„Utolsó szalmaszál” - lelkisegély az ünnepek alatt és után

2019. december 24. 17:35 | D. Nagy Bence

Karácsony környékén látványosan megszaporodnak a különböző ajándékgyűjtések a rászorulók javára. Ezek a kezdeményezések elsősorban az anyagi nehézséggel küzdők megsegítését célozzák, de mi a helyzet a lelki segítségre szorulókkal?

Az utóbbi csoportba tartozók sokkal többen vannak, mint a szociális rászorultak, a depresszió mint népbetegség és az ebből fakadó szuicid (öngyilkos) gondolatok ugyanis minden társadalmi rétegben megtalálják áldozataikat. Békéscsabán az SOS Lelkisegély Szolgálatot közel harminc éve azzal a céllal hozták létre, hogy az öngyilkosságok megelőzésében segítsen. A szakemberek szerint segíteni pedig csak azon lehet, aki segítséget kér.

A csabai lelkisegély központ vezetője, dr. Udvardi László pszichiáter szakorvos elmondta, hogy az ünnepek előtt változó, az ünnepek után azonban jelentősen megnő a segítséget kérők száma. A karácsonyi ünnepkör során a társadalmi érzékenység is előtérbe kerül, így valamelyest azok is akklimatizálódnak, akik egyébként magukba fordulnak, rosszabb esetben súlyos depresszióval küzdenek. A szakember kifejtette, hogy az ünnepeket követő, „kiábrándult” időszakban sokkal több segélyhívást fogadnak az operátorok.

Dr. Udvardi László hozzátette, hogy ebben az időszakban a legtöbb hívás az aktív középosztályból, illetve az elmagányosodott idősektől érkezik, de a fiatal korosztály is gyakran kér segítséget. „Az ő esetükben a szuicid gondolatok, a párkapcsolati és a szülőkkel való problémák kerülnek a leggyakrabban előtérbe” – folytatta a központvezető.

A lelkisegély szolgálat munkatársainak minden esetben körül kell járniuk a problémát. A kiinduló kérdések a probléma kialakulásának hátterét vizsgálják, valamint azt, hogy kértek, illetve kaptak-e segítséget a telefonálók. A központvezető rámutatott: az operátorok feladata az is, hogy lehetőség szerint terápiára szocializálják az erre nyitott segélykérőket.

Békéscsabán jelenleg több mint harminc aktív ügyelő várja a hívásokat az SOS Lelkisegély Szolgálatnál. Napközben egy ügyelő, a segélykérő hívások szempontjából különösen frekventált éjszakai időszakban pedig két ügyelő látja el a feladatot. Dr. Udvardi László elmondta, a központhoz érkező hívásokról heti statisztikát vezetnek. A telefonhívások száma hetente 300 és 500 között van, ennek nagyjából a fele érdemi segélykérés: félretárcsázások is előfordulnak, rosszabb esetben pedig inadekvát vagy hecchívások hátráltatják az operátorokat.

„A valóban segítségre szorulók minden esetben egy hosszabb folyamattal a hátuk mögött keresik fel a szolgálatot. Ezek az emberek nem élni nem akarnak, hanem úgy nem akarnak élni, ahogy eddig tették. A hívásfogadók munkája az, hogy utolsó szalmaszálként kapaszkodót nyújtsanak ezek között a gondolatok között" – mondta el dr. Udvardi László.

 


Az SOS Lelkisegély Szolgálat a nap 24 órájában elérhető, anonim szolgáltatás, mely ingyenesen hívható az alábbi telefonszámokon: 116-123 (mobiltelefonról is ingyenesen hívható), 66/441-300 - a 66 és 68-as körzetekből vezetékes telefonról díjmentes a hívás.


 

További programok »

Itthon

PM: a februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

z adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját, ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
11:40
FEL