Békésben közel 28 ezren horgásznak aktívan és mintegy 3000 hivatásos vadász működik vármegye szerte.
– Sok átfedés van a két mesterség szerelmesei közt, így jöhetett létre immár ötödik alkalommal ez a vármegyei szintű találkozó. Ilyenkor a hangsúly a közösségépítésen, a kapcsolatok megerősítésén van, természetesen a baráti hangulatban zajló főzőverseny mellett, ahol a bográcsokban pörkölt, halászlé és vad sültek, illetve halételek készülnek – hangsúlyozta Hrabovszki János, az Országos Vadászkamara Békés Vármegyei Területi Szervezetének elnöke.
Az ünnepélyes megnyitón elismeréseket, díjakat adtak át, illetve ifjú vadászokat is avattak a sikeresen teéjesített vizsgatétel jutalmaként.
– A vadászat számomra családi hagyomány és időtálló érték – fogalmaz egy frissen felavatott diána (értsd: nőnemű vadász), Pesztránszki Rita, aki Dévaványáról érkezett az eseményre. A vadászat számára szerelem és inkább a természet védelmét, tiszteleletét jelenti.
Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte: a rendezvény magában foglalja a kilencedik halászlé- és halételfőző versenyt is, mint kísérő programot. Huszonöt csapat vetélkedett egymással, s mint megtudtuk a Bajai Halfőző Bajnokok Egyesülete is képviseltette magát az eseményen.
– A halléhez öt dolog kell: hal, víz, só, hagyma és paprika. Ez nagyon egyszerű, ezért nagyszerű és persze teszünk bele tésztát is. A Körösökben kiváló halak vannak, mi is ebből főztünk most – árulta el Kotics József, a finom bajai halászlé „titkát”.
Az egész napos együttlét folyamán vásári forgatagképpen bemutatták a különféle vadász- és horgásztartozékokat, segédeszközöket, emellett a szervezők a gyermekek számára ugrálóvárral és arcfestéssel készültek.