Ünnepeljük a házasságot – kezdődik a Házasság hete

2018. február 12. 09:40 | behir

A 11. alkalommal megrendezett programsorozat egyre népszerűbb hazánkban, tavaly 72 település 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A mozgalom arra hív minden embert, hogy ezen a héten minden nap fejezze ki szeretetét társa iránt valamilyen új módon.

Majd két évtizeddel ezelőtt Angliából indult egy kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hét erejéig a házasság és a család fontosságára, annak értékeire kívánja irányítani a figyelmet valamint segítséget nyújt a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára négy kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A központi programok fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

 

Házasságban élni

 

Az idei rendezvénysorozat ma, azaz február 11-én kezdődik és 18-án ér véget. A házasság hetének “házaspár arca” 2018-ban Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita mediátor, akik az elkövetkező héten főképp azt szeretnék üzenni a fiataloknak és az egyedül állóknak, hogy “jó házasságban élni menő”, “egymást támogatni felemelő” – merjenek tehát elköteleződni.

S hogy mit jelent még házasságban élni? Valószínűleg abban minden házaspár egyetért, éljen a világon bárhol, hogy az egyik legszorosabb kapcsolat jelenti, jelentheti két ember között, akik szeretik egymást. Nem csupán formalitás, amikor tiszta szívvel, őszintén kimondódik az igen, hanem megalapozza egy leendő család életét is. Igen, mondják ki szerencsére évről évre egyre többen, igen, ismétlik az oltár előtt jóban, rosszban, betegségben, egészségben, gazdagságban, szegénységben – együtt.

 

Az idei programsorozat Veszprémben kezdődik

 

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek Veszprémben, a Kálvin János parki református templomban, ahol Steinbach József hirdet igét. A hetet lezáró szentmisét a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Bíró László mutatja be.

A központi programok sorában konferencián, beszélgető esten, filmvetítésen járják körül mentálhigiénés szakemberek, művészek, közszereplők a házasság, a párkapcsolat témáját.

A teljes programsorozatot a hazassaghete.hu oldalon érhetik el.

 

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL