Újabb 40 Wi-Fi-pont lesz Csabán, épül az okos közvilágítási hálózat is

2021. március 10. 15:33 | behir.hu

Már javában zajlik Békéscsabán a közvilágítási hálózat alkonykapcsolós vezérlésének kialakítása – tájékoztatta a behir.hu-t a békéscsabai önkormányzat.

Hozzátették, az alkonykapcsoló előnye, hogy mindig a fényviszonyoktól függően kapcsolja fel és le a közvilágítást, így egy-egy borúsabb napon a megszokottnál hamarabb gyúlhatnak fel a város fényei.

A városi közvilágítás vezérlése jelenleg 260 transzformátor állomáson keresztül történik. Márciusban minden egyes transzformátor körzetben megtörténik az a fizikai beavatkozás, amely során egyedi vezérlő rendszer épül ki. A teszthónapban lesznek a városban olyan részek, ahol már nem a közvilágítási naptár alapján, hanem a tényleges fényviszonyok szerint történik majd a közvilágítás fel-, illetve lekapcsolása. Ezért fordulhat majd elő, hogy a város különböző pontjain nem egyszerre kapcsolódik fel a közvilágítás.

Az önkormányzat kéri a lakosság türelmét az átmeneti időszakban tapasztható szolgáltatási kellemetlenségek tekintetében, hiszen a 260 helyszínen történő beavatkozás csak ütemezetten tud megvalósulni. Ebben az üzemmódban várhatóan 5 százalékos többlet-fogyasztásra lehet majd számítani. A projekt eredményeként az energiamegtakarítás várhatóan fedezetet nyújt a többletszolgáltatásra.

Az MVM-DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. tájékoztatása szerint az ellátási területükön lévő 264 településnek csak 15 százalékban üzemelt eddig az alkonykapcsolós rendszer.

A Modern Városok Programban (MVP) az önkormányzat a település közvilágítását újítja meg. Az MVP támogatása révén közel bruttó 1 milliárd 800 millió forint értékben energiahatékony, környezetbarát közvilágítási rendszer épül ki.

 

"Okosabb" lesz a város

A fejlesztés során 7 ezer 763 fénypont újul meg. Egy városüzemeltetési keretrendszerhez kapcsolódóan az okosított lámpatesteken kívül 41 Wi-Fi-pontot, 9 digitális információs „totemoszlopot”, 11 környezeti szenzordobozt, ezen felül közlekedésfigyelő, valamint parkolást segítő optikai szenzorokat lehet majd kezelni, vezérelni. A projekt keretében 10 új térfigyelő kamerát is telepítenek.

A közterületeken egyre több helyen folyik a kivitelezés, amely során új köztéri elemek, úgynevezett SMART (OKOS) elemek kerültek kihelyezésre. Ezeknek az új, SMART elemeknek  a beállítása, rendszerbe kötése és próbaüzeme a következő két hónapban lesz. Ezek az eszközök interaktív módon biztosítanak majd hozzáférést a közérdekű információkhoz.

A kivitelezés és az új eszközök beüzemelésének határideje 2021. május 4.

További programok »

Gazdaság

FEL