Újévi fogadás: Átadták a Sikeres Gyulai díjakat

2020. január 12. 14:51 | Szilágyi Viktória

Szombaton Gyulán, a városháza dísztermében megrendezett újévi, polgármesteri fogadáson adták át a "Sikeres Gyulai" díjakat, amellyel a város kiváló polgárait ismerték el. Görgényi Ernő polgármester az elmúlt időszak eredményeit összegezte, valamint a városvezetés jövőbeni stratégiai céljait emelte ki.

Az eseményre érkezőket a polgármester a feleségével, Görgényi-Kiss Brigittával közösen fogadta a díszterembe való belépéskor, és a vendégeknek jelképes, újévköszöntő ajándékot adtak át.

A terem zsúfolásig megtelt. A Görgényi Ernő évértékelő köszöntőjét egy idézettel indította, amely sir Winston Churchilltől származik: "A siker nem végleges, a kudarc nem végzetes, az számít csak, hogy legyen bátorság a folytatáshoz."

– Az elmúlt évtized utolsó esztendeje meghatározó volt a város jövője szempontjából, egyben méltó befejezése a 2010-es éveknek. Az évtizedre városépítő korszakként tekintünk – kezdte a polgármester. Ebből a korszakból kiemelte az Aquapalota építését, amely azóta az egymilliomodik látogatóját is köszöntötte. 1984 óta ez volt az elsú új fürdőépület, amelyet építettek a városban. 

Kép: Bucsai Ákos

A városvezető kiemeltte a gyulai húsipar megmentését. Az évek óta nehezen működő Gyulai Húskonbinátot újjászervezték, amely 2013 óta Gyulahús Kft.-ként üzemel, és az önkormányzat tulajdonát képezi. A cég termékei azóta több rangos nemzetközi díjat és elismerést is szereztek.

– Megmentettük a pusztulástól és felújítottuk az Almásy-kastélyt, amelyet azóta európai színvonalú kulturális attrakcióvá fejlesztettünk. Megújítottuk a város első közparkját, a Göndöcs-kertet, benne a Vigadóval, a Kohán képtárral és a művelődési központtal. Megindult a kórház új műtéti tömbjének a működése, amely 21. századi sznívonalat képvisel. Elkészült az M44-es első szakasza, amely bár nem városunk területén történt fejlesztés, de jelentősége vitathatatlan – összegeszte a városvezető.

Görgényi Ernő elmondta: 2019-ben a gyulai választók többségét menyerték, akik a teljesítményüket értékelték. Hozzátette, hogy a Városbarátok és a Demokratikus Koalíció képviselőinek is figyel a véleményére. 

A polgármester a városvezetés jövőbeni sarokpontjaival kapcsolatban kiemelte a zöld gondolat vezérlőelvét. A városban eddig is fontos volt a virágosítás és fásítás. Tavaly összesen 734 fát ültettek, aa Gyulához tartozó külterület majd egyötöde erdő, ezt a zöld gyűrűt növelni fogják a város déli és nyugati részén egyaránt. 

A városvezetés az elmúlt időszakban is számos energetikai fejlesztést hajtott végre. Napelemeket telepítettek a Szivárvány Napköziotthon, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, a tankerület intézményei és a városháza épületein. Az intézkedéseknek köszönhetően tavaly ősszel a város elnyerte az Energiahatékony önkormányzat elismerést is, valamint 16 millió forintot egy sikeres pályázattal, amelyet a zöld szemlélet kialakítására fordítanak. Ennek kapcsán a polgármester a köztársasági elnök szavait idézte: "az emberiségnek nem a természetet, hanem a saját természetét kell legyőznie."

A Szivárvány Napköziotthonnak nemcsak az épületét korszerűsítették, hanem korszerű terápiás technikai felszereléssel is ellátták az intézményt.  Tavaly ezért a "Befogadó magyar települések" díjat is átvehette a város.

Kép: Balog Gergő

Tavaly átadták a rehabilitált Szent Miklós parkot, elkészült a Városerdőre vezető kerékpárút, valamint a Béke sgt., Eötvös u. és Árpád u. kereszteződésében a körforgalom. A Törökzugi Óvoda mellett a Galbácskerti Óvoda élületét is korszerűsítették, átadták az új gyermekosztályt, a Temesvári úton megújult kerékpárút szakaszát, valmint rehabilitálták a világháborús katonasírokat. 

Az önkormányzat stratégiai célkitűzése között szerepel a helyi gazdaság fejlesztése. Olyan új munkahelyteremtő beruházást szeretett volna a városvezetés elérni, amely a munkaerőpiaci tudást fizeti meg, és tehetséges gyulai fiataloknak adhat munkát, valamint más városokból is idevonzza a dolgozni vágyókat.  A polgármester ezért köszönetet mondott a Kormánynak, amikor az Airbus figyelmébe ajánlotta a települést: a helikopteralkatrész-gyár épülésével egy új korszak veszi kezdetét, amelyet újabb gazdasági fejlődés követ majd – fogalmazott. 

