Újabb csúcskísérlet

2016. május 21. 13:00 | behir.hu

Újra a világ második legveszélyesebb hegycsúcsára készül Suhajda Szilárd. Tavaly nyáron Varga Csabával indult útnak, hogy meghódítsák a 8611 méteres K2-t. Akkor az időjárás 7400 méternél megálljt parancsolt a párosnak. A hegymászó most mindennél elszántabban készül a visszatérésre és a sikeres expedícióra.

A tavalyi kísérlet után a hegymászó eldöntötte, újra megpróbálja elérni a K2 csúcsát. Ennek rendelt alá mindent a felkészülés során, itt az Alföldön leginkább futással, kerékpározással tudta szervezetét felkészíteni a több ezres magasságbeli viszonyokra. Az expedícióig egyre kevesebb idő van hátra, utolsó Békéscsabán töltött napján pedig ellátogatott Hanó Miklós alpolgármesterhez. A város tavaly is segítette a hegymászó munkáját és ebben az évben is támogatja abban, hogy elérje ezt a sikert.

- Nagyon örülünk neki, hogy egy ilyen bátor sportemberünk van, aki ilyet bevállal, de egyben féltem is. Tavaly és idén is azt mondtam, amikor beszélgettünk: az a legfontosabb, hogy visszajöjjön. Nagyon nagy kihívás, én ilyet nem mernék megtenni. A város maximálisan támogatja, Szliárd pedig továbbra is nagy reklámja a csabai kolbásznak, amivel én is támogatom őt – emelte ki Hanó Miklós.

A békéscsabai fiatalember a tavalyi tapasztalatokat hasznosítva indul útnak ebben az évben. Elmondása szerint van benne egy kis félelem, de elszántan készül arra, hogy idén felérjen a csúcsra.

- Tudom azt, hogy hol kell majd aludni vagy megfelelő táborhelyet találni nagy magasságban. Ez különösen nagy félelemmel tölt el. Ezt az egészséges félelmet meg kell próbálni kordában tartani. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy az ember féljen is valamennyire, mert így még inkább felelősségteljesen mozog majd a hegyen – emelte ki az expedíciós hegymászó.

Suhajda Szilárd jövő héten már a Kaukázusban lesz, hiszen egy akklimatizációs túrán az Elbrusz csúcsát célozza meg, utána pedig következik a visszatérés a 8611 méteres K2-re.

FEL