Ugrai Gábor több mint pedagógus

2016. május 7. 09:44 | Laczkó Viktória

Ugrai Gábor elsősorban történelemtanár a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. Nemrégiben azonban a Magyar Honvédelmi Minisztériumtól Emléktárgy kitüntetésben részesült, a honvédelem ügye iránti elkötelezettségének és tevékenységének elismeréséül.

Ugrai Gábor a Békéscsabai Általános Iskolás Történelem Munkaközösség vezetője. A városi szervezet célja, hogy összefogja az általános iskolákban történelmet oktató pedagógusokat. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) segítségével minden évben megrendezik a városismereti versenyt, amit idén május 28-án tartanak a Széchenyi ligetben.

A pedagógus a Történelemtanárok Szakmai Fóruma elindításában is aktív szerepet vállalt és Békéscsaba helytörténetével is foglalkozik, a városvédők tagja. Magyarország az első világháborúban című munkájával nyert egy 2014-ben Békéscsaba önkormányzat által kiírt pályázaton. Tanulmánya jelent meg az 1888-as békéscsabai árvízről, és az Orosháza az első világháborúban című kötetbe ír jelenleg Orosháza és a 101-es gyalogezred kapcsolatáról. A MATASZ felkérésére általános iskolás diákokkal járta végig a békéscsabai hadisírokat, melyeknél rendszeresen végeznek hadisír-gondozást.

– Az országos Vasárnapi Iskola Alapítvány a határon túli fiataloknak nyújt segítséget abban, hogy megmaradjanak magyarnak. Ennek békéscsabai szervezetét Jankays kollégáimmal fogjuk össze. Szombatonként a Romániában található Tenke községbe járunk át, ahol a helyi református tiszteletes, Berke Sándor segítségével kézműves foglalkozást, íjászatot, a magyar kultúráról, gasztronómiáról, történelemről szóló vetítéseket szervezünk – tette még hozzá Ugrai Gábor.

FEL