Új vasútállomás - régi posta

2016. május 4. 09:50 | Balázs Anett

Hamarosan hivatalosan is átadják a vasútállomás épületét és annak környékét. A felújított terület üde színfoltja lett a városnak, sokan örömmel szembesülnek a régóta várt eredménnyel, mely a megyeszékhely történelmének egyik legnagyobb beruházása. Ám a vasútállomás melletti posta épülete kimaradt a felújításból, ami sokat ront az összképen.

Impozáns felújított épület, igényesen kialakított park és a szökőkút is üzemel már a vasútállomás előtti téren. Egy igazi 21. századi igényeknek megfelelően kialakított kép fogadja a megyeszékhelyre érkezőket. Ám néhány lépéssel arrébb ez már nem mondható el. Ugyanis a békéscsabai 2. számú posta épületén több helyen, foltokban hiányzik a vakolat, a falak koszosak, az ablakkeretekről lepergett a festék.

– A képbe nagyon beleférne egy külső homlokzat felújítás legalább. Szentül azt hittük, hogy majd folyamatosan, ahogy egybe van építve, legalább kívülről egy szintbe hozzák – fogalmazott egy járókelő.

Információink szerint a Magyar Posta tulajdonában van az épület, ám annak műemlék mivolta miatt az intézmény egyelőre nem tudja vállalni a felújítás költségét. 
– A Magyar Postának sajnos nem állt és nem áll rendelkezésére európai uniós forrás arra, hogy az épületet felújítsa. Ezért bármiféle felújítási munkálat kizárólag saját forrásból oldható meg. Ám a műemlékvédelmi jelleg miatt ez nagyon-nagyon sokba kerül. De természetesen nézzük és keressük azokat a megoldásokat, hogy miként lehetne a külső felújítást úgy megvalósítani, hogy az ne jelentsen irreálisan nagy terhet a posta számára. A gazdasági realitásokat figyelembe kell venni, de keressük a lehetséges megoldásokat – nyilatkozta megkeresésünkre Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője.


Tehát úgy néz ki, amíg a posta keresi a forrást a felújításra, addig nézhetjük az omladozó vakolatot. Az épületre valószínűleg nem csak külső felújítás férne rá, hiszen ott jártunkor csőtörés miatt zárva találtuk a postafiókot.

FEL