Újabb gombaölő szert vonnak ki a forgalomból; megyei gazdákat is érint az ügy

2020. október 30. 13:09 | Papp Ádám Sándor

Az Európai Unió Növények, Állatok, Élelmiszer és Takarmány Állandó Bizottsága szavazásán eldőlt, hogy nem újítják meg a mancozeb gombaölő hatóanyag engedélyét - adta hírül az agrarszektor.hu. A mancozeb hatóanyagú növényvédő szerekkel a gazdák a burgonyavész és az alternária ellen védekeznek. De hogyan érinti ez a Békés megyei gazdákat? Ennek jártunk utána.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire elterjedt a gombaölő hatóanyag Békés megyében, illetve milyen alternatív megoldás lehet a szer pótlására alkalmazni, Polgárné Bondár Anikóhoz, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Békés Megyei Területi Szervezetének irodavezetőjéhez fordultunk.

 

– Mit érdemes tudni a mancozeb gombaölőről? Mennyire elterjedt a használata a megyében?
Ez egy kiváló, jól bevált és kiismert, olcsó gombaölő szer, mely sok készítmény alkotóeleme, illetve önmagában is sokak által gyártott hatóanyag. A melegben a perzselési veszélyt nem fokozza, így akár érzékeny kultúrában és nagy melegben is védekezhetünk vele a kultúrnövény károsodása nélkül. 


– Mennyire jellemző a burgonyavész és az alternária Békés megyében?
Mindkét betegség jelen van minden éven a megyében. Évjárattól függően hol az alternária, hol a burgonyavész az erősebb. Az ellenük való védelem nélkül a paradicsom, hagyma, burgonya termesztése elképzelhetetlen.


– Milyen alternatíva lehet megoldás a gombaölő pótlására?
Sok alternatíva van mind a régebbi hatóanyagok közül, de jönnek újak is. A réz tartalmú készítmények, például a merpan, kaptan, metiram, propamokarb és az újabbak közül a ciazofamid, cimoxanil, famoxadon, oxatiapiprolin is jó választás lehet.

További programok »

Gazdaság

Két bank kapott büntetést – nem tartották be a pénzmosás-megelőzési szabályokat

A jegybank 108,6 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki két bankra és három, az azok megbízásából tevékenykedő pénzváltó társaságra a pénzmosás megelőzését, megakadályozását célzó szabályok megsértéséért. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleménye szerint a pénzváltók - amelyeket bankjaik elégtelenül ellenőriztek - több pénzmosásgyanús ügyletet nem jelentettek, nem kérdeztek rá ügyfeleik pénzeszközeinek forrására, emellett hiányos volt szűrési és kockázatértékelési gyakorlatuk is.
2021. október 27. 18:09
FEL