Új alapokra helyezné a magyar építőipart a törvénytervezet

2023. január 23. 12:22 | behir.hu

Nyilvánossá vált az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény tervezete. A kormany.hu oldalon megjelent tervezetet széles körű szakmai egyeztetések után, összesen 26 szervezettől érkezett 900 javaslat alapján dolgozták ki.

A korábbi információknak megfelelően a törvény azokra a beruházásokra terjed ki, amelyekben az állam a forrás legalább 50 százalékát biztosítja. Ugyanakkor a nemrég nyilvánossá vált törvénytervezet szerint az új törvényben foglaltakat azon állami építési beruházásokra kell majd alkalmazni, amelyeknél a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás 2023. április 15-ét követően indult meg.

A tervezetet a februárban induló ülésszakon nyújtják be a parlamentben. Az építésügyi miniszter az ÉVOSZ évzáró konferenciáján elmondta: arra törekednek, hogy a szakma döntse el, mi legyen a szakmával. Ezzel összhangban a tervezet tartalmazza az Állami Beruházási Érdekegyeztető Tanács létrehozását.

A testület számos területen tesz majd javaslatokat az iparág működésére, amelyek alapján az építésügyi miniszter rendeleteket hoz. A Tanács hatáskörébe többek közt az alábbiak kerültek:

- az építményinformációs modell (BIM) alapú tervezés és műszaki megvalósítás feltételrendszere;
- az állami építési beruházás típusonként és építményfunkciónként eltérő szerződésminták;
- egy új képzési rendszer kidolgozása, a szakmai képzések formája és feltételei;
- az építési beruházásokban részt vevő szakemberek szakmai képzése (a vonatkozó állami, kamarai és piaci képzések felülvizsgálata alapján);
- a tervező és a fővállalkozó kivitelező közreműködésének értékelési rendszere (amely szintén egy hangsúlyos elem volt Lázár János beszédében az ÉVOSZ-gálán);
- az állami építési beruházás típusonként kialakítandó Tervezői Szolgáltatások Rendszere és az Építési Beruházási Folyamatok Rendszere.

Forrás: Magyar Építők

További programok »

Gazdaság

360 pályázat érkezett a Gabonáink Gyermekszemmel című felhívásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei igazgatósága idén is rajzpályázatot hirdetett “Gabonáink Gyermekszemmel” címmel. A felhívásra ezúttal rekordszámú, 360 alkotást küldtek be az óvodástól a középiskolás korosztályig a vármegye különböző településeiről. A rajzverseny eredményhirdetését pénteken délelőtt rendezték meg a Csabagyöngye Kulturális Központban.
2024. június 14. 14:24
FEL