Új előírások szavatolják élelmiszereink biztonságát

A jogszabályok maradéktalan betartásához nem csupán a kereskedők és a gyártók, hanem a fogyasztók odafigyelése is szükséges, a szakembereknek képzéseket szerveznek – írja a Magyar Hírlap.

Átdolgozott új élelmiszer-biztonsági szabvány fokozza tovább az élelmiszerek biztonságát – adta hírül honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

Mint írják, az élelmiszerekkel terjedő számos betegség rendszeres felbukkanása nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az „Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények” című ISO-szabvány kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszer-biztonsági kockázatainak kezelésére, írja honlapján a NAK.

Az új szabályok alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű kockázatok megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig. Mivel az élelmiszer-biztonsági veszélyek a folyamat bármely szakaszában jelentkezhetnek, az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő minden szervezetnek megfelelő ellenőrzést kell végeznie. Azonban fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-biztonságot csak az összes fél – a kormányzati szereplők, a gyártók, a kereskedők és a végső fogyasztók – együttes erőfeszítése révén lehet fenntartani – olvasható a kamara honlapján.

Az új szabvány az élelmiszer-biztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok, valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei. Az új szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésre az új változatra áttéréshez. A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisz­térium finanszírozza, megjelenése – az MSZT/MB 635 „Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek” műszaki bizottság tagjainak aktív közreműködésével – őszre várható. Az élelmiszerlánc bármely szervezetében tevékenykedő vagy az ISO 22000 bevezetése iránt érdeklődő szakemberek számára az Magyar Szabványügyi Testület még ebben az évben képzést szervez.

 

Forrás: Magyar Hírlap

Megosztás:

Címke: , ,