 

Sikeres Gyulai díjak

 

A köszöntőt követően adták át a Sikeres Gyulai díjakat. Az elismerésben Tövisháti József, kosárlabdaedző, Werner Gyula üvegesmester, épületüveges, Lobó-Szalóky Lázár, énekes, dalszerző, menedzser a Gyula Kft. által működtetett Wellness Hotel Gyula és a Japánkert Barátok Köre Egyesület részesült. Idén a város Sikeres Gyulai Diákja Kopcsák Róbert lett.

Tövisháti Józsefet, Gyulán minenki csak Tüsiként ismeri. 1973-ban kezdte edzői pályáját, 2015-ig a város kocsárlabdacsapatának, a Colornak volt az edzője. Több NB I-es játékost nevelt ki, például Bődi Krisztiánt és Demkó Józsefet. Tövisháti József az elismerés átvételekor úgy fogalmazott: egy edző a hátország nélkül nem tudna idekerülni, ezért ez a díj nemcsak ő kezében, hanem azokéban is benne van, akik segítették a munkájában. 

Werner Görgy generációs kisiparos dinasztia leszármazottja, aki azt a családi vállalkozást viszi tovább, amelyet még 1872-ben alapított néhai apai nagybátyja. 2005-ben alapító tagja volt a Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Egyesületnek, ahol 10 évig elnök is volt. 2014-től a Gyula és Környéke Általános Ipartestület titkára, 2017-től a Gazda és Polgári Egyesület elnöke lett. Az üvegesmester megköszönte, hogy ajánlották a díjra és elmondta, hogy nagyon büszke a családjára. 

Lobó-Szalóky Lázár a Dirty Slippers frontembereként és szólóénekesként is jelen van az zenei pályán. A nevéhez három slágerlistás nagylemez és kilenc slágerlistás dal szerzése köthető, amelynek előadója is. Nemcsak hazánkban, de Angliában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában is sikereket ért el. 2019-ben Pro Arte díjat vehetett át, legújabb dalát a neves producerrel, Tim Palmerrel készítette el. Menedzserként a You and Media Management vezetője, ahol számos hazai előadó turné- és PR-menedzsere. Az énekes elmondta: munkája alatt mindig arra törekedett, hogy a szülőváros magas színvonalú zenei múltjához további sikereket tudjon hozzáadni. 

A Hotel Gyula Kft. tulajdonában álló Wellness Hotel Gyula korábban Agro Hotelként működött. 2011-es átalakulást követően üzemel jelenlegi formájában, amelyet követően hamarosan az ország egyik legkedveltebb szállodájává vált. A szálloda vezetője, ifj. Havas István elkötelezett a jövő munkavállalóinak a tanításában, évente közel 40 fő szakmunkásnak biztosítanak gyakorlati lehetőségeket. Havas István szerint egy cég csak akkor működik jól, ha a dolgozók tökéletesen végzik a munkájukat, ezért nekik köszönte meg az elismerést. 

A Japán Kertbarátok Köre Egyesület 2008-ban alakult. Munkásságukat értékteremtés jellemzi. Az egyesület fennálása óta konferenciákat és kiállításokat szervezett, valamint japán gyerekeket is fogadott vendégségben. A várost rendszeresen ellátják dekorációkkal, nevükhöz köthető a város téli jelképévé vált adventi koszorú, amelyet a Kossuth téri körforgalomban található szökőkút köré építenek. Bartóki László, az egyesület elnöke megköszönte az egyesület tagjainak a munkáját, amelynek köszönhető az elismerés elnyerése. 

Kopcsák Róbert az Erkel Ferenc Gimnázium elvégzését követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának magyar alapszakán szerzett nemrég diplomát. A 2013-as megyei matematikaverseny megyei fordulóján első helyezést, 2014-ben a Hajnal Imre Matematika Tesztverseny első kategóriájában második helyezést ért el. A slam poetry műfajában az Erkel Ferenc Diákünnepeken két első és egy második helyezést is elért, szépirodalmi publikációi jelentek meg a Gyulai Hírlapban. 2019-ben az OTDK Humán Tudományi Szekciójában az Általános, leíró és kognitív nyelvészet tagozat keretein belül 3. helyezett lett. A fiatal tehetség háláját fejezte ki családjának, az iskolának és a közösségnek, valamint a "mindenek felett álló Istennek", ahogy fogalmazott. Elmondta, hogy korábban csak magának írt, most azonban a szeretet nyelvén, a közösségért teszi mindezt. 

A díjátadót követően a Gyulai Royal Dixieland Band adott koncertet. Az est pezsgős koccintással zárult.

 

Galéria

 

További programok »

Gyula

Ilyenek egy 11. osztályos, gyulai diák mindennapjai

Az önkéntes karantén és a közösségektől való visszavonulás szükséges ahhoz, hogy ne tudjon korlátok nélkül tombolni a koronavírus-járvány. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy milyen hatással lehet az emberek mentális egészségére a bezártság. Egy 11. osztályos diák arról mesélt, hogy otthon is képes megtalálni a lehetőségeket.
2020. április 2. 18:45
FEL