TVG, sínfűrész, kézihajtány – Mozdonyparádét rendeztek Békéscsabán

2022. szeptember 25. 12:35 | Szabó Judit

Szombaton, tartották a VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza által szervezett 18. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé második állomását, a mozdonykiállítás. A háromnapos programfolyam a vasútállomás egykori várótermében és a vasútállomás rakodó területén zajlott.

A VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza idén tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét. A háromnapos programsorozat vasárnap délután zárul a Vasutas Művelődési Házban. A rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás volt. 

A békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek, sínfűrészelés és kézihajtánypálya várták az érdeklődőket. A Békéscsabai Pályafenntartási Szolgálat pályamestere elmondta, hogy a sínfűrészelést régen kézi erővel végezték. 

– Két teher-vágánygépkocsi (TVG)-vel érketünk, valamint sínfűrésszel és kézihajtánnyal. A sínfűrészt a gyerekek is kipróbálhatták. Kellett egy kis erő, egy kis kitartás, de elszántak voltak a gyerekek és nem adták fel – mondta el Sándor László.

A sínfűrészeléshez a Békéscsabai Pályafenntartási Szolgálat munkatársai a legkisebb "C" típusú sínt vitték ki. Ezek a típusú sínek a mellékvágányokban találhatóak meg. A rakodó területén a résztvevők a sínfűrészelés mellett kipróbálhatták például a kézihajtányt is, valamint megtekinthették belülről a dízel mozdonyok motorját. 

– Mi mindent megnéztünk, kipróbáltuk a rendőrségi állomást is, és a dízelmozdonyra is felszálltunk. Én nagyon szeretem a vonatokat, megnéztük már mindet – fogalmazott Seres Máté

Fotó: behir.hu

Idén is lehetőség volt a fűtőház látogatására vonattal, amely külön menetrend szerint közlekedett 11 és 15 óra között, óránként. Valamint az idei évben négy igazán különleges mozdony is érkezett, például  az 1001-es retro “Szili” a 013-as dombóvári festésű “Gigant” a 194-es retro “Szergej” és a 2103-as “Csörgő”. A háromnapos rendezvény zárónapja vasárnap a Vasutas Művelődési Ház programjaival zárul, ami délután négy óráig várja az érdeklődőket. 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Megtartották az Év Kiváló Magyar Méze döntőjét Gyulán

Tavaly 360 mézet, idén 448-at kellett értékelnie a zsűrinek az Év Kiváló Magyar Méze Mézverseny első fordulójában Gyulán, amely új csúcsnak számít. A győztesről a december 3-ai második fordulóban döntenek, míg a hivatalos eredményhirdetést december 10-én, szombaton, a 13. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon tartják meg. A szombati értékelésen 60 munkával kellett a zsűrinek megbirkóznia.
16:08
FEL