Újra virágba borult a Csorvási-löszgyep

2023. október 9. 06:16 | behir.hu

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyep nyári kaszálásokkal érintett területein, szeptember közepén számos növény ismét virágzik.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNP) a nyár folyamán a Csorvási löszgyepen időben és térben is tervezett, természetvédelmi célú kaszálásokat végzett. A területet szakaszosan kaszálták, így az mozaikossá vált – számolt be róla a KMNP. A kaszálásoknak és a közelmúltbeli esőzéseknek köszönhetően mostanra számos növény új levelei és virághajtásai is megjelentek. A sarjadó gyeppel együtt a kétszikű növények - egyebek között a csattogó szamóca, a tejoltó galaj, és a fehér üröm – levélhajtásai is megjelentek.

Akadnak olyan fajok, amelyek szeptember közepén már virágozni is kezdtek, ilyen a közönséges párlófű, a ligeti zsálya, az indás pimpó és a gilisztaűző varádics. Az utóbbi napok esőzéseinek hatására a védett, apró vetővirág is elkezdett kibújni. Ez a növény márciusban hozza a lapos, fél centiméter széles, enyhén csavarodó leveleit és toktermését, és ősszel virágzik, amikor a hosszú száraz nyár után az első őszi esők megérkeznek.

Ezzel párhuzamosan a nem kaszált területeken is elkezdtek újra virágozni a tövek: így a ligeti zsálya, a gilisztaűző varádics, az orvosi atracél, a réti peremizs, az osztrák ökörfarkkóró és a töviskés imola is.

További programok »

Itthon

Gyula és Békés vármegye a díszvendége a csütörtökön kezdődő Utazás Kiállításnak

Csütörtöktől vasárnapig rendezik meg a 46. Utazás Kiállítást a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. Idén a rendezvény díszvendége Gyula, a történelmi fürdőváros, valamint Békés vármegye. A sikeres szereplés érdekében a jelentős turisztikai vonzerővel bíró települések részvételével tavaly év végén munkacsoport is alakult.
2024. február 20. 16:47
FEL