Úgy szólt, mint egy kivirágzó rózsabokor – Munkácsy Vizuál a zeneiskolában

2024. május 18. 16:43 | Such Tamás

A Filharmónia Magyarország szombaton, az Orgonák Éjszakáján több színes etappal lepte meg a zene korlátlan korú szerelmeseit. Többek között délelőtt, a program kvázi gyermekszobájaként a Klatzow Projekt és Munkácsy Vizuál alkotói, azaz Szives Márton ütős és Nagy Katalin Matild festő – Kun Rajmund orgonaművésszel – a Fessünk orgonát! – aláfestő orgonazene című, új immerzív előadásukat mutatták be a csabai zeneiskola Bartók-termében.

A békéscsabai születésű Klatzow Projekt és Munkácsy Vizuál produkcióit már több alkalommal is láthattunk a Munkácsy Negyedben. Ezúttal a mostani program egy igazi fúzió volt: egy olyan koncerten gyúrt egybe zenét, mesét és festést is, ahol a gyerekekkel együtt színezté ki a történetet.

 

Fessünk képet! a zeneiskolában – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

– Mint tudjuk, Munkácsy Mihály Békéscsabán töltötte a gyermekéveit, így arra gondoltunk, hogy írunk róla egy népmesét – mondta Szives Márton ütőhangszeres tanár, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. – Egészen pontosan Munkácsy gyermekeit – akik jelen esetben nem konkrét személyek – ruháztuk fel szuperképességekkel. A történetbe archetipikus magyar népmesei elemeket szőttünk. Munkácsy Petinek, a főhősnek ki kell állnia a három próbát, kitaláltunk mellé egy képzelt gonoszt és természetesen hősünk az intelligenciájával és ügyességével vágja ki magát az összes galibából.

 

Munkácsy Ági, Munkácsy Marci és Munkácsy Peti – Fotó: Such Tamás / behir.hu

 

Hozzáfűzte, a mesét és a koncertet együtt alkották meg. Munkácsy Pétert Kun Rajmund orgonaművész és Munkácsy Matildot Nagy Katalin Matild festő játszotta el; a mesélő, a külső szemlélő és az ütőhangszeres szólista pedig nem más, mint Szives Munkácsy Márton volt.

– Közben a történet alatt a gyermekek végig festhettek – folytatta –, majd a végén mindenki odaülhetett az orgonához, és közösen Péter/Rajmund segítségével felépítettek egy akkordot, amit sajnos semmilyen zenei történeti motívumokhoz nem tudok kötni, de úgy szólt, mint egy kivirágZó rózsabokor.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL