Utolsó előtti a keresetek rangsorában, átlagon felüli a vállalkozások számában

2017. október 10. 06:03 | Zsíros András

Megjelent a KSH „Fókuszban a megyék– 2017. I. félév” című kiadványa, amely negyedévről negyedévre önálló webfelületen ad tájékoztatást a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról. A kiadvány térképeivel, interaktív grafikonjaival és rövid, lényegre törő magyarázataival az egyes témakörök megyénkénti áttekintése mellett azok összehasonlítására is lehetőséget biztosít.

Az online felületen megjelenő információk között megyénként és témakörönként is lehet választani. Az adatokból kiderül például, hogy Budapest és Pest megye után, Borsod–Abaúj–Zemplén megyét követően Békés megyében volt a legmagasabb a természetes fogyás aránya a vizsgált időszakban. Itt a lakónépesség 1563 fővel csökkent, ami 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi mértéket.

A gazdasági adatok között a foglalkoztatási mutatók szerint a munkanélküliség az országos 4,3 százalék feletti, 6 százalékos. A keresetek ezzel együtt jóval az országos átlag (193 064 Ft) alatt alakulnak, ez az első félévben 141 232 forint volt havonta. Ugyanakkor Budapest után a megyék rangsorában harmadik helyen áll Békés a vállalkozások számát tekintve. Az átlagos 175 helyett itt 190 gazdasági szervezet jut ezer lakosra. Ezt csak Szabolcs–Szatmár–Bereg (204) és Bács–Kiskun (196) előzi meg, Budapesten ez a szám 224.

Az oldalon további érdekes összehasonlítások is találhatók, amiből akár a sertés-állományt vagy a közúti balesetek számát is megtudhatja az olvasó.

További programok »

FEL