Újabb látványosságokkal bővült a gyulai vár

2020. január 27. 13:27 | Horváth Szabolcs

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjában mintegy 13 millió forintos beruházás végére került pont hétfőn. A gyulai várban olyan digitális fejlesztéseket hajtottak végre, amelyek teljesen egyedivé tették a kiállítóhelyet.

A 21. századi technológia segítségével válik még érthetőbbé és élményszerűbbé a 16. század történelme, egyúttal az a kiállítás, amely a fürdővárosban található várban tekinthető meg. A tárlat az 1566-os ostromot fényvetítéssel megidéző, narrált diorámával; egy kiterjesztettvalóság-alapú installációval, valamint az 1566-os és az 1690-es évekbeli várat és környezetét megidéző videóval gyarapodott.

A kiállításon egy olyan hajdú puska is megtekinthető, amelyet akár egy 1566-ban élt gyulai várvédő is láthatott volna. Emellett egy csatajelenet és egy háromszor másfél méteres, pontosan lemintázott dioráma képezi ezentúl a tárlat részét, amely még élethűbben adja vissza a vár életét, illetve a nevezetes, két hónapon át tartó török ostromot.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Gyula városa ismét országos jelentőségű attrakcióval állt elő. Úgy véli, a Kubinyi program támogatása jó helyre került, példát mutatva ezzel az ország múzeumainak, rámutatva, hogy a turizmusnak, az oktatásnak, a helyi közösségek együttartásának rendkívül fontos lépése lehet egy ilyen fejlesztés. Egyúttal jelezte, hogy a program idén is folytatódik és bíznak benne, hogy legalább 30 intézményt tudnak támogatni 2020-ban.

Görgényi Ernő, Gyula polgármester büszke arra, hogy a város élen jár a múzeumi fejlesztésekben. Mint mondta, fontosnak tartják a település értékeinek bemutatását, amelyekhez felhasználják a modern technológiát is. Úgy véli, ez azért is bír nagy jelentőséggel, mert a szikár tények közlése mellett így még szélesebb körben megérthetik a látogatók ezeknek az eseményeknek a fontosságát, kulturális jelentőségét. Rámutatott, hogy az érdeklődők ezekkel a technológiákkal nem csak a történelmet ismerhetik meg, de azt is, hogyan nézett ki a város a 16. és 17. században.

Dombi Ildikó jelezte, hogy közel 15 éves vártörténeti kiállítást sikerült megújítani a Kubinyi program révén. Kiemelte a két, kiterjesztett valóság alapú filmet, de a tárlat koronájának a diorámát nevezte, amelyhez ötperces fényattrakció társul. Hozzátette: reméli, hogy az interaktív elemekkel a látogatók számára a múzeumlátogatás még élményszerűbb lesz.

Hajnal Péter, a dioráma készítője kérdésünkre elmondta: az 1566-os várostrom azt a jelenetét ábrázolták, amikor a törökök két hónapos ostrom után áttörik a vár falát, a védők pedig visszavonulnak a komplexum belső, védett területeire. Hozzátette: a léptékhelyes, aprólékos munkával létrehozott makett készítésekor kihasználták a technológiában rejlő lehetőségeket, a látványos fényfestésben egy nagyteljesítményű projektor segít, így élvezetesebbé téve az események audio-narrált nyomon követését.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

Kultúra

Vona Gábor Békéscsabán mutatta be a Míg a halál el nem áraszt című könyvét

A könyvem a halálról és a hozzá fűződő viszonyunkról szól, ami azonban észrevétlenül mégis rangot, méltóságot és értelmet ad az életünknek. Nem az élet értelmét kerestem tehát, hanem a halálét – mondta Vona Gábor Békéscsabán, a Nádor bisztróban, a Míg a halál el nem áraszt című könyvének bemutatóján.
2020. szeptember 19. 17:40
FEL