Új főorvos a traumatológia élén

2021. március 3. 06:11 | behir.hu

“A betegek üdve a legfőbb törvény” - vallja Dr. Nacsai István, aki január elseje óta vezeti az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet traumatológia szakágát. A vele készült beszélgetésből kiderül, miért jött át Békéscsabáról Orosházára, mennyire ismeri új kollégáit és hogy miért kell több évtizedes orvosi tapasztalat mellett is folyamatosan tanulni.

– Betöltöttem a nyugdíjkorhatárt, de úgy éreztem, hogy 65 évesen a szellemem és a kezem még jó, így egy kisebb kórházban, egy kisebb osztályon tudnám kamatoztatni a tapasztalataimat – ad gyors választ arra a kérdésre, miért jött át Békéscsabáról Orosházára.

– Kicsi kórház, de minden szakma képviselteti magát, ami nagyon előnyös. A traumatológián 21 ágy van – szemben a békéscsabai 50 ággyal – ami könnyen kezelhető szám, egy osztályvezetőnek fejből is tudni kell ennyi betegről mindent. Az elmúlt időszakban új eszközök érkeztek és további fejlesztések is várhatók, ez pedig korszerűbbé, gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a betegellátást. Az elmúlt hetek tapasztalatai jók. A kollégákat régről ismertem, hiszen azokat a betegeket, akiket Orosházán nem lehetett megoperálni, Békéscsabára küldték, így rendszeresen konzultáltunk. Sőt, az is többször előfordult, hogy én jöttem Orosházára asszisztálni egy egy bonyolultabb esetben. Ez is az oka annak, hogy főigazgató úr és két itteni orvos is hívott ide dolgozni – fogalmaz a főorvos.

Nacsai István dr. Szelényi Zoltánt váltotta a traumatológia élén.

– Szelényi doktor kiváló orvos és ember, becsületesen vezette az osztályt, odafigyelt a szakmára. Mielőtt beadtam a pályázatom, felhívtam, hogy megbizonyosodjam afelől, valóban nem pályázik-e a posztra. Megerősítette, hogy ő nem kíván újra indulni és nagyon örülne, ha én lennék az utóda. És így is lett – mondja széles mosollyal.

Nacsai István sebészeti-, traumatológiai- és ortopédiai szakvizsgával, valamint mellkassebészeti licenc vizsgával rendelkezik. Utóbbi kettőt – ami megfogalmazása szerint a trauma ellátást teszi biztonságosabbá – nemrégiben tette le. Adódik a kérdés, hogy több évtizedes orvoslás után, közel a hatvanhoz miért tartotta fontosnak új szakmákat tanulni?

– A válasz egyszerű: szükségét éreztem annak, hogy tovább tanuljak, fejlődjek. Egy orvos soha nem tud mindent a szakmájáról. Olyan gyorsan fejlődik a tudomány, hogy lépést kell vele tartani. Nekem lételemem az oktatás és egyfajta küldetésem a betegellátás európai színvonalra emelése. Ez sok tanulást, alkalmazkodást igényel, de én érzem a kollégákban, hogy ők is fejlődni, tanulni akarnak – mondja.

Hangsúlyozza, hogy a traumatológiában van egy világszerte elfogadott, úgynevezett AO elv, amit az AO Foundation (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) nevű nemzetközi munkaközösség dolgozott ki a csontegyesítő műtétekre. Ők a sérültellátás eredményességének javítását tekintették küldetésüknek.  Ez a szervezet több mint 60 éves, kísérleteznek, elemeznek és oktatnak, az általuk ajánlott módszerek a világban mindenhol elfogadottak.

– Korábban 4 évig elnöke voltam ezen szervezet magyar részlegének, és a mai napig aktívan figyelem a munkájukat. Az itt lefektetett világszerte elfogadott szakmai elveket még következetesebben fogjuk alkalmazni Orosházán is. Törekvésem az, hogy azokat a műtéteket, melyre itt a városi kórházban jogosultak vagyunk, ugyanolyan műszerekkel, implantátumokkal és színvonalon végezzük el, mint egy hazai vagy külföldi klinikán. Ez alapvető betegjog. Emellett 40 éves szakmai pályafutásom alatt felgyülemlett tanulságokat akarom átadni új munkatársaimnak. Azt az elmúlt hetekben megtapasztaltam, hogy a kollégák nyitottak ezekre, abban pedig szabad kezet kaptam főigazgató úrtól, hogy a lehetőségek figyelembevételével ennek technikai hátterét is megteremthetem a kórházban. Komoly kihívás, de szeretem az ilyen feladatokat. Egyébként is vallom, hogy minden újonnan megtanult kezelés, minden eszközfejlesztés a betegek üdvét szolgálja. És a betegek üdve a legfőbb törvény – zárja a beszélgetést a főorvos.

Dr. Nacsai István Szegeden született 1955. június 9-én. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát 1979-ben. A szegedi klinikán 1979-1998 között klinikai orvosként, tanársegédként majd adjunktusként dolgozott. Innen Ceglédre került, ahol 1998-2002 között a traumatológia osztályvezető főorvosaként gyógyított. 2002-ben visszatért Szegedre, ahol 2008-ig vezette a városi kórház traumatológia osztályát. 2008-ban ment át Békéscsabára, ahol a Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórház traumatológia osztályvezető főorvosa volt. 2021. január 1-től az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Invazív Mátrix Traumatológia szakágvezető főorvosa.


Forrás: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza

Itthon

Az LMP továbbra is kiáll az őshonos nemzeti kisebbségek jogai mellett

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciójának vezetője, Keresztes László Lóránt és Takács Péter, a párt dél-alföldi regionális elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán Békéscsabán. Kiderült, hogy az LMP az Európai Bizottság januári elutasító döntése után is tovább küzd a kisebbségek, köztük Székelyföld autonómiájáért.
2021. április 14. 18:42
FEL