Gólyától a békászó sasig minden madarat vonz a marosi kaszálórét

2024. június 9. 06:05 | behir.hu

Május közepén megkezdődtek a kaszálások a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. A traktorok nyomában különböző madarak tömegei jelennek meg, hogy lakmározzanak a takarás nélkül maradt, felriasztott zsákmányállatokból.

A Maros-ártéren amellett, hogy kiterjedt ártéri erdők vannak igazgatóságunk kezelésében, sok a gyepterület is, melyeken az egyik legfontosabb természetvédelmi feladat az inváziós növényfajok, kiemelten a gyalogakác visszaszorítása. Ennek érdekében kombinált legeltetéses és kaszálásos kezeléseket alkalmazunk. Idén a kaszálások május közepén kezdődtek meg. Ez a tevékenység mindig számos madarat vonz a területre, mivel a munkát végző gép felugrasztja a növényzetben lapuló potenciális zsákmányállatokat. A kaszálással eltűnik a takarás a zsákmányállatok fölül, így ez terített asztalt jelent a környék ragadozó madarai számára is.

Jellemzően elsőként a fehér gólyák jelennek meg a kaszált területen. Általában már a munkavégzés megkezdésekor közvetlenül a traktor mögé szállnak és lesik a megugró, nyílt területre kerülő zsákmányt. Hamarosan megjelennek aztán az egerészölyvek és a barna rétihéják. A környék vörös vércséi szintén idegyűlnek, s a levegőben szitálva lesik zsákmányukat.

A Maros-mentén minden évben jellemzően ekkor figyeljük meg a határ túloldalán fészkelő békászó sast, mert ez a terület számára is ideális zsákmányszerzési feltételeket teremt. Amint megkezdjük a kaszálásokat, hamar megjelenik, annak ellenére, hogy máskor szinte soha nem lehet látni. Mivel ez a faj ritkábban kerül szem elé, a természetbarátok mindig örömmel fogadják a megfigyelési lehetőséget. Idén is már az első kaszálási napon felbukkant a békászó sas Magyarcsanád határában és most szokatlanul bizalmasan viselkedett. Többször is leszállt a munkát végző traktorhoz igen közel, és zsákmányolt a földön is, nemcsak a levegőből lecsapva.

A ragadozó madarak és a gólyák mellett a seregélycsapatok is előszeretettel járják a lekaszált területeket, hiszen az ott tartózkodó rovarok is búvóhely nélkül maradnak, így a seregélyek jóllakhatnak belőlük.

A kaszálás kezdetekor lehet megfigyelni a legnagyobb madársűrűséget, mivel ilyenkor idesereglik a környék összes ragadozója, amelyek máskor elszórtan tartózkodnak a térségben.

 

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park 

 

További programok »

Itthon

Folyamatos a vihar utáni takarítás és a helyreállítás az orosházi kórházban

Megerősített személyzettel és nagy teljesítményű gépekkel takarítják és fertőtlenítik az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet helyiségeit. A július 17-én, szerda délután Orosházára lecsapó vihar és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen beázott az intézmény. Az érintett szakrendelések átszervezése megtörtént, csütörtök reggel minden rendelés elindult, a betegellátás folyamatos.
14:13
FEL