Újraindulhat a paradicsom-feldolgozás

2016. május 21. 06:40 | Fekete Kata

A Modern Városok Programjában helyet kapott a paradicsomsűrítmény-előállító üzem is. Így a termelőknek nem kell majd Kecskemétre vagy Hatvanba szállítani a termést.

A még mindig élő, évtizedes termelési hagyományoknak köszönhető, hogy a Békés megyei termőtáj hozamvilágbajnokká vált az ipari paradicsom 96 tonnás hektáronkénti terméshozamával 2012-ben. A 80 százalékban öntözött termőterület többsége Békéscsaba ötven kilométeres környezetében található, jellemzően Csárdaszállás, Mezőberény, Köröstarcsa, Kamut, Újkígyós és Dombegyház környékén. A TÉSZ tagok termelési kapacitása jelenleg éves szinten 300 hektáron 25 ezer tonna, de megfelelő kereslet esetén a termőterület tovább növelhető. A szántóföldi paradicsom betakarításakor a leszedett termés szállítását úgy kell szervezni, hogy 24 órán belül feldolgozhassák lényerő állomásokon vagy a konzervgyárakban. Pillanatnyilag a Békés megyében termelt paradicsom számára jelentős versenyhátrányt jelent, hogy nem található helyben, Békés megyében feldolgozóüzem. A paradicsomot Kecskeméten vagy Hatvanban tudják leadni a termelők.

 – A szállítás egyrészt nem tesz jót a zöldségnek, hiszen romlik a minősége, másrészt az üzemanyagköltség is magas – mondta a Kígyós Fruit Kft. részéről Bánfi Gábor. - Ha Békéscsabára szállíthatnánk, az mindenféle szempontból nagy segítség lenne, éppen ezért nagyon várjuk, hogy megnyisson a paradicsomfeldolgozó.

Számokban:

A beruházás tervezett költsége: 3 800 millió Ft

Alapanyag-szükséglet: napi 1500 tonna, éves szinten 60 000 tonna

Munkavállalók száma: 18-20 fő állandó, 50-55 fő idénymunkás

 

FEL