Ülésezett a közgyűlés – percről percre adtuk

47 nyílt napirend, négy zárt ülésen tárgyalt ügy – élőben adtuk a közgyűlést.

Mintegy 48 nyilvános napirend, négy zárt ülésen tárgyalt ügy – ismét ülésezik Békéscsaba közgyűlése. A képviselőtestületi ülést élőben is megnézhetik a 7.TV-n, míg a behir.hu-n folyamatosan frissülő cikkünkből értesülhet a legújabb fejleményekről!

10:11, kezdődik az ülés, az áprilisi közgyűlésről csak Kocziha Tünde hiányzik, a képviselőnő jelezte, hogy később csatlakozik a tanácskozáshoz.
Dr. Simon Mihály címzetes jegyzőre emlékeztek a képviselők. Szarvas Péter beszédében elmondta: dr. Simon Mihály 15 éven keresztül a helyi közigazgatás legmagasabb pozícióját töltötte be, számos elismerés mellett címzetes főjegyzői címet is kapott.  A polgármester felidézte, hogy az egykori címzetes főjegyző a rendszerváltás után a közigazgatás átalakításában is részt vállalt. Kiemelte társadalmi szerepvállalását, mecenatúráját. Amint arra Szarvas Péter emlékeztetett: számos program mellett neki is köszönhető például a közkedvelt Városházi esték sorozat. A megjelentek egy perces néma főhajtással tisztelegtek az egykori címzetes főjegyző emléke előtt, majd elhelyezték a kegyelet virágait a díszterem emlékasztalánál.

10:28 – 10:53 Változik a napirend, az 5.11-es, a NKSE sportcélú infrafejlesztéshez nem kell közgyűlési határozat, ezért kikerült a napirendi pontok közül.

Miklós Attila napirend előtt kért szót, a Modern Városok Programokkal kapcsolatban. Kiemelte, hogy az aláírt szerződésben nincsenek számok, csak ködös elképzelések. Nem ad választ arra: Mennyi forrást kapott a város? Mi kerül 5,2 milliárdba a piac fejlesztésében? Továbbá nem lehet tudni, mi alapján kerültek meghatározásra a számok, mi alapján zajlottak a tárgyalások. A képviselő szerint lehetőséget kell biztosítani arra, hogy mindenki megismerje a programot. Továbbá kérte, hogy a bejelentésekig készüljön egy összefoglaló a programról.

Szarvas Péter jelezte, hogy napirend előtt prezentációval készült a Modern Városok Program tárgyában.

Takács Péter is szót kapott. A képviselő soron kívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte azért, hogy a képviselők is megismerjék a Modern Városok Program békéscsabai vonatkozásait. Megemlítette a kórházösszevonás kérdését, amellyel kapcsolatban még nem kapott részletes beszámolót az intézmény főigazgatójától.  

Szarvas Péter hangsúlyozta: a képviselők tavaly kért javaslatait beépítették a programtervbe. Hozzátette, hogy mindenkinek megadta a lehetőséget az egyeztetésre, a képviselők nagy része pedig  élt is ezzel a lehetőséggel. A Békés Megyei Központi Kórházzal kapcsolatban azt mondta: írásban fordult dr. Becsey László főigazgatóhoz, ám a körülmények még nem megfelelőek ahhoz, hogy tájékoztatást adjon – ezt későbbre ígérte. A polgármester azt is jelezte: a békéscsabai tagintézmény továbbra is viselni fogja dr. Réthy Pál nevét.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes megjegyezte, hogy a szerdai bizottsági ülésen 30 perces beszámolót tartott a kórházösszevonásról a főigazgató, és jelezte, hogy a mai ülésen is részt kíván venni.

Herczeg Tamás tanácsnok szintén a Modern Városok Program kapcsán kért szót: mint mondta, illő lett volna a várost nagyobb felületen is tájékoztatni a döntésről, véleménye szerint erre való például a bekescsaba.hu.

Miklós Attila szerint nem elégséges az, hogy utólag kapnak tájékoztatást, és az a válasz sem megnyugtató, hogy beépítették a képviselői javaslatokat a programba. Szerinte nem volt olyan fórum, ahol információt kaptak volna a tervekről. Ugyanakkor biztos abban, hogy voltak tárgyalások, javaslatok, de erről nem egyeztettek közösen az érintettek

Szarvas Péter úgy felelt: figyelembe vették Miklós Attila és Fülöp Csaba javaslatait, a sportinfrastruktúra fejlesztésről például, mint mondta, biztosan egyeztettek. Hozzátette: minden lehetőséget megadott az írásbeli és szóbeli konzultációra, valamint örülni kell a mostani megállapodásnak és meg kell kezdeni a megvalósítást.

Takács Péter visszakérte a szót: kijelentette, örül, hogy a kórház főigazgatója az információk szerint megjelenik az ülésen. Ugyanakkor ez nem helyettesít egy előterjesztést, ezért továbbra is fontosnak tartja, hogy a kórházösszevonás kérdése a közgyűlés elé kerüljön.  

Miklós Attila azt javasolja, a 6.3-as előterjesztés kerüljön ki a napirendek közül.

 

Beszámol a polgármester a Modern Városok Programról

Zárt ülés után folytatódik a tanácskozás.

A nyílt ülés a polgármester Modern Városok Programról szóló prezentációjával indult. Szarvas Péter arra emlékeztet: egy éve indult a megyei jogú városok és a kormány közti egyeztetés sorozat. Továbbá köszönetet mondott azoknak, akik segítették az előkészítő munkát. A kormányzat részéről a keddi tárgyaláson Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy János államtitkár, a polgármester és az alpolgármesterek vettek részt. Hozzátette, hogy a Miniszterelnökséggel már a találkozót megelőzően is egyeztettek. A megbeszélés a három fő irányvonala Békéscsaba elérhetőségének, az itt élők életminőségének javítása és az ipar, illetve gazdaság fejlesztése volt.

A polgármester ugyanakkor hozzátette: számos részletkérdés még tisztázásra vár. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a tervezett fejlesztések a térség fellendülését szolgálják, melynek feltétele az együttgondolkodás, együttdolgozás.

A megállapodásba bekerült az M44-es gyorsforgalmi út megépítése, amely három szakaszból épül fel, jelezte a polgármester: Békéscsaba-Kondoros, Tiszakürt-Kondoros és Tiszakürt-Kecskemét. Szarvas Péter szerint megnyugtató, hogy a még el nem fogadott, de a már benyújtott jövő évi országos költségvetésbe több mint 178 milliárd forintot különített el a kormány a célra.

Szintén bizakodásra adhat okot az, hogy a kormány foglalkozik a Debrecen-Szeged 2×2 sávos M47-es út tervével, emelte ki Szarvas Péter. Mint mondta, bekerült a tervbe a Fürjesi elkerülő javaslata, amit Hanó Miklós alpolgármester szorgalmazott, (ez a Csanádapácai utat kötné össze a 44-es úttal).

A polgármester azt is kiemelte, hogy a repülőtér fejlesztésének kérdését Vantara Gyula karolta fel, de mindannyian fontosnak tartották a létesítmény zavartalan működését. Lázár János miniszter segítségével ígéretet kaptak arra is, hogy 4 milliárdos fejlesztési forrást különít majd el erre a célra a kormány. Ebből az összegből a pálya meghosszabbítása, a biztonságos leszállást és felszállást segítő műszaki rendszer és új hangárok megépítése is lehetséges. A repülőtér esetében a telek és a többségi tulajdon az államé, míg az üzemeltetés a városé – emlékeztetett Szarvas Péter, hozzátéve: érdemes fejleszteni városunk repülőterét.

Békéscsaba nem rendelkezik elég ipari területtel ezért, erre is kértek segítséget az államtól. Szarvas Péter álláspontja szerint nem csak területtámogatásra, hanem fejlesztésre is szükség van. Azt is kifejtette: koncentráltan Békés megyében vannak nagy értékű termőterületek, a feldolgozóüzemek azonban távol esnek a térségtől. Ezért helyben három feldolgozóüzemet építenek.

A tervek szerint 5,2 milliárd forintot fordítanak majd a hazai termékek kereskedelmi terének kialakítására, és egy modern, nagyméretű vásárteret hoznak létre. A látványterven már látható a többszintes, parkolóhelyekkel kialakított centrum – jegyezte meg Szarvas Péter, aki arra is emlékeztetett, hogy a békéscsabai piac teljes területe az önkormányzat kezében van.  

Kormányzati segítséggel megvalósulhatnak takarékos városműködést segítő beruházások. A polgármester azt mondta, kaptak arra ígéretet, hogy az állam segít ebben. Megemlítette továbbá azt az 1,4 milliárd forintos támogatást, amely a nyomdászipari tudás- és képzőközpont létrehozására érkezhet a városba.

“A sportban átütő sikert értünk el, és konkrét ígéret van egy új sportcsarnok építésére, ami akár Bajnokok Ligája mérkőzések megrendezésére is alkalmas lehet” – hangsúlyozta Szarvas Péter. A Sportok háza elnevezésű projekttel kapcsolatban azt mondta: az a terv, hogy a jelenlegi sportcsarnokban felújítsák az öltözőket, szobákat, edzőtermeket. Versenyuszoda és gyakorló uszoda is épül majd az ígéretek szerint, a találkozón pedig elfogadták a BRSE Akadémia tervét, tájékoztatott Szarvas Péter.

Habár konkrét támogatási megállapodás nem született, de a hosszú távú célkitűzések között szerepel a térség kerékpárúthálózat-fejlesztése – fogalmazott a polgármester, külön kitérve arra, hogy a Munkácsy-negyed kialakítását és a CsabaPark bővítését is támogatta a kormány. 
Emellett a zöld-folyosó kialakítására, tehát az Élővíz-csatorna medrének és partjának rehabilitációjára is érkezhet támogatás, fejtette ki a polgármester kiemelve ennek ökoturisztikai jelentőségét. Szarvas Péter szerint a tervek megvalósításához elengedhetetlen Gyula, Békés és Békéscsaba együttműködése.

 

Régi törekvések válnak valóra

Hanó Miklós alpolgármester arra emlékeztetett, hogy tervek ugyan korábban is voltak, csak a források hiányoztak a fejlesztésekhez. Sok javaslatot elfogadott a miniszterelnök – hangsúlyozta, amiért köszönetet mondott. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a város várta a gyorsforgalmi út megépítését. Arról is tájékoztatott, hogy a Fürjesi leágazást úgy kérték, hogy az M44-es kapcsolatban legyen a régi 44-essel és a 47-es főúttal. Ez azt a célt szolgálná, hogy az így kialakított déli elkerülő úton haladhassanak a mezőgazdasági teherszállító gépek és elkerüljék Békéscsabát. Pozitívumként emelte ki a reptér és a piactér fejlesztését, mint mondta, ezek nem csak Békéscsabának, de a térségnek is fejlődési lehetőséget biztosítanak.

Hűtőházzal kapcsolatban a gazdasági alpolgármester arra emlékeztetett: régóta szeretnék már megépíteni, mind három beruházásnál (hűtőház, paradicsomsűrítmény üzem, zöldségszárító üzem) magas a hozzáadott érték, a nyereségforrás potenciálja, és a megteremtett munkahelyek száma, ez pedig indikálja a helyi adók bevételének növekedését is. A beruházások megvalósításához munkacsoportot kért a miniszterelnök – tette hozzá Hanó Miklós, aki beszélt arról is, hogy a Munkácsy-negyed ötlete nagyon tetszett Orbán Viktornak. Emlékeztetett arra is, hogy a kerékpárutak fejlesztésére például külön nem is tudnának pályázni, ezért örvendetes a kormányzati támogatás.

