Tudományos áttörés értek el szegedi kutatók az autoimmun betegségek kapcsán

2021. december 19. 11:17 | behir.hu

Autoimmun betegségeket vizsgáló, uniós támogatással megvalósult 996 millió forintos kutatási program zárult le a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban és a Szegedi Tudományegyetemen – tájékoztatott az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet.

Kiemelték, hogy az ötéves projekt célja az autoimmun betegségekkel kapcsolatos ismeretek bővítése volt, a legmodernebb technológiák felhasználásával.  A kutatás alatt a szisztémás, tehát több szervet is érintő autoimmun kórképek kialakulásának vagy előrehaladásának hátterében álló mechanizmusokat tanulmányozták. A szakemberek az elsősorban ízületek gyulladásával járó reumatoid artritiszben, a bőr és ízületi tüneteket okozó szisztémás lupus erythematosusban és a főként 40–60 év közötti nőket érintő progresszív szisztémás szklerózisban szenvedő páciensek vérmintáit vizsgálták.

A szakemberek eddig nem ismert klinikai, molekuláris és immunológiai markereket azonosítottak, amelyek segítséget jelentenek az autoimmun, gyulladásos kórképek diagnosztizálásában, a betegség lefolyásának-, a gyógyszeres kezelés várható hatásának megítélésében és a szövődmények előrejelzésében.

A kutatók felfedeztek egy új vérplazmamarkert, amely a reumatoid artritisz korai diagnózisát segítheti elő. A projekt részeként egy olyan bioanalitikai rendszert is beszereztek, amely korábban elérhetetlen felbontásban teszi lehetővé egyedi sejtek profilozását több tulajdonság alapján. A kutatók több immunsejt-alpopulációt azonosítottak, amelyek a vizsgált betegségek kialakulásában játszanak szerepet.

Forrás: MTI

További programok »

FEL