Újrapapír Világnap a békési Fürkész Óvodában

2019. március 3. 13:09 | Kovács Andrea

Látványos és nem csak a gyerekek számára élvezetes bemutatókat tartottak a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde Fürkész Központi Óvodájában az Újrapapír Világnapon, március 1-jén.

A környezettudatos magatartásformákra nevelést már régóta folytató tagóvodába, mint az Oktatási Hivatal Bázisintézményébe, több hasonló szemléletű óvónő érkezett e napon más településekről is, hogy megismerkedjenek az itt folyó munkával. A kistérségi intézményt Béres Istvánné igazgató mutatta be, majd a tagóvoda vezetője szólt a mindennapok nevelőmunkájáról. Fazekas Klára elmondta: az ötcsoportos oviban minden a környezettudatosságról szól. Rögtön belépéskor Zöld Folyosó fogadja az érkezőt, ahol tojás-, kaktusz- agancs-, kagyló- és mag-termés kiállítás, sziklakert és lepkekert, halakvárium, gilisztafarm és rovarhotel figyelhető meg. Az óvoda életében nagyon fontosak a környezettudatossággal kapcsolatos világnapok,a  szülőket pedig arra ösztönzik, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot otthonaikban, a műanyag palackot préseljék össze és minden lehetséges módon hasznosítsák a mások által szemétnek tekintett hulladékféléket.

 

Fotó: Gazsó János

 

Az Újrapapír világnapján az óvónők egy ötállomásos túrát állítottak össze, így valamennyi óvodásnak alkalma nyílt, hogy megismerkedjen a papírhasznosítás folyamatával. Merítettek újrapapírt, abból dekorációs tárgyakat készíthettek, sőt gyárthattak újrapapír brikettet, amely roppant hatékony, nagy fűtőértékű alternatív fűtőanyag, de a gyerekek körében mint építőkocka is jól hasznosítható. Megismerkedtek továbbá a papír különleges tulajdonságaival és a kasírozás folyamatával. Az Újrapapír Világnap valójában egy egész héten át zajlott a Fürkész Oviban, és az ide érkező alsó tagozatos kisiskolások is hasonló foglalkozásokon bővíthették ismereteiket a papír újrahasznosítással kapcsolatban.

 

Forrás: önkormányzat

További programok »

FEL