Miklós Attila elmondta , hogy a keddi sajtótájékoztató leginkább egy “visszafogadó-bulira” emlékeztetett. A képviselő arra is rávilágított, hogy nem látják, milyen forrásokból valósulnak meg a fejlesztések, csak az M44-es megépítésénél.

 

Előkerült a jóságos királyfi példája

Miklós Attila továbbra is azt nehezményezte, hogy nem kaptak lehetőséget az érvek ütköztetésére. “A jóságos királyfi idejön, kiveszi a tarisznyájából a hamuba sült pogácsát, ez nem elég” – fogalmazott a képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei jogú városok közül Békéscsaba a program 20-ik állomása volt, és már csak az MSZP-s városvezetéső irányította Salgótarján és Szeged van hátra. A képviselő arra is rávilágított, hogy nem látják, milyen forrásokból valósulnak meg a fejlesztések, csak az M44-es megépítésénél.

Takács Péter szerint nem lett volna akadálya annak, hogy tartsanak egy rendkívüli ülést. A színház épületének rekonstrukciója meglepte a képviselőt, és sajnálja, hogy a hajléktalan szálló felújítása elmarad. Azt is jelezte: meg kell beszélni a felajánlott 31 milliárd forintot. Külön örül a piac és a repülőtér terveinek, mondta Takács Péter, aki szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázataival ezek össze lettek fésülve. Tájékoztatást kért a fejlesztésekről 2019-ig bezáróan. Helyeselte ugyanakkor, hogy sok képviselői javaslatot beépítettek a Modern Városok tervezetbe.

 

A reformkor óta ilyen ország fejlesztés nem volt
dr. Ferenczi Attila szerint nyílt sisakkal jött a királyfi. A reformkor óta ilyen ország fejlesztés nem volt, most kell felzárkózni az Európai Unióhoz – mondta a tanácsnok. Kiemelte, hogy komoly előrelépés az M44-es megépítésénél az, hogy az kizárólag állami forrásból valósul meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Orbán Viktor városépítő célból látogatott el Békéscsabára, nem pedig kampányolni jött. A tanácsnok a repülőtér esetében kiemelte a szakértők munkáját. Szorgalmazta az energetikai hatékonysági programokat, a sport szerepe pedig szerinte az egészségmegőrzésben nem elhanyagolható. Továbbá gratulált a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület bajnoki címéhez és a három békéscsabai atléta sikereihez. A gyakorló medence kérdésére is kitért a tanácsnok.

Kifejtette, hogy a kerékpárutakkal egyetértenek, a CsabaPark II.- nél pedig meg kell valósítani a kitűzött célokat. Az Élővíz-csatornával kapcsolatban kitért a B38 hajóra, amellyel nem kalkuláltak a tervekben. A tanácsnok szerint folytatni kell, akár, saját erőből is azoknak a terveknek a megvalósítását, amelyek kimaradtak a Modern Városok Programból. Munkahelyeket kell teremteni, ebben jelenthet nagy segítséget az új hűtőház és a paradicsomsűrítmény üzem – tette hozzá dr. Ferenczi Attila. “Úgy gondolom a miniszterelnök elhozta az alapanyagokat az ebédhez, de a részletes megvalósítása a mi komoly feladatunk. És minden forintnak örülni kell” – fűzte hozzá a politikus.

 

Az új építésű sportcsarnok nagy lökést adhat a verseny- és amatőr sportnak

Fülöp Csaba szerint örömteli, hogy Békéscsabára ilyen komoly forrás érkezik. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy az infrastruktúra-fejlesztés kiemelkedő része a programnak. Örömtelinek nevezte, hogy megjelent a specializáció az iparágaknál, amely a város erősségeit emeli ki, megsokszorozva ezzel a város versenyelőnyét. A sportfejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte: az új építésű sportcsarnok nagy lökést adhat a verseny- és amatőr sportnak.

Több éves programok is révbe érhetnek ezzel a forrással – tette hozzá a képviselő,, aki szerint közös lehetőség és felelősség a megvalósítást.

 

Minden forrásnak örülni kell

Kaposi László aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a sportcsarnok és a medence üzemeltetése megterhelheti a költségvetést.  A hűtőház működése is sok megválaszolatlan kérdés vet fel a politikus szerint. Ugyanakkor a képviselő hozzátette: minden forrásnak örülni kell.

 

”Ekkora pogácsát nekünk még nem sütött senki”

Kiss Tibor gratulált azoknak, akik részt vettek a tárgyalásokban. Kitért a nyomdaipari központ tervére. Mint mondta, örül, hogy a beruházások 25 százaléka humán területen történik, ami 10 milliárd forint összeget tesz ki, és további ötletekre kapott a város pozitív visszajelzést. “Ekkora pogácsát nekünk még nem sütött senki” – regált Miklós Attila mondatára az alpolgármester.

A sportuszoda működtetését, építését jól ki kell dolgozni, hogy minél takarékosabban működjön a jövőben – jelezte Kiss Tibor, aki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy ezzel a fejlesztéssel 450 sportolónak adunk lehetőséget az úszáshoz, nem is beszélve az óvodás csoportokról.

 

A 31 milliárd forint rendkívüli összeg

Nagy Ferenc “pogácsa ügyben” elmondta: a 31 milliárd forint rendkívüli összeg, amit nagyon meg kell becsülni. Ez egy kormány léptékű gazdaságfejlesztési program egyik lépcsője. “Most van lehetőség ezekre a fejlesztésekre, amivel élnünk kell, enélkül csak aprózzuk a pénzeket” – jegyezte meg az alpolgármester. A pogácsa nagyon nagy, és a gyerekeink, unokáink is profitálhatnak belőle – tette hozzá.

 

A város mindenki számára vonzó lehet

Szarvas Péter arról tájékoztatott, hogy a komplex energetikai terv Lázár János szerint is komoly innovatív program, de valamennyi fejlesztés hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez. Ezek segítségével  olyan kínálatot tud nyújtani a város, ami mindenki számára vonzó lehet.

Hanó Miklós Kaposi László kijelentésére válaszolva elmondta: ha összerakjuk a fejünket az önkormányzattal és a városi tisztviselőkkel az üzemeltetésekről is megfelelő döntés születhet. Hozzátette, az említett fejlesztések olyan újabb forrásokat fognak majd generálni, amelyből csak profitálhat a város.

 

Nem “visszafogadásról” volt szó

Időközben megérkezett az ülésre Kocziha Tünde, szót kért és kapott. A képviselő köszönetet mondott az előkészítésben résztvevőknek. Szerinte Békéscsaba számára pozitív volt a miniszterelnök keddi bejelentése. Mint mondta, azt vette ki Orbán Viktor szavaiból, hogy a kormány egyenrangú félként tárgyalt Békéscsaba polgármesterével, és nem “visszafogadásról” volt szó.

 

Kőleves

Miklós Atilla szerint nem a pogácsa kicsi, csak a mi szánk nagy, és a népmesei vonalnál maradva azt mondta, jelenleg csak a kőleves példáját látják megvalósulni.

Szarvas Péter szerint viszont nem időszerű az ilyen megnyilatkozások tétele – “rajtunk múlik, hogyan valósulnak meg a tervek, idén minimális erre egyébként a forrás” – jelezte a polgármester, aki szerint a jövő évi országos költségvetésből ilyen célra szánt 158 milliárd forint komoly összeg. Éppen ezért bízik abban, hogy Békéscsabára is megjönnek a megfelelő források.

Fülöp Csaba visszatért a sportcsarnok fejlesztésre, a napirendről lekerülő, az Előre NKSE által benyújtott pályázatot firtatva azt jelezte, szükség van a programok összehangolására, ami már rövidtávon is javítja az infrastruktúrafejlesztést.

Kaposi László Hanó Miklós felszólalására reagálva arra emlékeztetett, hogy régen a Barneválnál mindenki beszállító volt. A cég államikézben volt, szemmel láthatóan pedig mindenki csak gazdagodott. Eközben a cég viszont leamortizálódott, mint mondta, nem szeretné, ha eljutnánk idáig a hűtőház esetében. A háttérben Hanó Miklós annyit reagált, hogy nem beszállítói, hanem szövetkezeti formában működik majd a tervek szerint a hűtőház.

 

2-3 év, mire ideérnek a fejlesztési pénzek

Herczeg Tamás tanácsnok szerint célszerű lesz részletesebben számba venni azt, milyen fejlesztések lesznek. Elmondta, hogy összeadta azt, milyen fejlesztések lesznek, és a projektek száma magasabb, mint amennyit a polgármester elmondott.  Az említett 15 “nagyprojekt” egy emberöltő során sem szokott bekövetkezni, ezért is fontos mindent sorra venni és a munkát megkezdeni.

dr. Ferenczi Attila tanácsnok szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök olyan városba érkezett, ahol 12 körzetből 10 Fideszes, tehát nem mondható, hogy azért jött el ide az utolsók között, mert nem baráti a település. Hozzátette: 2-3 évet is igénybe vehet, mire ideérnek a fejlesztési pénzek, nem egy időben, készültségi fokban futnak majd. Jelezte, hogy valóban, csak egy konkrét időpont van eddig: az M44-es 70 kilométeres szakasza 2017-ig.

Hanó Miklós elmondta, hogy az M44-es megoldás lehet a térség fejlesztésére, de lobbizni kell azért, hogy amikor már könnyebben elérhető lesz megyénk akkor ide jöjjenek azok a vállalatok, cégek, akik munkahelyeket teremthetnek.

A szünet után folytatódik az ülés, a polgármester jelzi, hogy megérkezett a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója.

 

Csökkent a bűncselekmények száma Békéscsabán, kerékpáros járőrszolgálat jöhet

A rendőrkapitányság beszámolójából kiderül, hogy több mutató is bizakodásra adhat okot. A közbiztonsági szerv 2015-ös célkitűzései között többek között a köznyugalom megóvása, a közterületi rend fenntartásai is szerepelt, de nagy hangsúlyt fordított a bűn- és baleset-megelőzésre is. A regisztrált bűncselekmények száma 2014-hez képest 7 százalékkal, 1651-ről 1535-re csökkent. Tavaly kevesebb garázdaság és a lopás történt, míg a testi sértések valamint a zárt gépjármű feltörések száma növekedett. Ugyanakkor az esetek több mint felében a nyomozás eredményesen zárult, ami az elmúlt 5 év legjobb eredménye.

Békéscsabán 2015-ben összesen 182 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt az elsőbbség, a sebesség korlátozások figyelmen kívül hagyása, valamint a kanyarodási hibák miatt. A baleseteket legtöbbször a személygépkocsi vezetők okozták, de évről évre egyre többször a kerékpárosok figyelmetlenségén múlik a baj. A rendőrség álláspontja szerint baleset megelőzés szempontjából jelentős javulást jelentene a Lencsési út és a Corvin utca útszakaszán kialakított körforgalom.

A beszámoló kitér az idei évre is. A szervezet legfőbb céljai között a büntető- és szabálysértési eljárások lefolytatásának gyorsítása, eredményes befejezések arányának növelése, Magyarország schengeni határának fokozott védelme és a közlekedésbiztonsági helyzet javítása is szerepel.

Szarvas Péter emlékeztetett, Pintér Sándor belügyminiszter Szent György napján kitüntette dr. Polyák Zsolt rendőrfőkapitányt, Bede Sándor r. alezredest pedig kinevezte r. ezredessé.

Bede Sándor, a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője beszámolt arról, hogy kitűzött célokat teljesítették. 2015 júliusában véglegesítettek 21 végzős rendőrt, és folytatták a gyalogos szolgálatot a belvárosban, erősítve ezzel a lakossággal való kapcsolattartást. A rendőrség reagáló képessége is javult, ahogy az a beszámolóban is olvasható.

2014 végén gépkocsi feltörés és betöréssorozat elkövetőjét is sikerült elfognia a rendfenntartóknak. Bede Sándor elmondta, a táska-, pénztárca-, kerékpár- és mobiltelefon-lopások a leginkább jellemzőek ebben a térségben, de a város térfigyelő kamera rendszere a megelőzést nagyban segítette, és a rendőr ezredes üdvözölte a további fejlesztési terveket.

Javultak a nyomozáseredményességi mutatók. A kábítószer felderítések terén 100 százalékos volt az eredmény, ehhez hozzájárult a havonta, kéthavonta tartott  diszkó-razziák. A focimeccsek biztosításánál nem volt gond – folytatja a beszámolót a Békéscsabai Rendőrkapitányság vezetője, felkészültek a migrációs válsághelyzet kezelésére is.

A forgalom zökkenőmentes működtetése érdekében számos helyen volt karos forgalomirányítás (például az Erzsébet-híd építésekor, vagy a Szerdahelyi útnál).

A bűn és baleset megelőzés terén is előrelépés tapasztalható. A vezető kiemelte: bíznak abban, hogy diszkó baleset szimuláció is hatással lehet a békéscsabai középiskolásokra, és tovább folyhat ez a program. Kiemelte még a “Házhoz megyünk!” programot, mint arról tájékoztatott, minden hónap harmadik hetében a járási hivatal ügyfélközpontjában, a piactéren és a Csabagyöngyében vagyonvédelmi felvilágosításokat adtak a város rendőrei.

A beszámoló végén a rendőr-főkapitányság vezetője megköszönte a támogatást, és a további együttműködésre hívta fel a figyelmet.

Szarvas Péter a beszámoló után azt mondta: bíznak abban, hogy a felvázolt pozitív kép továbbra is ilyen marad. Hozzátette: az önkormányzat úgy tudja biztosítani a bűnmegelőzést és bűnfelderítést, hogy erősíti a térfigyelő-kamerahálózatot. Továbbá ígéretet tett arra, hogy a közterület felügyelet létszámát is bővítik két fővel. Zárásként köszönetet mondott a Szent György napi rendőrségi bemutatóért.

Takács Péter úgy fogalmazott: stratégiai partner a polgárőrség, bebizonyosodott annak hasznossága és a támogatásának indokoltsága. A képviselő szerint a kapitány elődjei is jó munkát végeztek, ugyanakkor megkérdezte: a megyei jogú városokat összevetve hányadik helyen állunk a közbiztonságot tekintve?

Herczeg Tamás annyival egészítette ki a beszámolót, hogy az első osztályú futballmeccseknél maguk a focisták is beszálltak a játék biztosításában.  A hajléktalan-helyzettel kapcsolatban pedig azt kérte, hogy határozott fellépést tanúsítsanak a rend őrei.

Dr. Kerekes Attila gratulált a kitüntetésekhez, és jelezte, hogy nem mindig a statisztikát kell nézni, hanem a közérzetet. Hozzátette: ezzel Békéscsabán nincs gond. Nem történnek gyilkosságok, nincs szervezetbűnözés, ezek erények – fejtette ki a képviselő, aki további jó munkát kívánt a rendőrségnek.

Fülöp Csaba elismerését fejezte ki, mint mondta, befogadó a kapitány a lakossági bejelentések iránt, ezekre visszajelzések is érkeznek. A tavaly megkezdett sebességmérések a Szabolcs utcában milyen eredményeket hoztak? Kazinczy üzletsornál többször zavarták hajléktalanok a lakosságot, milyen fellépést terveznek? – tette fel kérdéseit a képviselő.

Hanó Miklós a szabálytalankodó kerékpárosokra hívta fel a figyelmet, mint mondta, figyelmeztetni kellene őket arra, hogy tartsák be a szabályokat, különben balesetet okoznak. Sok helyről hallani azt is, hogy rengeteg a kábítószeres ügy, sűrítsék az ellenőrzéseket – kérte az alpolgármester.

Kiss Tibor a Békéscsabai Szakképzési Centrum új rendészeti képzésére hívta fel a figyelmet, és érdeklődött, a rendőrség ez irányú terviről.

Kutyej Pál lakossági hozzászólások alapján jelezte, hogy ismeretei szerint a Kender Center környékén sokan száguldoznak, erre kellene megoldást találni. Továbbá a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy egyszerűsíteni kellene a közlekedést az Evangélikus Kistemplom felőli gyalogos átkelőnél.

Bede Sándor Fülöp Csabának válaszolva elmondta, eredményes volt a Szabolcs utcai sebességmérés, a Kazinczy üzletsornál pedig már régebb óta gond a hajléktalanok jelenléte, akárcsak az Univerzál Áruháznál – fogalmazott a kapitány. Mint mondta, a határozott fellépésnek köszönhetően, a belvárosban ez a probléma egyelőre megoldódott, de átcsoportosult a város más területére. A közterületi alkoholfogyasztással, garázdasággal, zaklató jellegű koldulással szemben sikeresen felléptek. A kapitány azt is elmondta: ne csak a közgyűlésen merüljenek fel az ezzel kapcsolatos igények, hanem a lakosság azonnal jelezze esetleges panaszait, észrevételeit. A gyalogátkelőkkel kapcsolatban Bede Sándor azt mondta: vannak olyan problémák, amiket nem a rendőrségnek kell megoldania, ilyen a burkolati felfestés. A kerékpárosokat számos esetben figyelmeztették, bírságolták, de hosszútávon nem ez a cél, hanem a közlekedés zavartalan biztosítása. A rendőrkapitányság vezetője ígéretet tett arra, hogy a frekventált helyeken továbbra is lesznek akciók, ugyanakkor hozzátette: még idén tervezik a kerékpáros járőrszolgálat bevezetését.

Dr. Polyák Zsolt megyei kitekintéssel készült a közgyűlésre. Mint mondta: megyei és városi szinten is a közrend fenntartása volt a cél, és ez meg is valósult, sok területen sikerült előrelépni. Idén is ez lesz a cél – jelentette ki a rendőrfőkapitány. Azt is jelezte, jó az együttműködés a városvezetéssel. Békéscsaba a tizenhatodik legkevésbé fertőzött a 23 megyei jogú város közül – ismertette az adatokat Takács Péter kérdésére. Járási szinten jöttek létre Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok, ezzel kapcsolatban a rendőrfőkapitány azt mondta: a több-kevesebb sikert elérő egyeztetéseket sűrítené idén, a szülői felelősséget pedig nem lehet elvitatni. A rendőrség a rendelkezésre álló eszközeivel igyekszik megfékezni a kábítószerterjesztőket, de idő kell ahhoz, hogy felgöngyölítsék a szálakat. Polyák nagyobb összefogást sürgetett, mint mondta, olyan gyorsan változik a kábítószerek összetétele, hogy előfordul: az adott drog még nincs is a tiltólistán.

A képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy ez egy óriási lehetőség, amelynek köszönhetően egyre több rendőr végezhet a városban.

Bíró Csaba azt jelezte, csak azok tudnak intézkedni, akiknek megvan erre az eszközük. Mint mondta, többen visszajeleztek, hogy 10 percen belül a rendőrök hatékonyan felléptek. Leszögezte: a kerékpáros járőrök munkáját amiben tudja, segíti.

KoczihaTünde szerint idén rendben lezajlott a lomtalanítás, amit köszön, de máskor  ezzel voltak problémák. A rendvédelmi képzéssel kapcsolatban kiemelte, ez egy óriási lehetőség a városnak. Az öt éves képzés ötféle végzettséget ad majd. 2000 szakmai órájuk lesz a tanulóknak, 10 pedagógusi munkahelyet biztosít az új képzés.

Szarvas Péter azt jelezte, a József Attila utcai kereszteződés forgalmi rendjéről javaslatot készített Csiaki Tamás, a városüzemeltetési osztály vezetője a biztonságos közlekedés érdekében.

Dr. Ferenczi Attila személyes problémát tolmácsolt: az orvosnak haláleset esetén nincs külön hívószáma a rendőrség értesítéséhez. A határon szolgálatot teljesítő rendőröknek megköszönte a gyakran nehézséggel terhelt szolgálatot. 22 fiatalt sikerült utcai szolgálatba állítani, ami szintén örömteli – fogalmazott a tanácsnok. A József Attila utcánál kiemelte, hogy a piros sávjelzés a kerékpárosokat félrevezeti, ami könnyen balesethez vezet.

Takács Péter szerint megnyugtató volt hallani a kedvező eredményeket. dr. Polyák Zsolt dr. Ferenczi Attila felvetésére úgy reagált: intézkednek annak érdekében, hogy ismert számról hívják az orvosokat, vagy küldjenek SMS-t.

17 igen szavazat mellett, egyhangúlag elfogadta a beszámolót a közgyűlés.

 

Régi-új igazgató a Lencsési Általános Iskola élén

A Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézmény-vezető beosztására egy érvényes pályázat érkezett. Vida Andrást, a jelenlegi igazgató újbóli kinevezését az intézmény alkalmazottai, a szülők, a diákok egyaránt támogatják.  A földrajz-népművelés szakos pedagógus 2007 óta vezeti az intézményt. Pályázatában azt hangsúlyozta, hogy az eddigi sikeres munkát szeretné a továbbiakban is folytatni, és eredményesen szolgálni a „Lencsési iskola ügyét”, mert mint írja, az új iskola sikeres működése közös cél és közös érdek. Mivel a KLIK a fenntartó, az önkormányzatnak ezért csak véleményzetési joga van.

Dr. Ferenczi Attila megköszönte szakmai munkáját a pályázónak.

Kiss Tibor azt kérdezte, milyen volt a beiskolázás? Vida András megköszönte a képviselők szavait, mint mondta, igyekezett az elmúlt évben mindent megtenni azért, hogy sikeres legyen az iskola. Kiss Tibor alpolgármester kérdésére úgy reagált: az elmúlt években mindig négy párhuzamos osztályt tudtak indítani és ez idén is így lesz.

A megbízást 17 igen szavazattal támogadta a közgyűlést.

 

Marad posztján a Gerlai Általános Iskola igazgatója

A jelenlegi intézményvezető pályázott a Gerlai Általános Iskola élére is. Petrovszki Zoltánné 33 éve dolgozik az intézményben és 15 éve vezeti az iskolát. A nevelőtestület újbóli felkérése, és a visszajelzések alapján döntött úgy, hogy ismét benyújtja pályázatát az igazgatói pozícióra. Mivel a KLIK a fenntartó, az önkormányzatnak ezért csak véleményzetési joga van.

17 igen szavazattal elfogadták az igazgató pályázatát.

 

Közel 450 gyermek jelentkezett a békéscsabai óvodákba

A hatályban lévő törvény szerint azon gyerekek jelentkezését fogadják óvodáink, akik 2017. augusztus 31-ig betöltik harmadik életévüket, és szüleik szeretnék, ha az óvodába járást még szeptemberben megkezdenék. Így idén a békéscsabai óvodákba összesen 443 gyermek jelentkezett. A jogszabály 13 fő minimum- és 25 fő maximumlétszámot határoz meg. Szakemberek szerint azonban a 20 fős csoportok lennének ideálisak, ami az aránytalan óvodaválasztások miatt nehezen biztosítható. Míg a jelentkezők száma például a Napsugár, Kölcsey utcai és a Mackó Kuckó Óvodáknál meghaladja a férőhelyek számát, addig más óvodáknál a létszámhiány okoz problémát. Ilyen például a Szigligeti, a Kazinczy vagy a Hajnal utcai intézmény, ezért bizonyos óvodákban a csoportszámok csökkentése szükséges.

14 igennel egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

 

Kiemelt előadó-művészeti szervezet lehet a Balassi Közalapítvány

A Balassi Táncegyüttes 70 éve a békéscsabai táncművészet ápolója. Ha átminősítik, a központi költségvetés az önkormányzati forrás mellé kiemelt támogatást is kaphatna, akárcsak a Békéscsabai Jókai Színház vagy a Napsugár Bábszínház. Emellett a közalapítvány pályázati lehetőségei is bővülhetnének a változással. Ugyanakkor a módosítás szakmai és erkölcsi elismerést is jelentene a hosszú múltra visszatekintő szervezet számára.  

