Újra indul a színház házhoz megy program – vizsgáztak a színitanházasok

2024. február 16. 12:31 | Kovács Andrea

Molière Tartuffe című darabját mutatták be a Békéscsabai Jókai Színház Színitanházának másod- és harmadéves növendékei. A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia növendékeinek félévi vizsgájához a színház művészei is csatlakoztak. Ezzel a darabbal indítják újra a járvány idejján zajlott a színház házhoz megy elnevezésű programot is.

Tartuffe kötelező olvasmány, ezért úgy döntöttünk elvisszük a megye és a város több középiskolájába. Ezidáig tizenegy iskola jelentkezett, ezeken a helyeken az aulákban vagy a tornatermekben adjuk majd elő, így hirdetve a színházunkat és az iskolánkat. A színitanházasok félévi vizsgáján bemutatott darabjába szállunk be, mint kooprodukciós partner, ismét újtára indítva a színház házhoz megy elnevezésű programunkat  – tájékoztatott Seregi Zoltán színházigazgató.


– A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémiára járó tanítványoknak félévi és évvégi mesterségvizsgákat kell tenniük. Most két osztály összevont vizsgáján adjuk elő ezt a darabot kétszer 45 percben, modern feldolgozásban úgy, hogy megmaradjon a színvonala a darabnak s a szövegkörnyezetnek – mondta a el a végzős osztály osztályfőnöke, Bartus Gyula színművész. 

– Vass István fordítását használjuk, eléggé nehéz olvasni is mert rímekbe szedett, skandált és költői a nyelvezete, de igyekeztünk úgy értelmezni a szituációkat, és az ebből kiszólaló mondatokat úgy bemutatni, hogy ne tűnjön fel, mi verselünk. Megkerestük a natúr értelmét, a tisztaságát, a lehető legegyszerűbb felfogását, és bízom benne, hogy a szövegek zöme érthető lesz a közönség számára. Bízom benne, hogy a színdarabunk bemutatva elég érdekes lesz és némely pillanatot el is viszünk a maximális szintig, de az ízlés határát betartva, ugyanis erotikával túlfűtött jelenet is van benne. Mi igyekszünk kellő érzéssel és művészi érzékenységgel megmutatni azokat a jeleneteket is amelyek kifejezetten a csábításról vagy a szerelmi gerjedelmekről szólnak – tette hozzá Bartus Gyula.

A színdarabban Orgon felesége, Elmira szerepét a végzős Bárkai Rozi alakítja, aki elmondta, hogy nagyon jó szerepnek tartja, mert sokféle  lehetőség van benne. 
– Tartuffe érkezése felborítja a család rendjét, több helyzetet kell megoldanom feleségként és édesanyaként. Én még nagyon fiatal vagyok és  nagyon új dolog volt, de sokat tanultam belőle és úgy érzem, hogy sikerült megoldanom a feladatot.

Orgon lányát Mariannt a szintén végzős Kövesdi Kornélia alaktja akit Tartuffhoz hozzá akarnak adni és teljesen ellenáll az apjának.
Az általam megformált lány gondolatai csak a szerelme Valér körül forognak, ez határozza meg az ő személyiségét. Most éreztem először azt, hogy megtaláltam a helyemet ebben a szakmában, mert ez a szerep áttörést jelentett nekem- fogalmazott Kövedi Kornélia. 

További programok »

FEL