Újabb kiállítások: fókuszban az őshonos állatok és a tiszavirág

2023. július 2. 06:35 | behir.hu

Július 1-én két érdekes időszaki kiállítás is nyílik Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában. Az egyik az őshonos magyar háziállatokkal, a másik a tiszavirágzással ismerteti meg az érdeklődőket.

Az őshonos háziállat fajokat és fajtákat bemutató kiállítás többek között a különféle hazai galamb-, nyúl-, baromfi-, kecske-, juh- és sertésfajtákat mutatja be. A látogatók játékos feladatokkal ismerhetik majd meg a madarak, a sertések, a juhok és a szarvasmarhák testfelépítését – írja a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos oldala.

A kiállított molinók nemcsak fontos információkat, hanem érdekességeket is tartalmaznak. Az érdeklődők megtudhatják például, hogy a magyar szürke szarvasmarha egykoron igen kedvelt vágómarha volt, akkoriban lábon hajtották akár nagy távolságokra is. Az őshonos háziállatokat bemutató tárlat augusztus 31-ig lesz látogatható.

A másik időszaki kiállítás a tiszavirággal és a tiszavirágzással kapcsolatos. Gyönyörű képek, érdekes leírások ismertetik meg a természetkedvelőkkel a június második felében zajló különös jelenséget, a tiszavirágzást. A tiszavirágok (kérészek) először a folyók alsó, melegebb szakaszain kezdenek repülni, majd fokozatosan halad a folyamat a felsőbb szakaszok felé. A tárlat anyagából sok-sok érdekességet megtudhatunk a tiszavirágokról, melyek csak igen rövid időre, a párzáskor jönnek fel a víz felszínére, s a peték lerakása után el is pusztulnak.

A kiállítás július 1-től október 31-ig látogatható. 

 

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL