Tudnivalók az egészségügyi ellátásra jogosultságról

2024. január 30. 07:31 | behir.hu

A társadalombiztosítás keretében nyújtott egészségügyi ellátásokat a biztosítottak és az egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek vehetik igénybe.

A biztosítottak, így például a munkavállalók, vállalkozók, őstermelők, álláskeresési támogatásban részesülők a társadalombiztosítás keretében valamennyi tb-ellátásra jogosultságot szerezhetnek. A jogosultak a táppénz, baleseti ellátás, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, vagy nyugdíj mellett az egészségügyi ellátásokat is igénybe vehetik.

A nyugdíjasok, megváltozott munkaképességű személyek, kiskorúak, tanulók, nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták és más nyilvántartásba bejelentett személyek szintén jogosultak az egészségügyi ellátásokra.

Abban az esetben, ha megszűnik a biztosított munkaviszonya, vállalkozása, vagy például a tanuló, hallgató diákigazolványa már nem érvényes, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság is érvényét veszti. Ha az érintett társadalombiztosítási ellátásban, rokkantsági ellátásban részesülőként, szociálisan rászorultként, vagy más jogcímen nem szerez jogosultságot, idén havonta 11 300 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. 

Ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és az egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék havi összegének hatszorosát, akkor érvénytelenné válik a taj-szám.  Az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe és a tartozást is rendezni kell.

Fontos tudni azt is, hogy a külföldön munkát vállalóknak biztosításuk létrejöttét és annak megszűnését 15 napon belül be kell jelenteniük a kormányhivatalhoz. A bejelentés alapján az érintett foglalkoztatottak Magyarországon mentesülnek a járulékfizetési kötelezettség alól.    

Az egészségügyi ellátásra való jogosultság (társadalombiztosítási jogviszony) már az EgészségAblak mobilalkalmazással a „TB-lámpa” menüpontban is naprakészen ellenőrizhető.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL