés megvalósításához hozzájárul. A ConstructSkills4LIFE projektnek köszönhetően az építőipari képzésekhez kapcsolódóan nyílik lehetőség kiváló intézményekkel és szakemberekkel együttműködni. Az intézmény életében fontos minden hazai, uniós, sőt az Európán túlnyúló együttműködés is. Az Európai Unió országai mellett ma már ázsiai, például kínai és vietnámi iskolákkal is van közös szakképzési programja a Békéscsabai Szakképzési Centrumnak – tette hozzá az intézményvezető.

Az előadások sorát Hujber Dorottya, az ÉMI Nonprofit Kft. projekt koordinátora nyitotta „Előzmények és célok - a ConstructSkills4LIFE projekt ismertetése” című előadásával. A megjelentek tájékoztatást kaptak a projekt célkitűzéseiről, előzményéről, valamint a Helyzetértékelő tanulmány szakképzésre vonatkozó eredményeiről.

Vlcskó Pál, a BSZC szakmai főigazgató-helyettese „Építőipari szakképzés a Békéscsabai Szakképzési Centrumban (tényadatok és következtetések)” című előadásában áttekintést adott az építőipari szakmák, valamint a BSZC statisztikai adatai a képzésekbe bevontak számának alakulásáról az elmúlt 4 évben. Az adatokból jól látható volt, hogy a szükséges építőipari szakemberek biztosítása nem oldható meg csak nappali képzésben végzettekkel, szükség van a felnőttképzési jogviszonyban szakmát szerzőkre is. Az előadó hangsúlyozta, hatékonyabbá kell tenni továbbá a pályaválasztási, pályaorientációs tevékenységet. A megfelelő színvonalú képzéshez elengedhetetlen az oktatók szakmai továbbképzése is. Az épületek felújításához szükséges új ismeretek megszerzéséhez továbbképzési programokat kell indítani az építőiparban dolgozók részére – emelte ki a főigazgató-helyettes.

 

 

Dr. Barótfi István, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnöke a „Készség és képességfejlesztés 2030 - feladatok az épületek karbonsemlegességéért” című prezentációjában szemléletesen mutatta be a technológia fejlődésének, a digitalizáció elterjedésének hatásait, az emberi készségek fejlesztésének igényeit. Az előadásban elhangzott, hogy mire kell, hogy felkészítsen a mai iskolarendszer: elsősorban szilárd alaptudásra van szükség (írás-olvasás, matematikai alapok, adat- és információfeldolgozás, digitális írástudás, fizikális-mentális egészség és jóllét). Barótfi István bemutatta továbbá a projekt kiemelt intézkedéseinek struktúráját, hátralévő feladatait, melyek a következők: az intézkedési javaslatok megismertetése minél szélesebb körben, támogató nyilatkozat a közvetlenül érintett szakmai szervektől, megvalósítás saját hatáskörben, előrehaladás nyomon követése.

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara stratégiai koordinátora, szakképzési osztályvezetője, Mészárosné Szabó Anna „A duális képzés helyzete az építőipart érintő szakmákban - Békés Vármegyei adatokkal” címmel tartott előadást. Ismertette, hogy a szakképzésen belül a technikusi beiskolázás létszámai a szakképző iskolai szakmák terhére növekednek. A duális képzőhelyek kapacitásának felét sem érik el a szakképzési munkaszerződéssel tanulók száma – hangsúlyozta a szakember, és hozzátette: duális képzésben részt venni előnyt jelent mind a képzést adó cégek, mind a diákok számára.

Bánátfy Andrea, az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. Képzési Irodájának vezetője „Az IKK szerepe a szak- és felnőttképzésben” címmel prezentált a résztvevőknek. Bemutatta az Innovatív Képzéstámogató Központ tevékenységét, kiemelten a fejlesztés és támogatás területén. Szó volt a digitális tananyagfejlesztésről, az elkészült anyagok elérhetőségéről. Az előadásban ismertette továbbá az Oktatói Továbbképzési Rendszert (OTR), az elektronikus felület működését, az oktatók továbbképzési programjainak készítését, elfogadásának menetét.

Az előadások után Fajzi Tamás, a Békés Vármegyei Építész Kamara elnöke támogatóan nyilatkozott a szakképzés megújításáról. Hangsúlyozta, fontosnak tartja az építőipar számára a megfelelő színvonalon képzett munkaerő utánpótlását.

Ezt követően Hoffmann Ferenc, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Békéscsabai Szervezetének titkára tájékoztatta résztvevőket a regisztrált villanyszerelők képzéséről, megújító képzéséről.

A rendezvényt a megjelentek kötetlen beszélgetése zárta, ahol lehetőség volt további eszmecserére, a tapasztalatok megosztására.

A ConstructSkills4LIFE projekt záró konferenciájára 2024 tavaszán kerül sor. Az érdeklődők a projektről bővebben a www.constructskills4life.eu honlapon tájékozódhatnak.

                                                                                     

 

 

 

További programok »

FEL