Újabb áremelést terveznek a streamingszolgáltatók

2022. szeptember 16. 10:00 | behir.hu

Egyes vállalatvezetők szerint a lemorzsolódó előfizetők száma még a magasabb árak mellett sem növekszik majd.

Újabb áremelésre készül a Disney+ Amerikában, a lépést minden bizonnyal a többi streamingszolgáltató is követi majd. Az áremelés várhatóan később az összes többi országban is megjelenik majd. Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója kedden a Goldman Sachs által szervezett média- és technológiai vezetők találkozóján azt mondta, a streamingszolgáltatások alulárazottak. Mint mondta, a Disney+ bevezető áron való elindítása abszurd ötlet volt.

Chapek azt mondta, a Disney+ 2019-es indulása óta a vállalat olyan sokat fektetett a tartalomfejlesztésbe, hogy az árak akár nagyobb mértékű emelése sem változtathat a szolgáltatás értékén a fogyasztók számára. Szerinte a lemorzsolódás – a szolgáltatást lemondó előfizetők száma – valószínűleg még a magasabb árak mellett sem fog növekedni.

Augusztusban a Disney bejelentette, hogy közel 40 százalékkal emeli a havi 7,99 dolláros (kb. 3270 Ft) előfizetési díjat. Januárban a Netflix is közölte, hogy módosítani fogja a tarifáit.

A Discovery pénzügyi igazgatója, Gunnar Wiedenfels, aki szintén felszólalt a keddi összejövetelen, azt mondta, a vállalat két legnépszerűbb streaming szolgáltatása „alapvetően alulárazott”. Az HBO Max reklámmentes változata havi 14,99 dollár (6134 Ft) , reklámokkal 9,99 dollár (4088 Ft), míg a Discovery+ havi 6,99 dollár reklámok nélkül és 4,99 dollár reklámokkal.

Wiedenfels azt mondta, lehet, hogy a vállalat megemeli az árakat, amint 2023 közepén elindítja az HBO Max és a Discovery+-t egyesítő streamingszolgáltatását. A pontos számokról azonban nem kívánt nyilatkozni. Azt viszont elárulta, hogy az új szolgáltatásnak is lesznek árkategóriái a hirdetések számától függően. Wiedenfels állítása szerint a vállalat általában több pénzt keres azon az előfizetőn, aki reklámokkal együtt fizet a streaming szolgáltatásért, mint azon, aki anélkül. De természetesen arra is felkészültek – mondta –, hogy a vállalat elveszít néhány előfizetőt, amint az új streaming szolgáltatás piacra kerül.  

A Magyarországon is működő streamingszolgáltatók: Amazon Prime Video, Netflix, HBO Max, Apple TV Plus, Disney Plus, Filmbox Plus, Cinego, Filmio.

További programok »

FEL