Újra kolbász és sódarmustra Gyulán

Disznótor, sonkasaccolás és koncertek minden mennyiségben

Disznótor, sonkasaccolás és koncertek minden mennyiségben. Hetedik alkalommal rendezik meg a Kolbász és Sódarmustrát Gyulán, ahol március 31. és április 2. között három napon keresztül várják színes programokkal az érdeklődőket.

– A tótos kolbászban nincsen bors, a gyulai kolbászban mindig van, viszont a gyulai kolbászban nincs csípős paprika – a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete egy rögtönzött gyúrásra hívta a sajtó képviselőit, ahol a kolbászkészítés titkait is felfedték. A fesztivál egyik visszatérő képe lesz ez, hiszen a háromnapos rendezvény elsősorban a hagyományokra épít.

– A sarokkő a gyulai kolbász és sonka bemutatása. Sokan nem Gyuláról érkeznek, hanem nagyobb városokból, ahol ha nem volt lehetőségük arra, hogy megnézzenek egy disznóvágást, most bepótolhatják. Szombaton és vasárnap is reggel azzal kezdjük a napot, hogy egy hagyományos disznóvágást mutatunk be – fogalmazott Bordás Tibor főszervező.

A rendezvénysorozat kedvelt eleme a sonkasaccolás. Aki a lehető legpontosabban megtippeli a kiállított sódar súlyát, az hazaviheti magával a sonkát. Emellett számos koncert színesíti a programot, pénteken a mulatós zene lesz a középpontban, de többek között a Republic és az Ismerős Arcok együttes is színpadra lép. Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a tavalyi évben 11 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma Gyulán, a városvezetés célja pedig az, hogy ez a szám idén is növekedjen.

– A sódarmustra a gyulai rendezvények sorában minden évben az első tavaszi program. Egy olyan időszakban, ami a turizmus szempontjából egyre fontosabb. Gyulán hagyományosan, júliusban-augusztusban van a legtöbb vendég a városban, de a célunk az, hogy a többi időszakban is jelentősen növeljük a vendégéjszakák számát – emelte ki a gyulai polgármester.

Az idei fesztiválon új programelemként rendezik meg a Viharsarki Kolbász Bajnokságot, amelyen csak a térségből érkezett termékeket zsűrizik. A szervezők emellett az előző évekhez hasonlóan továbbra is várják a nevezőket az ország minden pontjáról, valamint a határon túlról is.
 

Megosztás:

Címke: ,