16 igennel, egyhangúlag elfogadta a közgyűlés az előterjesztést, így a Balassi Közalapítvány a kultúráért felelős miniszternél kezdeményezheti az átminősítést.

 

Önkormányzati intézmények belső ellenőrzése

Az önkormányzati intézmények belső ellenőrzését a Polgármesteri Hivatal Ellenőrzési Csoportja látja el. Az éves jelentést a polgármester terjeszti a képviselő testület elé. A tavalyi évben 28 ellenőrzést folytatott le a csoport. Ezek közé tartozott például a Munkácsy Mihály Múzeum, a Békéscsabai Jókai Színház, a Békéscsabai Intézményellátó Központ, a Békés Megyei Könyvtár vagy a 12 békéscsabai óvoda munkájának kivizsgálása. Az ellenőrzéskor tett megállapításokat és javaslatokat az érintettek kivétel nélkül elfogadták és a jelentések alapján intézkedési tervet készítettek.

17 igen szavazat mellett elfogadták a határozati javaslatot.

 

Eredményes évet zárt a város
Az elkészített költségvetési beszámolóból kiderül, hogy 2015-ben a város 18.748.757 ezer forintból gazdálkodott. Két alkalommal nyújtott be a vezetés szociális támogatásra vonatkozó pályázatot, ám egyik esetben sem járt sikerrel. Ugyanakkor a Modern Városok Programban még tavaly év végén a kormány 2 milliárd forint fejlesztési támogatást ítélt oda az önkormányzatnak. Ez az összeg azonban csak a 2016-os költségvetésben szerepel. A közgyűlés szintén ebben az évben döntött a 330 millió forintos új fejlesztési hitel felvételéről, amelyből eddig 45,5 milliót hívott le a városvezetés. Összességében mégis elmondható, hogy a város eredményesen zárta a 2015-ös évet, amely elsősorban helyi adók többletteljesítéséből adódott.

Miklós Attila hozzátette: több mint 100 milliónyi feladattal nem terhelt pénzmaradvány olvasható ki a beszámolóból, amelynek sorsa a poltikus számára nem egyértelmű.

Dr. Kerekes Attila szerint a városműködtetéshez szükséges összegek adottak. A zárszámadást látva teljesültek azok az optimista elvárások, amit évközben reméltünk – fogalmazott a képviselő, hozzátéve: Békéscsaba a lehetőségek városa, ezt bizonyítják a beszámolóban szereplő számok is. Véleménye szerint sikerként könyvelhető el az is, hogy mostanra kikerültünk a szegény városok köréből.

Takács Péter az adófizetők szerepét emelte ki, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy az adótartozók körét nem taglalja a beszámoló.

Tarné Stuber Éva, a pénzügyi osztály vezetője arról tájékoztatott, hogy több mint 200 millió forintos szabadmaradványra a felhasználási javaslat megtalálható a rendelettervezetben. A kintlevőségek szintén részét képezik a beszámolónak, a követelések teljes összege közel 4 milliárd forint, ebből 3,6 milliárdot az önkormányzat teszi ki. 2015 december 31-én 255 millió forint szerepelt adótartozásként.

Ferenczi Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a Csaba kártya, a Békéscsaba hazavár! és a Csaba Baba programot is érdemes kiemelni. Emlékeztetett arra is, hogy munkahelyteremtésre és eszközfejlesztésre májusig lehet pályázni. A tavalyról elmaradt felújítások, fejlesztések még idén lezárulnak. A tanácsnok szerint a kezdő vállalkozások támogatása is a kiemelendő programok közé tartozik. Hozzátette: 592 millió forint maradványpénz felosztására javaslatokat fogalmazott meg, ebből a Százszorszép óvoda nyílászáróira 30 millió forint különített el a város. A sportegyesületek segítése is kiemelt feladata a városnak, jegyezte meg.

13 igen és 4 tartozkodás ellenében a zárszámadási rendeletet elfogadta a közgyűlés.

 

Több mint 60 adós mentesült a fizetési kötelezettség alól

Százezer forint alatti követelés esetén a polgármester, vagy az intézmény vezetője foglal állást annak elengedéséről, míg száz- és ötszázezer fonti között a bizottság jogosult határozni. Az ötszázezer forintot meghaladó behajthatatlan követelések lemondásáról pedig minden esetben a közgyűlés dönt.

Tavaly az önkormányzat egy adós esetében 1 millió forintot meghaladó tartozást engedett el. Négy adósnál összesen 616 ezer forint összegű tartozástól tekintett el. A kisebb összegű követelések többnyire csőd, vagyon hiánya, téves lakcím miatt nem kerültek behajtásra.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a közgyűlés.

 

Jelzálogjog bejegyzése szükséges a két műfüves pályára

A Békéscsabai Utánpótlás-nevelő Futball Club 20 éves bérleti szerződést kötött a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-vel az akkor teljesen elhanyagolt állapotú terület sport célú hasznosítására. Az UFC a vállaltak szerint 2012-ben uniós forrásból megkezdte a felújítást a 4-es Honvéd utcában. A klub az érintett területen eddig összesen 100 millió forint értékben hajtott végre fejlesztési munkákat, ahol négy nagyméretű élőfüves focipályát, öltözőt, mosdót, irodát és raktárt is kialakítottak. Az UFC idén márciusban hiánypótlási felhívást kapott a Magyar Labdarugó Szövetségtől, miszerint az adott területekre a tulajdonos, vagyis az önkormányzat hozzájárulásával jelzálogjog bejegyzése szükséges.

Bíró Csaba jelezte, hogy a KIOS bizottság szerdán tett egy kiegészítést: számoljon be az Előre az utánpótlásnevelésről, jelenleg ugyanis nem tiszta, hogyan és mint valósulnak meg a felmerülő igények, mi a háttere annak, hogy a saját nevelésű játékosok miért nem kerülnek tovább a felső csapatba?

Egyhangúlag elfogadták a határozati javaslatot.

 

Két új focipálya is épülhet Békéscsabán

Az 1912 Előre SE a tervek szerint a Honvéd utcában és a Nádas soron bruttó 140, illetve 100 millió forintból két nagyméretű élőfüves labdarugó pályát építene. A beruházást TAO támogatásból és önerőből kívánják megvalósítani. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő területeket 20 évre bérelné az egyesület. Amennyiben a Magyar Labdarugó Szövetség támogatja a pályázatot, és a szerveznek sikerül előteremteni a szükséges TAO forrást, 2018-ig megépülne a két pálya. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az ingatlanok tulajdonosa eltekintsen a bérleti díjtól. A sportfejlesztési program beadási határideje április 30.

Ferenczi Attila szükségesnek tartja felmérni, van-e még igény a pályákra. “Nehogy az legyen hogy a város fele futballpályákból áll majd” – fűzte hozzá politikus. Szarvas Péter elmondta, szakmai indoklást kért ebben a kérdésben, amit a sportbizottság felülvizsgálatával.

Bíró Csaba szerint a városnak nem kell olyan szintű forrást biztosítania, ami az önkormányzat számára megterhelő lenne. Ugyanakkor látva a számokat, mennyien futballoznak, ezek a pályák szükségesek. A politikus hozzátette a sportolók igényeit a városban  2-3 új műfüves focipályával le lehetne fedni.

A közgyűlés 17 igennel, egyhangúlag elfogadta a javaslatot.

 

Békéscsabai repülőtér jelene és jövője
A békéscsabai repülőtér története a második világháborúig nyúlik vissza. A létesítmény katonai felhasználása mellett az idők folyamán megjelent a polgári, sportrepülés, valamint az ejtőernyőzés is, 2006-ban pedig pályázati pénzből új felszállópálya is épült. A repülőtér azonban mindvégig veszteségesen működött. A fennálló helyzet az önkormányzat 20 millió forintos támogatásának megszűnésével pedig tovább romlott. 2014-ben azonban a város 14 millió forintos forrásának köszönhetően ismét sikerült a reptér engedélyeit visszaszerezni, a szolgáltatások állandóságát stabilizálni. A rákövetkező évben pedig sétarepülés és légi taxi szolgáltatással bővült a kínálat.
Az idei évre vonatkozó üzleti terv szerint a repülőtér működése, a 18 millió forintos támogatás ellenére, továbbra is veszteséges lesz. A Békés Airport Kft. munkáját 2016 februárjától egy szakértő segíti, aki a létesítmény hasznosítását, a veszteségek csökkentését és a lehetséges partnerek felkutatását végzi.

Szarvas Péter polgármester visszautalt a Modern Városok Programban megfogalmazott repülőtéri fejlesztésre.

Antalfai Gábor, a Békés Airport Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a részletes kiadási táblázat és a bevételi forrás is fel van tüntetve a helyszínen kiosztott előterjesztésben. Ebben többek között szerepel, hogy 3,9 millió forintot költenének , például szolgáltatás-vásárlásra és a kedvezményes szolgáltatások (sétarepülés a repülőnapon) biztosítására.

Takács Péter azt kérdezte: a repülőgép beszerzést hogyan kell értelmezni az előterjesztésben? A  repülőtéri marketing fejlesztésre fordítandó 3 millió forintból mit tervez az üzemeltető?

Antalfai Gábor úgy felelt: a  légi-attrakció kiszolgálását tudná szolgálni a repülőgép beszerzés, és a tandemejtőernyős ugrást is ezzel a fejlesztéssel oldanák meg. A tervek szerint új reptéri honlapot, szórólapokat készítenének, és médiamegjelenésre is költenének ebből a forrásból, tájékoztatott az ügyvezető.

Fülöp Csaba arra kérdezett rá, hogyan látja a 4 milliárdos fejlesztés után Antalfai Gábor a reptér jövőjét?

Dr. Ferenczi Attila matematikai hibákat talált az előterjesztésben. Rákérdezett arra is, hogy felvették-e a kapcsolatot a légügyi tanácsadóval? A tanácsnok azt mondta: látja a lelkesedést, de nem lehet pénzzel tévedni.

Wittmann László, a stratégiai- fejlesztési osztály vezetője erre úgy reagált: a számok stimmelnek, 8,9 milliót ad ki az összes támogatási kérelem. A Békés Airport korábban nem számolt a bruttó 5 milliós önkormányzati támogatással márciusban, csak április 22-én született meg az ezzel kapcsolatos szerződés a cég és az önkormányzat között. A repülőgépbeszerzés szerepel az üzleti tervben, de hosszabtávú célként, ezzel lehetne kiváltani a sétarepülésre használt gépek bérleti díját – fogalmazott az osztályvezető.

Antalfai szerint nem a nemzetközivé minősített repterek példáját kellene követni, de a kisebbek jó mintát szolgálnak  (mint például a Győr-Pér repülőtér), a beruházások megvalósításával a térségben egyedülállóvá válna a békéscsabai. Érdemes lenne megtartani a sportrepülést – fejtette ki az ügyvezető, ami véleménye szerint turistacsalogató lehet, a kiegészítő, tervezett szolgáltatásokkal (tandem ejtőernyős ugrás, műrepülés, motoros sétarepülés, ultrakönnyű repülés, légitaxi) együtt. Az ügyvezető azt is jelezte, május 28-án lesz a repülőnap, 29-én pedig a reptéri nyílt-nap.

17 igennel egyhangúan elfogadták az előterjesztést.

