Üdvözlet az Emlékházból

2016. január 31. 13:43 | behir.hu

Munkácsy kultusza képeslapokon címmel nyílt kiállítás a békéscsabai emlékházban. A rendhagyó tárlaton Tumpek Zoltán 450 darabból álló gyűjteményéből láthatnak ízelítőt a látogatók.

Tumpek Zoltán már több mint 16 éve gyűjt képeslapokat, amelyek között francia, osztrák, német, de még kínai is található. Az üdvözlőkártyák legtöbbje az országházat és annak környékét ábrázolja, mert a gyűjtőt a munkája oda köti. De mivel Munkácsy Mihály Honfoglalás című képe lassan 90 éve az országház éke, a festő alkotásait megörökítő lapok is fontos részét képezik a színes kollekciónak.

- Munkácsy Mihály 1893-ban készítette el egyik leghíresebb festményét, a Honfoglalást, viszont Steindl Imrének sikerült néhány ellenzéki politikussal kiharcolni, hogy a kép ne kerüljön az országházba. Ezért sokáig a Nemzeti Múzeum falán lógott, majd 1929-ben az akkori házelnök utasítására vitték át a parlamentbe, ahol ma is látható - tudtuk meg a magángyűjtőtől.

Mészáros Zsuzsa, a Munkácsy Emlékház művészeti vezetője elmondta, a lapok kiválasztásánál fontos szempont volt az is, hogy minél érdekesebb „képeslap-arcot” mutassanak a festőről, így a híresebb képein kívül, magát a művészt is felfedezhetik munka közben a látogatók. De a tablókba rendezett fotók közt az első, 1896-ban kiadott magyar képeslap is megtekinthető.

Tumpek Zoltán az elmúlt évek során összegyűjtött valamennyi képeslapját nagy becsben tartja, hiszen mindegyik egy-egy történetet mesél arról a korról, amelyben született. Ugyanakkor a gyűjtő azt is elárulta, most elsősorban az országház belsejét ábrázoló fotókat keresi, melyek nélkül - mint mondja - nem lehet teljes a gyűjtemény.

 

FEL