Továbbra is támogatja az állam a szarvasmarha-tenyésztést

2018. augusztus 15. 17:22 | behir

A támogatáspolitika kedvezményezettje marad a húsmarha tenyésztés - áll az Agrárminisztérium közleményében.

- A szarvasmarha-tenyésztés a hazai agrárium egyik legsikeresebb ágazata. Az uniós tagországok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb arányban a szarvasmarha állomány az utóbbi években, ezt pedig kiszámítható támogatás-politikával segítette a kormányzat - mondta Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Bonyhádon.

Juhász Anikó a XXII. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson tartott előadásában kiemelte, a szarvasmarhák és ezen belül a tehenek számának 2011-ben kezdődött növekedése 2018-ban is töretlen maradt. Ennek hátterében a korábbinál jobb piaci körülmények mellett a kedvező támogatási környezet is áll.

Idehaza ma összesen 879 ezres a szarvasmarha-állomány, melyből 397 ezer a tehén. Utóbbi adat foglalja magába azt a 35 ezer kettős hasznosítású (hús-tej) tehenet, amelynek túlnyomó többségét a magyartarka fajta adja.

Juhász Anikó a támogatásokról szólva elmondta, az agrárium más szereplőihez hasonlóan a szarvasmarha-tenyésztőket is segítették a közösségi források, mint az alaptámogatás, a zöldítés vagy a fiatal gazdák támogatása. Speciálisan ennek az ágazatnak a munkáját segítették a termeléshez kötött támogatások, amelyet mintegy 33 milliárd forint értékben tudtak lehívni a hazai termelők. Ezen összegből 2,2 milliárd forint került a megye ágazati szereplőihez. Mindezek mellett átmeneti nemzeti források is érkeztek az ágazatba. Különböző jogcímeken több, mint 18 milliárd forintot fizetett ki a kormányzat, ebből közel félmilliárd forintot Békés megyében. Ez utóbbival kapcsolatban a helyettes államtitkár kijelentette, az átmeneti állami támogatások rendszerét 2020-ig mindenképpen fenn szeretné tartani az Agrárminisztérium.

 

További programok »

FEL