 

Támogatást nyújt az önkormányzat a Bankó András utcai ingatlan műszaki felújítására
Az Egyensúly AE Egyesület 2015-ben azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy biztosítsa részére az érintett ingatlant. Időközben azonban kiderült, hogy az épület műszaki állapota ezt nem teszi lehetővé, így azt a város visszavette az egyesülettől. A létesítmény felújítása az eddigi felmérések alapján meghaladná az öt millió forintot, amelyet az egyesület saját forrásból nem tud biztosítani, így az önkormányzathoz fordult támogatásért. Ugyanakkor vállalja, hogy amennyiben az összeg rendelkezésére áll, még idén megteremti a szükséges feltételeket, melyek a szenvedély és a pszichiátriai betegek közösségi ellátásához, és egy tanoda beindításához szükségesek.

Dr. Kerekes Attila kitért arra, hogy az érintett ingatlant 2015-ben kapta vissza az önkormányzat, ahogy ő fogalmazott, kissé lelakott állapotban. A javaslatban is olvasható, hogy az önkormányzat támogatással, ismét használhatóvá válna az ingatlan.

Wittman László osztályvezető kifejtette: az egyesületet arra kérték, hogy közösen, az önkormányzat szakembereivel vizsgálják meg az épületet, és tegyenek konkrét javaslatot az ingatlan rekontrukciójára – ez meg is történt.

Takács Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt funkcionálisan jó állapotban adta át a kistérségnek az épületet, majd elkezdődött egy kötélhúzás a kistérség és a polgármester között.

Dr. Tőgye Ildikó, a szociálpolitikai osztály vezetője elmondta, az ingatlan bentlakásos szociális ellátásra egyenlőre nem alkalmas.

Dr. Ferenczi Attila hozzátette, az ingatlan állaga folyamatosan romlott, ezért volt szükség a visszavételre. Továbbá örömét fejezte ki, hogy van egy egyesület, amely a városi vagyont hasznosítja, funkcióra alkalmassá teszi.

Miklós Attila egyetértett a képviselők és a polgármester azon álláspontjával, hogy miért nem lett felújítva az épület?

Takács Péter egy módosító javaslatot fogalmazott meg az érintett pontban, melynek értelmében a felújítás tényleges költségéről az egyesület tájékoztatja a decemberi közgyűlésen az érintetteket.

17 igennel, egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.
 

 

Nem teljesítette szerződési kötelezettségét az ipartelepi ingatlan tulajdonosa

A Traffik Jam Kft. 2012-ben vásárolta meg a Balassa utcában található területet. Ezzel egyidejűleg kötelezettséget vállalt az érintett rész beépítésére, amelyre a mai napig nem került sor. Ezért a közgyűlés ma dönt arról, hogy él-e visszavételi jogával, vagy pedig évi 20%-os kötbérigényt foganatosít, ameddig a tulajdonos a beépítési kötelezettségének nem tesz eleget.

Egyangúlag elfogadták azt, hogy az önkormányzat él a visszavásárlási jogával.

Új tulajdonosa lesz a Kinizsi utcai ingatlanoknak

Kinizsi utca 11. szám alatt található 32 négyzetméter alapterületű raktár és a 158 négyzetméteres műhely esetében elővásárlási jog illeti az önkormányzatot. Ezzel a jogával azonban a városvezetés az idei költségvetés ismeretében, és a befektetés megtérülésének bizonytalansága miatt nem kíván élni.

A közgyűlés támogatta az előterjesztést.

 

Nem él elővásárlási jogával a városvezetés

A Csaba közben található 47 négyzetméteres ingatlan esetében elővásárlási jog illeti az önkormányzatot. Az érintett raktár jelenlegi értéke az adásvételi szerződés alapján meghaladja a 10 millió forintot, de tekintettel a 2016-os költségvetésre, illetve hogy a befektetés megtérülése bizonytalan, eláll az önkormányzat az őt megillető elővásárlási jogától.

Szintén támogatta az előterjesztést a képviselőtestület.

 

Folytatódik a Kórház utcai stadion korszerűsítése

A Békéscsaba 1912 Előre Sportegyesület megkereste az önkormányzatot, mint tulajdonost, és jelezte, hogy újabb pályázatot kíván beadni Kórház utcai stadion további fejlesztésére. A tervek szerint az egyesület a beruházás 70%-át adókedvezményként tudná igénybe venni, a pályázathoz szükséges önerőt pedig a klub biztosítaná. Ehhez azonban a tulajdonos hozzájárulása is szükséges.

17 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Új csoportszobával bővülhet a Mackó-Kuckó Óvoda
A Nemzetgazdasági Miniszter 2016. március 29-én pályázatot hirdetett az óvodai kapacitásbővítést célzó beruházások támogatására. A program célja az óvodákban előforduló férőhelyhiány megszüntetése, a már meglévő önkormányzati fenntartású óvodák bővítésével, vagy új intézmények építésével. A támogatás mértéke a pályázó város adóerő-képességétől függ, ez alapján Békéscsaba 75%-os támogatást tudna igényelni, a fejlesztési költség 25%-át önerőből kell biztosítania. A legfrissebb adatok szerint azonban ugyanakkora az óvodai a férőhelyek száma, mint a jelentkezőké. A javaslat szerint mégis érdemes lenne pályázni a Mackó-Kuckó Óvoda férőhelybővítésére. Hiszen a népszerű intézmény jelenleg is maximális létszámmal üzemel, annak ellenére, hogy az épület korszerűsítésre szorulna. Az óvoda új csoportszobájának, öltözőjének és szociális blokkjának kialakítására összesen 32,5 millió forintot lehetne igényelni. Ebben az esetben a beruházás összköltsége 43,3 millió forintot jelentene, melyből az önerő 10.83 millió forint lenne.

Egyhangúan elfogadták az előterjesztést

 

Megújult munkacsoport segítheti a TOP-os pályázatok sikerét

Tavaly szeptember 29-én tartott soron kívüli nyilvános ülésén Integrált Területi Program végrehajtását segítő munkacsoport létrehozását kezdeményezte a közgyűlés, melyet 14 igen mellet fogadtak el a képviselők. A határozat értelmében a 7 tagú munkacsoportot Szarvas Péter polgármester vezette volna. Ám a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint mivel a pályázatok benyújtásáról szóló döntést szintén a polgármester írja alá, ezért szükségesnek látja egy elkülönített, szakemberekből álló munkacsoport felállítását is, amely tagjai nem lehetnek olyan személyek, akik a pályázat tartalmáról, benyújtásáról döntést hozhatnának.

A polgármester Lukácsi László főépítészt, dr. Tőgye Ildikó, szociálpolitikai osztályvezetőt, Túriné Kovács Márta oktatási, közművelődési és sport osztályvezetőt, Csiaki Tamás városüzemeltetési osztályvezetőt és dr. Kiss Gyula aljegyzőt javasolta az értékelő munkacsoport tagjainak.

17 igennel, egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

 

Csalás gyanúja az Öveges-program kivitelezésében

Az oktatás fejleszésére irányuló Európai Uniós pénzekből finanszírozott 14 milliárd forintot felölelő Öveges-programban összesen 45 város vett részt. Az érintett településeken tantermeket alakítottak ki, újítottak fel, városonként körülbelül 300 millió forint ráfordítással. Békéscsabán több mint 320 millió forintos beruházás keretében a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium új természettudományi laboratóriumot kapott. Azonban az Öveges-program lebonyolítását vizsgálva több szabálytalanságot is felfedezett a Miniszterelnökség, a Nemzeti Nyomozóiroda pedig megállapította a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját. A döntés alapján a kamatokkal együtt összesen 49 millió forint visszafizetési kötelezettség terheli a várost.

Miklós Attila kért szót: mint mondta, részletes a tájékoztatás, de egy dolgot nem jelent ki az anyag: nem mondja meg, ki a felelős.

Takács Péter hozzátette, 50 milliós kár érte a várost, habár száz százalékos volt a támogatottsága a pályázatnak. Kik voltak azok, akik a város részéről aláírásukkal a kötelezettséget vállaltak? Hogyan lehetséges, hogy ugyanazok a cégek kerültek megbízásra az ország több pontján? – sorolta kérdéseit a képviselő. Mint mondta, referenciát nem kértek a kivitelezőktől. Megjegyezte, több cégnél, több esetben tulajdonosi átfedés is van. Zárásként hozzátette a városnak fellebezési lehetősége nincs, így ezt a közel 50 millió forintot az önkormányzatnak ki kell fizetnie.

Kiss Tibor válaszában kifejtette, a pályázat kiírásával egyidőben alakult meg a KLIK, és a programot már ők koordinálták. Így a közbeszerzési eljárások, az anomáliák sem az érintett osztályt terhelik, nem az osztály az illetékes a kérdések megválaszolásában. “Darázsfészekbe is nyúlhattunk volna, de erre nem került sor” – jegyezte meg az alpolgármester.

Takács Péter úgy reagált: ebben az esetben nem érti, miért az önkormányzatra terhelték a 49 millió forint visszafizetését, és miért nem KLIK-re? Arra is választ keresett, kik írták alá a kötelezettségvállalásokat? Hozzátette, nem csak az összeg miatt érzékeny az ügy, hanem azért is, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda visszaélésekre világított rá. A politikus kiemelte, hogy Csepreghy Nándor államtitkár is elismerte a szabálytalanságokat, ami mint mondta egy jól azonosítható körre vezethető vissza. Továbbá módosító indítványában arra tett javaslatot, hogy ne fogadják el a beszámolót és induljon vizsgálat arra vonatkozóan, hibázott-e bárki az önkormányzatnál? Ez szerinte azért is fontos, mert az utóbbi időszakban egy másik nagy visszaélési ügy is volt a város életében, utalt a kistérség ügyére.

Szarvas Péter elmondta, a város konzorciumi partnerként érintett a projektben. A szabálytalanságok feltárása után az önkormányzat igyekezett választ adni a vádakra. Több esetben sikeresen fellebbeztek, de nem mindegyiknél sikerült ezt elérni, ezért kell fizetnie Békéscsabának. Jogi cselekményekre vezethetőek vissza a hibák, így a felelősöket is ott kell keresni – közölte a polgármester.

Miklós Attila ismét a felelősöket kérte számon a polgármesteren. Hozzáfűzte: támogatja Takács Péter módosító javaslatát,máskülönben bűntetőfeljelentés szorgalmaz a politikus.

Dr. Ferenczi Attila szerint nagy különbség van a kistérség és az Öveges-program között. Előbbinél ugyanis a város kezdeményezte a szabálytalanságok feltárását, itt viszont az önkormányzat a szenvedő alany. Szerinte országos programnál nem lehet helyi szinten vizsgálni minden körülményt. “Szabad kezet, teret adtak? Előírtak bármit? Mert ha nem, szabad volt a választás” – jelentette ki a politikus. Ugyanakkor hozzátette, országos program lévén a Nemzeti Alaptanterv mindenkire vonatkozik, a pályáztatás viszont már más kérdés. Mint mondta, országos összefüggéseket a jogi-ügyrendi bizottság nem lesz képes feltárni.

Szarvas Péter úgy fogalmazott, hogy meg kell tenni mindent a várost ért kár enyhítéséért. Ha pedig az önkormányzatnak ki kell fizetnie ez az összeget, akkor a felelőst is meg kell találni, a tisztánlátás kedvéért.

Miklós Attila szerint a kistérségnél is megbíztak egy szegedi ügyvédi irodát, itt is meg lehetne.

Kiss Tibor Takács Péter kérdésére reagálva azt mondta: a szakfeladatellátás a KLIK-hez tartozott, de a város nem volt benne a projektmenedzsmentben. Mikor az önkormányzat pályázott, és megnyerte a forrást a laboratóriumra, nem hitték volna, hogy ezért büntetik meg az önkormányzatot. “Nekünk tiszta a lelkiismeretünk” – fűzte hozzá az alpolgármester.

