Tusványos - Orbán Viktor: a magyar alkotmány középpontjában a "mi" áll

2023. július 22. 14:29 | behir

Az új magyar alkotmány az a dokumentum, amely "a legnyilvánvalóbban megkülönböztet bennünket az Európai Unió többi országától", hiszen az európai országok liberális alkotmányainak a középpontjában az "én" áll, míg a magyar alkotmány középpontjában a "mi" áll - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn.

A kormányfő a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárórendezvényén kiemelte: a magyar alkotmány abból indul ki, hogy "van egy hely, ami a miénk, az otthonunk", van egy közösség, "ami a miénk, ez a nemzetünk", és van egy "életrend, ami a miénk, és ez a kultúránk és a nyelvünk". Ezért a szellemi kiindulópont az alkotmányban úgy fogalmazható meg, hogy "az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a békét, a családot, a barátságot, a törvényt és közösségi szellemet, sőt a szabadságot sem lehet egyedül megszerezni, mert "az az ember, aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos". Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul, és "ha ezek az életünk legfontosabb dolgai", akkor ezeket kell védelmezni a társadalomnak és a jogrendszernek - mondta.

Orbán Viktor kiemelte: "ma Magyarország, a magyar emberek és a magyar kormány azért küzd és harcol, hogy erről a letérített pályáról vissza tudjunk kapaszkodni arra a szokásos kerékvágásba, amely elvezet bennünket 2030-ig". Meglátása szerint ez 2024 júliusa környékén következhet be.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság összteljesítménye 13 év alatt megháromszorozódott, 27 ezer milliárdról 80 ezer milliárd forintra nőtt, és 2030-ra az a célunk, hogy 160 ezer milliárd forintos GDP-nk legyen.

Hozzátette: az új gazdasági rendszer, amelyet 13 éve épít a kormány, "összeállt és jól is teljesített". A céljainkkal időarányosan jól állunk, a fejlettségi céljainkat nézve 2010-ben az európai átlag 66 százalékán, 22-ben a 78 százalékán voltunk, és 2030-ra "oda akarunk érni" a 85 és 90 százalék közötti sávba.

Magyarország energiaimportfüggősége a terv szerint csökken, most 28 százalék és 2030-ra Paks 2-vel és a napenergia-hálózatfejlesztésekkel "el akarunk érni oda, hogy a villamosenergia-importunk nulla legyen" -  mondta.

Forrás: MTI

További programok »

FEL