Tudnivalók az októberi népszavazásról

2016. szeptember 11. 11:08 | Mikóczy Erika

 

Tisztelt Választópolgárok!

Áder János köztársasági elnök országos népszavazást tűzött ki. Szavazni 2016. október 2. napján (vasárnap) 6.00 és 19.00 óra között lehet.

A népszavazásra feltett kérdés: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

 

Választójog és értesítő

Az országos népszavazáson az a nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akit bíróság nem zárt ki jogerősen a választójogból.

A névjegyzékben szereplő választópolgárok részére a Nemzeti Választási Iroda 2016. augusztus 15. napjáig értesítőt küldött, amely tartalmazza a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint azt, hogy a választópolgár melyik szavazókörben adhatja le szavazatát.

 

Külképviseleti szavazás

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik Magyarország területén, kérheti külképviseleti névjegyzékbe való felvételét. A kérelemnek 2016. szeptember 24. (szombat) 16 óráig meg kell érkeznie. A kérelemben meg kell jelölni azt a külképviseletet, ahol a választópolgár szavazni kíván. (Figyelem! A külképviseleti szavazás időpontja némely esetben eltér a magyarországi szavazás időpontjától!)

A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A külképviseleten leadott szavazatok a szavazást követő héten kerülnek megszámlálásra.

 

Szavazás a lakhelytől eltérő magyarországi településen

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a lakóhelye szerinti szavazókör illetékességi területétől eltérő címen tartózkodik, átjelentkezésre irányuló kérelmet nyújthat be. A kérelemben meg kell jelölni azt a magyarországi települést, ahol a választópolgár szavazni kíván. A kérelemnek 2016. szeptember 30. (péntek) 16 óráig meg kell érkeznie az illetékes választási irodához. A kérelem benyújtható személyesen a lakóhely, illetőleg tartózkodási hely szerinti helyi választási irodánál, levélben a lakóhely szerinti helyi választási irodánál, továbbá elektronikus formában ügyfélkapun keresztül vagy a www.valasztas.hu oldalon. A már benyújtott átjelentkezésre irányuló kérelem 2016. szeptember 30. (péntek) 16 óráig módosítható, illetőleg vonható vissza.

Átjelentkezés esetén a választópolgár annak a településnek a kijelölt szavazókörében szavazhat, ahová az átjelentkezést kérte. (Figyelem! Átjelentkezés esetén a helyi választási iroda által kijelölt szavazókörben lehet szavazni, a választópolgár csak a települést választhatja meg, a szavazókört nem!)

 

Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelem

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok – a www.valasztas.hu internetes oldalon keresztül vagy ügyfélkapu igénybevételével, illetőleg a helyi választási irodánál írásban – kérhetik személyes adataik kiadásának megtiltását. Felhívjuk a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy azon személyeknek, akik már korábban (2014. január 1. napja óta bármikor) éltek ezen lehetőséggel, nem szükséges ismételt kérelmet benyújtaniuk. Az adatkiadás letiltása ugyanis ellenkező tartalmú kérelem benyújtásáig érvényes.

 

Okmányokra vonatkozó figyelmeztetés

Kérjük a Tisztelt Választópolgárokat, hogy ne felejtsék el időben megvizsgálni személyazonosító és lakcímet igazoló okmányaik érvényességét és szükség esetén gondoskodjanak azok cseréjéről a járási hivatal Kormányablak Osztályánál. Érvénytelen okmánnyal ugyanis nem igazolható megfelelően a személyazonosság, illetőleg a lakcím, vagyis a választópolgár nem szavazhat.

 

Bővebb tájékoztatás

A népszavazással kapcsolatban bővebb tájékoztatást találnak az interneten a www.valasztas.hu honlapon és a http://valasztas.bekescsaba.hu oldalon. Ez utóbbi portálon megtalálhatók a választással kapcsolatos formanyomtatványok is.

 

Dr. Bacsa Vendel

a Helyi Választási Iroda vezetője

FEL