Dr. Ferenczi Attila azt kérdezte, a cégektől nem lehetne visszaigényelni ezt a büntetést? Dr. Bacsa Vendel is beszállt a vitába: mint mondta, közbeszerzési problémákat vetett fel a közreműködő szerv, de egy sajátos eljárásról is szó van, ilyenkor a közbeszerzési döntőbizottság az eljáró szerv. Éppen ezért is nehéz megállapítani,ki a felelős, és jogorvoslatra sincs lehetőség – jegyezte meg a jegyző.

Herczeg Tamás azt kérte, az önkormányzat szerezzen több információt, nyomozó hatóságként viszont a város nem működik. “Döntésért kiált a helyzet” – fogalmazott a tanácsnok.

Hanó Miklós szerint nem tudni, mi a hiba a rendszerben, ha nyomozás folyik, azt egyszer majd lezárják és meglesz a felelős. Az alpolgármester felszólalása kisebb felbolydulást okozott a képviselők között.

dr. Ferenczi Attila ehhez csatlakozva azt mondta: célszerű megvizsgálni azt, ki a felelős a város részéről, de míg nem tudják meg, hol a hiba, nincs értelme helyi szinten nyomozni.

Öt perc tanácskozási szünetet követően, Takács Péter módosító javaslata nem kapta meg a szükséges többséget, de a Fidesz-frakcióét támogatta a többség. Hogy kinek és milyen formában szavazták meg a módosító javaslatát, az kisebb vitát váltott ki a képviselők között.

A javaslat egészét 15 igen és egy tartózkodás mellett megszavazta a közgyűlés.

 

Módosul a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási megállapodás
A benyújtott javaslat elfogadásával kikerül a megállapodás szövegéből az 1 fő női alkalmazott foglalkoztatására vonatkozó pont. A változtatásra azért van szükség, mert az itt megjelölt gazdasági ügyintézőt a Kondorosi Polgármesteri Hivatalba helyezik át. A módosítás a tagoknak plusz költséget nem jelent.

A határozati javaslatot 15 igen, egy tartózkodással elfogadták a képviselők.
 

Tovább fejlesztik a belvízhálózatot

Európai Uniós pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik a Kastélyszőlők, a Keleti Kertek és a Bethlen utcai szakasz csapadék- és belvízhálózatának fejlesztésére. A beruházás az előzetes felmérések alapján a két városrészen összesen 434 darab ingatlant érintene. A fenti pályázatot a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. 2017 augusztusában nyújtja be. A beruházás sikerének azonban az is feltétele, hogy a lakosság a szabályozási terv szerinti 14 méteres utcaszélességhez a szükséges telekrészeket leadja.

Dr. Ferenczi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a kerítés áthelyezése összesen 8 millió forintba kerülne, míg a javaslatban per darab szerepel.

A javítás megtörtént, a testület pedig 16 igennel elfogadta az előterjesztést.

 

Együttműködési megállapodás a Magyar Labdarúgó Szövetséggel

Az önkormányzat a Magyar Labdarugó Szövetség Országos Pályaépítési Programja keretében sportpályák építésére kapott támogatást. A program keretében a Lencsési Általános Iskola sportudvarán és a Besenyei utcai salakos területen kisméretű műfüves pályákat építenek. A megállapodás értelmében a beruházás összköltségének 30 százaléka a várost terheli, ez az idei költségvetésben is szerepel.

16 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

Új konzorciumi partner az uniós pályázathoz
A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok pályázatnál elvárás, hogy legalább egy olyan konzorciumi partnert vonjon be az önkormányzat, amely minimum 3 éves, az oktatási, az egészségügyi vagy a szociális szféra területén szerzett tapasztalattal rendelkezik. Ezt figyelembe véve a város az AE Egyensúly Egyesületet választotta. Azonban az egyesület a döntés óta őket ért támadások miatt úgy döntött, hogy eláll a partnerségtől. Ezért most új jelölt megszavazását kezdeményezi az önkormányzat. A Békéscsabán működő Civil Szervezetek Szövetsége 16 éve tevékenykedik közhasznú szervezetként, jelenleg 96 tagszervezetet tömörít magába, és több uniós pályázatot is sikerrel zárt az elmúlt években. A támogatási kérelmet május 9-ig kell benyújtania a városnak.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes jelezte, hogy Kaposi László annak ellenére, hogy korábban megszavazta az előterjesztést, később “politikailag támadta egy televíziós beszélgetésben a pályázat miatt az egyesületet” – fogalmazott a tanácsnok. Ezért az egyesület elállt a konzorciumi partnerségtől, a szervezet elnöke, Herczegné Számel Annamária pedig lemondott vezető pozíciójáról – tette hozzá a politikus. A tanácsnok jelezte továbbá, hogy az egyesület korábban számtalanszor bizonyított már. Mint mondta, nem csak a szervezet, hanem sokak munkáját nehezítette meg a képviselő a fellépésével.

Kaposi László szerint nem támadott senkit, csak két kérdést tett fel: milyen módon választották ki a konzorciumi partnert, és miért csak egyet választottak ki, holott lehetett volna többet is? Amit a tanácsnok támadásnak ítélt, az nem az egyesület felé irányult, hanem a döntéshozók felé – fogalmazott a képviselő. De ezért lelkiismeretfurdalást nem érez – tette hozzá a politikus.

Herczeg Tamás utalva arra a televíziós beszélgetésre, ahol Kaposi László a témáról beszélt, azt mondta: helytelennek tartja mind felesége, mind az ellene felhozott vádakat.

Dr. Ferenczi Attila a kiválasztási folyamatra utalt: az egyesület tagjai a város kérésére vettek volna részt a programban. Ezért nem véletlen, hogy az  egyesület a vádakra reagálva visszalépett a konzorciumi partnerségtől, amire eddig még nem volt példa. Hozzátette ez egy kis város, így a rokoni kapcsolatok megkerülhetetlenek.

Kaposi László ismét hangsúlyozta, hogy nem vádolta az egyesületet, hanem kérdéseket tett fel a partner kiválasztásával kapcsolatban.

Tóth Istvánné, az Egyensúly AE Egyesület titkára megköszönte a Bankó András utcai épület felújítására kapott támogatást. Mint mondta, rendkívüli gyűlésükkor több civil szervezet is jelezte, hogy szolidaritásból lemondanak. Kifejtette: a munkájukért kaptak elismerést, ami az 1950-es évekig nyúlik vissza. 2003 óta működnek egyesületként, de már a 90-es években is végeztek szociális tevékenységet. 2007-ben elsőként vállalták fel az önkormányzattal való együttműködést. Politikától függetlenül is együtt tudtak működni a várossal, ezért mint mondta, ennyi év után megérdemelten vehettek át több kitüntetést. Tóth Istvánné azt is hozzátette: 1989 óta végez az egyesületnél ingyenmunkát, a másik alapító 20 éve, és többen is legalább egy évtizede. Ezzel a pályázattal köszönték volna meg a városnak az eddigi segítséget, úgy gondolták, ezzel jót tesznek, de ezt nem tehették meg. A végén hozzáfűzte: nem azért választották ki az egyesületet, mert a vezetője Herczegné Számel Annamária volt, akinek lemondása megfizethetetlen veszteség. Kutyej Pál kérte a Városfejlesztési Kft.-t, hogy adjon tájékoztatást a kiválasztásról. Sódar Anita, a cég vezetője arról tájékoztatott, hogy a partner kiválasztásánál szigorú kritériumoknak kellett megfelelni. Fontos volt az is, hogy Európai uniós pályázatokban tapasztalt legyen a konzorciumi partner, mivel pénzügyi elszámolásokban is részt kellett vennie. Ezeknek a feltételeknek az Egyensúly AE Egyesület eleget tett. Ezen felül uniós pénzügyi elszámolási tapasztalattal is rendelkezett – jelezte Sódar Anita. Hozzátette: Az egyesület korrekt partner lett volna.

16 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Cél a fenntartható jövő

Az energiatudatos gondolkodás, a környezetbarát szemléletformálás elengedhetetlen a fenntartható jövő szempontjából. Ebben segít az az uniós pályázat, amely a helyi szereplők attitűdjén kíván változtatni. A program kivitelezői képzésekkel, kampányokkal, oktatási felületekkel kívánnak hozzájárulni az energiatudatos életmód elterjesztéséhez. A támogatási kérelmet május 13-ig kívánja benyújtani az önkormányzat, legfeljebb 20 millió forint összegre.

16 igennel, egyhangúlag elfogadta a javaslatot a közgyűlés.

 

Akciócsoport a város fejlesztéséért

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázat sikerének feltétele egy helyi akciócsoport létrehozása, amely ösztönzi majd a lakók tudatosságát, a társadalmi megújulást. A tervek szerint az így létrejött csoport elsősorban a kultúra és a közösségépítés területén érhet el hosszú távú sikereket. Az újonnan alakuló szerveződés a pályázati összegből a helyi lakosság, a civil szervezetek, a vállalkozások és az önkormányzat együttműködésével a helyi identitástudatot elősegítő és a gazdaságfejlesztést célzó stratégiát készíti el. Ennek fontos része lesz a kulturális és közösségi terek fejlesztése, a kulturális intézmények, a közterek felújítása, korszerűsítése, vagy a helyi programok szervezése. A város az akciócsoport felállításának szándékát a Nemzetgazdasági Minisztérium felé május 31-ig jelezheti.

Takács Péter megjegyezte: a rendszerváltás után alakult ki az a közművelődési rendszer Békéscsabán, hogy minden nagyobb területen van egy intézmény. Javasolta, hogy ezek az intézményegységek kerüljenek bevonásra, legalábbis kérdezzék meg őket arról, mivel tudnak hozzájárulni a projekthez.

Sódar Anita, a Városfejlesztési Kft. vezetője ismertette a projektfolyamatot: regisztrációs felhívásra kérelmet kell benyújtani, amit egy legalább 10 tagú helyi akciócsoport nyújt be – ez civilekből, közszereplőkből, gazdasági társaságokból, illetve a vállalkozói szféra képviselőiből állhat össze. A kiválasztás májusban kezdődik, amit igazolni és regisztrálni kell, és a Nemzetgazdasági Minisztérium acceptálása után lesz felhívás is. Így nem csak infrastrukturális fejlesztések jöhetnek létre, hanem fittnessparkok, játszóparkok és kulturális helyek – tájékoztatott a cégvezető.

A polgármester azért aggódott, hogy az önkormányzat nem lesz többségben az akciócsoportban, ha lesz visszafizetési kötelezettség, az kit terhel majd?

Sódar Anita válaszában elmondta, ez a Nemzetgazdasági Minisztérium hatásköre, de módszertani útmutató még nincs. Kell majd egy meghatalmazott, egy irányító szerv, a felelősségi kérdéseket eztán szabályozzák majd.
16 igennel egyhangúlag elfogadták a javaslatot.

 

Kezdő vállalkozásokat is támogat az önkormányzat

Idén is támogatja az önkormányzat az úgynevezett startup (kezdő) vállalkozásokat. Erre a célra idén a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság 10 millió forintot különített el. A pályázat sikeréhez azonban szükséges a 2014-2017. évi vállalkozásfejlesztési támogatási program szövegének módosítása. Ezzel párhuzamosan felkéri a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-t arra, hogy dolgozza ki a kezdő vállalkozók támogatását célzó pályázati útmutatót és az ehhez kapcsolódó dokumentumokat. 16 igennel egyhangúlag elfogadták a képviselők.

