Új járművek és utasvárók – buszos fejlesztések Gyulán

2020. november 18. 07:38 | Hidvégi Dávid

Folytatódnak Gyulán a buszos fejlesztések. Az önkormányzat a Volánbusz Zrt.-vel közreműködve két darab új, komfortos és alacsonypadlós autóbuszt helyezett forgalomba a helyi buszközlekedést segítve. A településen 31 új utasváró is létesül, miután a városvezetés leszerződött egy kivitelező céggel, amely átvállalja a megállók telepítési és üzemeltetési költségét.

Gyulaváriban már az egyik utasvárót elbontották, de a másik oldalon, ahol az önkormányzat megtartotta keddi tájékoztatóját, még áll a létesítmény. A városvezetés meg is állapodott a kivitelezővel, a Publimont Kft.-vel, amely összesen 31 új utasvárót telepít a 4-es és az 5-ös helyi buszjárat útvonalán.

– Ezek a megállók teljesen elhasználódtak. Nyáron, zivatar esetén nemcsak a buszra várakozóknak, hanem akár az arra kerékpározóknak is menedéket nyújthatnak. Egy új, korszerű megállóba azért sokkal szívesebben beáll az ember – mondta a 10-es számú egyéni választókerület (Gyulavári, Dénesmajor) önkormányzati képviselője, Szabó Károly.

A kivitelező nemcsak a rossz állapotú utasvárókat cseréli le korszerű szerkezetekre, de 4 olyan helyre is épít megállót, ahol eddig nem volt. A cég teljes mértékben átvállalta a buszvárók cseréjét és karbantartását, ezért ellentételezésként kihelyezheti azokra az úgynevezett citylight plakátjait.

 

Görgényi Ernő polgármester, valamint Kiss Tamásné és Szabó Károly képviselők adtak tájékoztatást az új buszvárókról – (Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

– Azért fontos, mert egyrészt a jelenlegi megállók beáznak, másrészről pedig nem illenek be a városképbe. Nagyon jó, hogy ezt a lehetőséget megkaptuk. Az alacsonypadlós buszok pedig elsősorban az időseknek, illetve a babakocsisoknak, mozgássérülteknek adnak könnyítést. A körzetemben sok idős él – emelte ki a 9-es számú egyéni választókerület (Paradicsom, Újvári) önkormányzati képviselője, Kiss Tamásné.

Gyulán a Volánbusz Zrt. az elmúlt héten két darab új autóbuszt állított a forgalomba, amelyek a helyi közlekedés lebonyolításában vesznek részt. Az új járművek motorjai Euro hatos környezetvédelmi besorolásúak, így illeszkednek a város zöld programjához.

– Ezek az új, Mercedes típusú buszok sokkal komfortosabbak, mint a korábbiak. A legfontosabb, hogy alacsonypadlósok és akadálymentes közlekedésre alkalmasak. Ezentúl a mozgásukban akadályozott ember társaink, illetőleg a babakocsis kismamák is gond nélkül feltudnak szállni a buszokra. A járművek egyébként légkondicionáltak és belsőkamerával vannak felszerelve, így biztonságosak a közvédelem szempontjából is – fogalmazott a polgármester, Görgényi Ernő.

Az önkormányzat a költségvetése szerint 2020-ban várhatóan 50 millió forintot költ a helyi buszjáratok működtetésére. November 11-étől Gyulán is díjmentes a helyi tömegközlekedés az egészségügyi dolgozóknak, valamint a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatóknak.

 

Galéria

További programok »

FEL