Turisztikai fejlesztések indulnak Gyomaendrődön

2024. május 27. 12:13 | behir.hu

Több, mint 290 millió forint pályázati forrásból kezd Gyomaendrőd városa turisztikai fejlesztésbe, helyben és térségi viszonylatban egyaránt. A projekt célja a kikapcsolódási módok és a turisztikai látványosságok összekapcsolása.

A projekt egészét tekintve a turisztikai kínálat bővítése, színesítése és színvonalemelése valósul meg, kiegészítve a már meglévő turisztikai kínálatot – tájékoztatta hírportálunkat az önkormányzat. Mint írták, a fejlesztésekkel egy olyan innovatív, komplex szolgáltatási csomag áll össze, amely a már meglévő szolgáltatásokkal több napos itt tartózkodáshoz megfelelő minőségű és mennyiségű, a 21. század követelményeit biztosító élményt tud nyújtani a látogatóknak.

 

Fűzfás-zugi horgászversenypálya- kiszolgáló épület

A Fűzfás-zugi holtágon kialakított rendezett horgász környezet már a jelenlegi állapotában is közkedvelt, de egy megfelelő közösségi tér kialakítása nélkül színvonalas rendezvények megtartására még csak korlátozottan alkalmas. Ennek érdekében egy mintegy 170 négyzetméteres kiszolgáló épület létesül, mely a horgászok kiszolgálására alkalmas. Az épületben kisebb rendezvényeket is lehet majd tartani.

A kiszolgáló épület nyitott terasszal, vizes blokkal, konyhával és raktárral rendelkezik. Az épület hosszanti elrendezésű, nyeregtetős szín. A betervezett vizesblokk 30 nő és 40 férfi kiszolgálására elegendő, külön előtérrel és akadálymentesített mosdóval ellátott. A kialakítandó raktár és konyha rész alkalmas lesz büfé üzemeltetésére, közösségi rendezvények kiszolgálására.

 

Út és parkoló

A versenypálya megközelítéséhez makadámutat alakítanak ki a 6765/2 helyrajzi számú töltésen, a Fő úti kereszteződéstől, összesen 865 méter hosszon. A kiépülő makadámútról a kiszolgáló épület megközelítése is biztosított lesz. A fejlesztés részét képezi parkolók létesítése is. A Kántorkert sor mentén, a töltés külső oldalán összesen 55 parkolóállás kerül kialakításra.

 

Gyomai Tájház

Az új bemutatótér segítségével szeretnénk bemutatni a kor visszásságait és mindennapjait. A fejlesztéssel újabb kiállítási hely válik turisztikailag aktívvá, és a használati módnak megfelelővé. A Gyomai Tájházban – felújítást és átalakítást, belső installáció kialakítását követően – a Gyomáról elszármazott Kállai Ferenc nevéhez köthető Tanú című filmben látható gátőrház elevenedik majd meg.

 

Vitéz Váry József vadászati gyűjtemény

A Gyomai Tájházzal szomszédos épületben vadászati kiállító tér és közösségi tér kerül kialakításra, ahol a városból elszármazott vitéz Váry József vadászati életútja és a településre hagyott vadászati hagyatéka kerül bemutatásra. A vadászati kiállítóhellyel egy állandó, az Alföldön és Békés vármegyében egyedi kiállításnak kívánunk méltó helyszínt teremteni. Az épületegyüttes kisebb rendezvények megtartására alkalmas lesz.

 

forrás: Gyomaendrőd Város Önkormányzata

További programok »

Gazdaság

Fontos dolga lesz a marhatartóknak!

A húsmarha állatjóléti támogatás tartalmi értékelési szempontjai között fontos szerepet tölt be a mezőgazdasági termelő szakképzettsége, amelyre felsőfokú szakképesítés esetén 20 pontot, középfokú végzettség birtokában 15 pontot kaphat a pályázó.
07:40
FEL