 

Idén is folytatódik a „Békéscsaba hazavár!” program

Az önkormányzat a felsőoktatásban tanuló békéscsabai fiatalok és a fiatal diplomások helybentartása érdekében alkotta meg a „Békéscsaba hazavár!” rendeletet – kapcsolódó cikkeinket itt találja. A pályázat célja, hogy támogassa a piacképes diploma megszerzését, és az itt végzett hallgatók elhelyezkedését a városban. A program hallgatói ösztöndíjjal (négy féléven keresztül, félévenként 5 hónapra, havonta 40 ezer forinttal) és életkezdési támogatással (egyszeri 300 ezer forinttal) segíti a fiatalok mindennapjait.Idén erre a célra az önkormányzat a költségvetésből összesen 7,4 millió forintot különített el. További változást jelent, hogy  az idei évben, az életkezdési támogatásra pályázóknak az oklevél megszerzését követő hat hónap helyett 2 éven belül kell a végzettségének megfelelő munkaviszonyt igazolniuk.

15 igennel, egyhangúlag elfogadták a rendeletalkotást.

 

Önkormányzati támogatás a telkek vásárlásához

Az önkormányzat egyik legfőbb célkitűzése a békéscsabai lakosság életminőségének javítása, erősítve ezzel a város népességmegtartó képességét. Ehhez pedig a város számos támogatást biztosít. A békéscsabaiak 1985 óta vehetik igénybe az első lakáshoz jutók pénzbeli támogatását. 1994 óta pedig az első lakóingatlan vásárlása esetén kamatmentes kölcsönt biztosít az önkormányzat. A családok otthonteremtéséhez az önkormányzat jelenlegi támogatási rendszere is számos ponton nyújt segítséget, például a bérlakás rendszerrel. Ugyanakkor a város tervezi az önkormányzati telkek megvásárlásához nyújtott vissza nem térítendő támogatások bevezetését is, melyek illeszkednek a kormány új lakásépítési céljaihoz.

Herczeg Tamás azt jelezte: a kormány családi otthonteremtési programja több család számára biztosít lakásvásárlási lehetőséget, ezért vetődött fel a kérdés arra vonatkozóan, hogyan tud a város a CSOK-hoz hozzájárulni. Ezt a célt szolgálja az önkormányzati telkek vásárlására nyújtott támogatás, ami az önkormányzat számára is bevételi forrást jelent. Módosító javaslat szerint, nem lakóingatlan, hanem ingatlan tuljadonjoggal rendelkezhetnek a pályázók.

Mind a módosítást, mind pedig a rendeletalkotást egyhangúlag 16 szavazattal elfogadta a közgyűlés.

 

Bérlakás lett az Orosházi úti ingatlan emelete

Az önkormányzat egyik fontos célkitűzése a bérlakásállomány bővítése. Ezt segítené elő az Orosházi út 94-96. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan felső szintjének felújítása. Az érintett ingatlan földszintjén jelenleg időskorúak nappali ellátása működik, míg az emelet 2011 óta üresen áll. Az érintett lakrészen a Jaminai lakosság szociális ellátását lehetne biztosítani, amennyiben az önkormányzat elfogadja a javaslatot.

Herczeg Tamás arról tájékoztat, nem kettővel, hanem néggyel nő az ingatlanok száma, 20 millió forint pedig egyébként is rendelkezésre áll ahhoz, hogy támogassák az ilyen programokat. Szarvas Péter hozzátette: a két ott élő közösség viszonylag elszeparált marad, mivel különböző életkorúakról van szó.

Egyhangúlag, 15 igennel szavazták meg a határozatjavaslatot.

 

Idén is kérhetnek támogatást rendelőik felújítására a háziorvosok

Az önkormányzat az egészségügyi alapellátás keretében köteles gondoskodni a lakosok háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi, ügyeleti és védőnői ellátásáról. Békéscsabán jelenleg 26 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi praxis működik. A háziorvosok többsége saját tulajdonú rendelővel rendelkezik, de jelentős hányaduk önkormányzati ingatlanban végzi tevékenységét. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy támogatást biztosít a háziorvosoknak rendelőik felújítására. Erre a célra az idei költségvetésből 10 millió forintot különített el a város. A tavalyi évhez képest változást jelent, hogy a pályázatokat nem csak két alkalommal, hanem folyamatosan beadhatják az érintettek, valamint a támogatás a rendelő felújítási költségeinek elő- és utófinanszírozására is felhasználható. A támogatás mértéke legfeljebb 333.330 forint éves szinten, rendelőnként.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes azt jelezte, hogy a napokban érkezett meg az illetékes minisztériumból a válasz arra, hogy a TOP-ba nem férnek be a rendelőfelújítások, de ígéretet kaptak arra, hogy megnyílnak majd források.

Szarvas Péter tartózkodása mellett elfogadták a határozatot. Évente közel 80 millióba kerül a tiszta környezet. A jelenleg hatályban lévő városüzemeltetési szerződések a zöldterületek fenntartási feladatai mellett, a köztisztaság biztosítását is rögzítik. A dokumentum szerint közel 65 millió forintot fordít a város a zöldterületek rendben tartására, míg a köztisztaság körülbelül 80 millió forintba kerül. A megállapodások év végéig érvényesek, így a polgármester új szerződések megkötését javasolja.

A javaslatot a közgyűlés 15 igennel, egyhangúlag elfogadta.

 

Hulladékgazdálkodási feladatok

Az előterjesztés értelmében 2016. április 1-től a lakossági szemétszállási díjak számlázása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. hatáskörébe tartozik. Erről a koordináló szerv köteles a lakosságot levélben tájékoztatni. Tekintettel arra, hogy Békéscsabán a helyi rendelet szerint a lakossági szemétszállítási díjak kiszámlázása kéthavonta, utólag történik, a 2016. március havi díjakat a jogszabályi változás miatt soron kívül ki kell számláznia a közszolgáltatónak. Ehhez azonban a koordináló szerv tájékoztató levele is szükséges, amit a mai napig nem kaptak meg. Ugyanakkor a közszolgáltató felmérte jelenlegi helyzetét, és indokoltnak látja a közgyűlés által megszavazott hulladékgazdálkodás támogatását segítő tagi kölcsön egy részének határidő előtti átutalását.

A DAREH beszámolóját 12 igen, és  Kocziha Tünde, Miklós Attila, illetve Takács Péter  tartózkodása mellett fogadta el a közgyűlés. Nem csak egy előterjesztést foglalkozott a hulladékkezeléssel: dr. Ferenczi Attila azt jelezte: van egy hulladéklerakó és egy hulladékgazdálkodó szerződés is, amely több kérdést is felvet. Erről kért tájékoztatást a tanácsnok.

Szarvas Péter válaszában úgy felelt: a város nem kapott megnyugtató választ a kérdésben. Nagy Ferenc szerint egyelőre nem tudni, hogy milyen döntést kell hozni, de már most is pénzbe kerül a feladat. Felmondásról azonban nincs szó. Takács Péter szerint ha a TAPE valamilyen okból nem lesz szolgáltató, ott van a 10 éves szerződés, ebben az esetben mi a teendő. Dr. Ferenczi Attila azt javasolta, a testület várja meg a törvényhozást.

16 igennel, egyhangúlag elfogadták a határozati javaslatot.

 

Beszámolt tavalyi munkájáról a Közművelődési, Ifjúsági, oktatási és Sportbizottság

A bizottság 2015 átruházott hatáskörében döntött többek között a közművelődési és közgyűjteményi, előadó-művészeti, ifjúsági, testnevelési területen rendelkezésre álló pénzeszközök felhasználásáról. Továbbá elfogadta a beóvodázási eljárást, és ellenőrizte az önkormányzati fenntartású köznevelési intézmények pedagógiai programjait. Hat esetben hagyta jóvá a közgyűjteményi és közművelődési intézmények szervezeti és működési szabályzatát.
Bíró Csaba köszönetet mondott Túriné Kovács Márta osztályvezetőnek és mindenkinek, aki részt vett a munkában.

 

Civil szervezetek támogatásáról is döntött a NÉKE Bizottság

2015-ben a Nemzetiségi, Érdekegyeztető, Külkapcsolati és Egyházügyi Bizottság dönthetett a nemzetiségi cél- és civil feladatokra irányzott költségkeret felhasználásáról. Így a fennálló összegből a bizottság öt nemzetiségi-, 96 civil szervezetet támogatott, és hat egyházi ingatlan felújításához járult hozzá. A nemzetközi kapcsolatokra felhasználható keretből pedig a városba érkező delegációk ellátását biztosította.

Takács Péter jelezte, hogy átlagosan csak 30 ezer forinttal támogatják a pályázókat a bizottság, ezen változtatni kell. Kutyej Pál szerint jogos a felvetés.

16 igennel, egyhangúlag támogatták az előterjesztést.
 

Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési bizottság havonta 40-50 üggyel foglalkozik

A Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési bizottság elnökeként Ferenczi Attila mondott köszönetet a bizottság tagjainak. Mint mondta a beszámoló is bizonyítja milyen sokrétű munkát végeznek az itt dolgozók.

16 igennel egyhangúlag elfogadták a beszámolót.
 

Szociális és Egészségügyi Bizottság átruházott döntései

A Szociális és Egészségügyi Bizottság 2015-ben összesen 319 határozatot hozott. Az átruházott döntések között szerepelt többek között a háziorvosi praxisok szerződéseinek módosítása, a háziorvosi rendelők felújítására benyújtott pályázatok elbírálása, vagy a HPV elleni védőoltás oltóanyagának kiválasztása. Szociális ügyekben döntött még a szociális gondoskodást végző civil szervezetek pályázati elbírálásairól is.

Dr. Kerekes Attila bizottsági elnök is köszönetet mondott a bizottsági tagoknak és az előkészítőknek. Így tett Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes is, aki a kórház dolgozóinak is köszönetet mondott.

16 igennel egyhangúlag elfogadták az előterjesztést.

 

A Lakásügyi Bizottság tavaly 771 határozatot hozott

A Lakásügyi Bizottság tavaly összesen 771 határozatot hozott, átruházott hatáskörében eljárva döntött többek között az első lakástulajdon megszerzéséhez igényelhető kamatmentes kölcsöntámogatási kérelmekről, és a bérlakásokra érkező pályázatokról is. Dr. Csicsely Ilona bizottsági elnökként szintén köszönetet mondott. 16 igennel szintén átment a beszámoló.

 

Polgármesteri döntések a tavalyi évben

Szarvas Péter polgármester a tavalyi évben 1458 esetben döntött a lakhatási támogatás odaítélésében és 55-ször határozott a gyógyászati eszközökre nyújtott támogatások kiosztásáról. A szociális tűzifát, és a szociális ösztöndíjat is az ő döntése alapján kapták meg az arra jogosultak. Szintén Szarvas Péter állapította meg, hogy kiket illet a bölcsődei ellátás és a Csaba Baba életkezdési támogatás.

Kérdés, észrevétel nélkül, 16 igennel fogadták el az előterjesztést. Önkormányzati Közbeszerzési Döntéshozó Bizottság beszámolóját 16 igen szavazat mellett fogadták el a képviselők.

 

A Jogi, Ügyrendi és Ellenőrző Bizottság 14 ülést tartott

A tagok döntenek többek között Békéscsaba, és a település különböző részeinek, a város rendezvényeinek elnevezéséről, olvasható a beszámolóból. Tavaly a bizottság a Fejlődő Békéscsabáért Egyesület és a Csabai Fiatalokért Egyesület névválasztását engedélyezte. Miklós Attila, bizottsági elnökként kifejtette: az a jó, ha a bizottságnak nincs dolga, de ma is kaptak feladatot. Ő is megköszönte a jogi csoport munkáját.

A közgyűlés 16 igennel fogadta el az előterjesztést.

 

Színes programok a Lencsésin

A József Attila Településrészi Önkormányzat 2006 novemberében kezdte meg működését. Az elmúlt közel 10 év alatt fontos szerepet játszott a városrész fejlődésének előmozdításában. Szoros együttműködést alakított ki a helyiek kulturális életét előmozdító Lencsési Közösségi Házzal. A testület anyagi támogatást nyújtott a polgárőrség Lencsési lakótelepen végzett munkájához, és a fényesi családi programok lebonyolításához. Ugyanakkor ismét meghirdette a Virágos Lencsési című pályázatát, amely egyre népszerűbb a lakótelepen. Emellett a részönkormányzat támogatásával rendezték meg tavaly az András-napi Kolbászparádét.

