Újra látogatható a szarvasi Régi Gyűjtemény

2019. szeptember 16. 13:09 | behir

Szarvason, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium régi könyvtárának anyagát tartalmazó, muzeális gyűjtemény újra elérhető a nagyközönség számára.

A gyűjtemény 2016 óta, mint a megye egyedülálló muzeális könyvtári gyűjteménye, része a Békés Megyei Értéktárnak – írja a Newjság. A 39 ezer kötetes könyvtár gazdag olyan dokumentumokban, amelyek önmagukban is jelentős művelődéstörténeti értéket képviselnek, elsősorban iskolatörténeti szempontból kiemelkedő jelentőségű helytörténeti anyag. Több mint 2000 RMK (Régi Magyar Könyv) képezi részét a könyvkiadás első évszázadainak időszakából, számos helytörténeti vonatkozású kézirat, az országban máshol alig található értesítőgyűjtemény, a dokumentumok muzeális értékűnek számító elhelyezésmódja teszi egyedülállóvá.

A Tessedik Sámuel Múzeum tervezett felújításával kapcsolatban szükségessé vált az intézménye teljeskörű kiürítése. Mivel az emeleti rész három termében helyezkedik el a Városi Könyvtár könyvgyűjteménye, így a kiürítés a könyvtárat is érintette.

A Régi Gyűjteményt először szeptember 6-án 10-16 óra között és 7-én 10-12 között tekinthették meg az érdeklődők, ezt követően heti rendszerességgel – szerdánként 14-15 óra között – lesz látogatható.

További programok »

Kultúra

A Munkácsy Mihály Múzeum új őrzői

Nyugodtak lehetünk, 2021. október 6-tól ugyanis már nem csak muzeológusok és teremőrök vigyázzák a Munkácsy Mihály Múzeum páratlan gyűjteményét – Gyarmati Gabriella művészettörténésznek, a szoborbemutató koordinátorának írása.
2021. október 19. 18:55
FEL