Dr. Ferenczi Attila hangsúlyozta: a 22 feladat kevésnek tűnhet, de komoly háttérprogramok kapcsolódnak a településrészönkormányzat tevékenységéhez. Kiemelte, hogy parádés programmal készülnek Szent István napjához kapcsolódva, a cél az, hogy erősítsék a Lencsésiek identitástudatát.

16 igennel támogatták az előterjesztést.

 

Jaminai fejlesztések 2015-ben

A Jaminai Településrészi Önkormányzat 2015. január 13-án tartotta alakuló ülését, akkor fogadták el a részönkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, és egyúttal megválasztották annak vezető helyettesét. A testület még ebben az évben támogatta a Jaminai Közösségi Ház programját, és segítette a Szabad Torna Sportegyesület tevékenységét. Tavaly áprilisban pedig hagyományteremtő disznótort tartottak az erzsébethelyieknek. Szintén a részönkormányzat támogatásának köszönhető, hogy a sokáig elhanyagolt, Madách utca és Orosházi út sarkán található játszóteret immár gumiszőnyeg borítja.

Dr. Csicsey Ilona elmondta, a Jaminai részönkormányzat ugyan csak két éves, de nagy lelkesedéssel kezdtek bele a munkába az itt dolgozók. A képviselő ezúton is megköszönte a tagok kitartó munkáját.

A közgyűlés elfogadta a beszámolót.

 

Az Északi és Keleti városrészi Településrészi Önkormányzat beszámolója

A Gerlát és Mezőmegyert magába foglaló részönkormányzat tavaly júniusi ülésén tárgyalta a terület fejlesztésének terveit. 2015-ben a testület támogatásával megszervezték a Kárpátmedencei Magyar Népzenei Találkozót. Emellett a részönkormányzat forrást biztosított a VI. Békéscsabai Táncfesztivál és a XXI. Táncgála megszervezésére. Ugyanakkor támogatásban részesítette a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény Kossuth Utcai Idősek Klubját.

Hanó Miklós elmondta, amellett, hogy kulturális és egyéb támogatásokat biztostanak, a két meglévő kerékpárút felújítására is javaslatot tett a részönkormányzat.

16 igennel egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

Herczeg Tamás ezt követően bejeltentette: május 3-án tartja alakuló ülését a városházán a Belvárosi Településrészi Önkormányzat.

 

Még több térfigyelő kamera a városban

A „Békéscsaba Biztonságáért” elnevezésű fejlesztési program egyik fontos eleme a városban már működő térfigyelőkamera-rendszer saját forrásból történő bővítése. A 20 millió forintos keretösszeg egy részéből idén az Andrássy út két szakaszán, a vásárcsarnok bejáratánál és a Kazinczy-lakótelepen található üzletsor előtt, míg Jamina városrészben kettő és a Lencsési lakótelepen öt ponton fogják kamerák őrizni ezentúl a lakosok biztonságát. Takács Péter történelmi pillanatnak nevezte a döntést. A képviselő elmondta, örül, hogy idáig eljutott a város. Ugyanakkor kérdéssel fordult a polgármester felé, hogy az állomás környékén kihelyezett kamerák, hová lesznek bekötve.

Szarvas Péter elmondta, a Békéscsabai Rendőrfőkapitányság azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a felvételek a rendőrség számára is elérhetőek legyenek, aminek, a polgármester szerint, nincsen akadálya. Hozzátette: gondolkodunk kell azon is, hogy a következő ütemben mely városrészeken helyezzünk ki kamerákat.

Dr. Csicsey Ilona szerint a térfigyelő kamerák kérdésében érdemes lenne kikérni a részönkormányzatok véleményét is, mely pontokon érdemes kihelyezni a kamerákat.

16 igennel elfogadták a határozati javaslatot.

 

Lépések a biztonságos belvárosért

Két fővel bővülhet a közterület-felügyelet létszáma. A tervek szerint így 4 járőrpár tudná folyamatosan ellenőrizni a belvárost. Herczeg Tamás tanácsnok létszámnövelést célzó előterjesztésének elsődleges célja a város nyugalmának, tisztaságának megőrzése. A módosítás elfogadásával Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának létszáma 207-ről 209 főre emelkedhet.

Herczeg Tamás azt mondta, támogatott a javaslat, remélhetőleg így nagyobb biztonságban lesznek a lakosok azokon a területeken, ahol a közterületfelügyelők járőrőznek. Szarvas Péter szerint elrettentő hatásuk van a közterületfelügyelőknek, a bővítés komoly segítséget jelent.

Elfogadták az előterjesztést.

 

Döntés a következő 20 év vadgazdálkodásáról

Jövő év februárjában megszűnik a jelenlegi vadgazdálkodási időszak. Éppen ezért szükséges, hogy a vadászterület tulajdonosai gyűlésen döntsenek az új, 20 évre vonatkozó vadászati jog gyakorlásával, hasznosításával kapcsolatban. A gyűlésen többek között határozhatnak az előhaszonbérleti jog gyakorlásának kizárásáról, de arról is, hogy a vadászati jog a földtulajdonosoknak továbbra is megmaradjon.

Takács Péter arra kérte Hanó Miklóst, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. Az alpolgármester arról tájékoztatott, a csabai gazdák kérték a módosítást. Mint mondta, a vadászok fizetnek valamennyi minimális pénzt a vadászati jogért, ezt korábban a dűlőutak karbantartására fordították a gazdák. A képviselő arra is emlékeztetett: négy körzetben most is működik vadásztársaság.

Deák Zoltán, jogi, önkormányzati és szervezési csoportvezető arról tájékoztatott: jelenleg a vadászati társaság jelöli ki a vadászterületet, ez után lesz lehetősége a földtulajdonosoknak döntést hozniuk arról, hogyan kívánják ezt a jogot a következő 20 évre elosztani. Szabály szerint nem kellett volna egyesületet alapítani, de a földtulajdonosok ezt létre kívánják hozni. Erről az önkormányzat nélkül is döntés születik majd, a kérdés az, hogy a 3000 hektárból, 2000 hektárral rendelkező önkormányzat támogatja-e a gazdákat? A csoprotvezető hozzátette, a vadászati társaság feladata, hogy támogassa a földtulajdonosok érdekeit.

A képviselők módosító indítványban határoztak arról, hogy megbíznak egy, az önkormányzat nevében eljáró illetékest.

 

Fa kivágások, vasútberuházás átadó

A bejelentések során Dr. Ferenczi Attila: ha meg akarják ismertetni a településrészek lakóival a közgyűlési határozatokat, olyan előterjesztések kellenek, amelyek a lakosságot érintik. Utalt a tavalyi, kihelyezett jaminai közgyűlésre. Nem biztos, hogy a lencsési kamerarendszer érdekli a jaminaiakat. “Menjünk Jaminába” – vetette fel a tanácsnok, hiszem a településrész önkormányzattól meghívást kapott a közgyűlés.

Szarvas Péter erre úgy reagált, a közgyűlést a polgármester hívja össze, tavaly is volt példa a kitelepülésre. Idén olyan helyre kívánja összehívni a tanácskozást, ahol a lehetőségek adottak.

Takács Péter jelezte, ha lesz kihelyezett közgyűlés, az legyen eredményes, a lakosság is érezze annek súlyát. A képviselő ugyanakkor rákérdezett arra, mi a helyzet a kistérség ügyében és arra is, hogy a Tudáspark keretében tanulmány készült a Szent István Egyetemmel, korábban ígéretet kaptak a képviselők arra, hogy ezt közzéteszik. Ez megtörtént? Kért tájékoztatót a kapott támogatásról is. A polgármestertől azt kérdezte: a vasútberuházás ünnepélyes átadója mikor lesz? Illetve az Élővíz-csatornára hogy került a B38 hajó? Mint mondta, szerinte nem illik a városképbe, nem történik rajta semmi, mi lesz vele? Az Élővíz-csatorna partján zajló fakivágásról is kérdezett, azt a tájékoztatást kapta, hogy bevizsgálás nélkül egy fát se vágjanak majd ki, a vegetációs időszakig pedig minden munkát befejeznek. Ehhez képest a lombfakadás után láttak neki a fakivágásnak, hogy lehetséges ez?

Dr. Bacsa Vendel jegyző úgy reagált a kistérséggel kapcsolatos kérdésre: az ügy menetének részleteiről nem kapnak tájékoztatást, de dokumentumokat kért és kapott a nyomozó hatóság. A Tudásparkkal kapcsolatos kérdésre pedig 30 napon belül, írásban válaszol.

Szarvas Péter a képviselői kérdésekre azt mondta: a vasúti egy nagyberuházás, amyelnek összértéke 35 milliárd forint lassan a vége felé közeledik. A pályaudvar épülete és az előtte lévő terület rendezése még hátra van, ezért a projekt lezárásáról nincs írásbeli információ. A polgármester szerint láthatóan folyamatosan folyik a munka az érintett területen, június 15-ére tervezik a munkák befejezését. Az eddig átadott fejlesztések már használatban vannak – jegyezte meg Szarvas Péter, hozzátéve: záróünnepség kérdéséről a NIF dönt majd.

A B38 hajó június, július fordulóján nyit meg, amely része lehet a Munkácsy- negyednek – vélekedett a polgármester.  9 tartózkodás mellett nem fogadták el a választ a képviselők, ezért a Pénzügyi Bizottság vizsgálatát javasolta a polgármester.

Takács Péter elfogadni nem tudta a választ, szerinte anélkül történt a fakivágás, hogy szakszerűen meg lettek volna vizsgálva. A közgyűlés sem fogadta el a választ, ezért az illetékes bizottság a későbbiekben megvizsgálja majd a kérdést.

Miklós Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy a kistérség ügyében május 22-e a határidő. A lakossági zöldhulladék kihelyezésekor több esetben csak egy zsákot, vagy egyáltalán nem vitte el a szemetet TAPE.

Dr. Bacsa Vendel a hivatali gazdálkodással kapcsolatos, előző havi képviselői kérdésre reagált. Mint mondta, részletes kidolgozást követően a bizottság elfogadta az előterjesztést. Kitért a jegyző a többek által kifogásolt szőnyeg vásárlásra, amelyet szintén indokoltnak ítélt az illetékes bizottság.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy egyes projektek tekintetében a határidők betartását vegyék figyelembe. Hozzátette: vannak olyan tervek, amelyek a határidők miatt elsőbbséget kell hogy élvezzenek. Szarvas Péter úgy reagált: minden aláírást minden esetben felül kell vizsgálni, de természetesen vannak  olyan projektek, melyek prioritást élveznek, többek között ilyen a képviselő által is említett Jaminai Egészségház projekt is.
Csiaki Tamás arról tájékoztatott a kivágott fákkal kapcsolatban, a munkák jövő héten elindulnak, és a lakossági panaszokat is felmérették a kivitelezővel.

Herczeg Tamás a Tudáspark projekttel kapcsolatban kérdezett, ugyanazt kifogásolta, mint Takács Péter: hol vannak a tanulmányok? Az Élővíz-csatorna fakivágásairól is beszélt. A politikus arra a kérdésre várja a választ, hogy miért éppen a vegetációs időszakban vágták ki a fákat.

Nagy Ferenc arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi közgyűlésen beválasztották a József Attila-lakótelepi Településrész Önkormányzat tagjai közé. Egyúttal jelezte, lemondana tiszteletdíjáról. 

21:30-kor berekesztették a közgyűlést. A következő közgyűlés május 26-án lesz.

Varga Diána, Vágvölgyi Nóra

Megosztás:

Címke: