Sokkal nagyobb támogatásra pályázhatnak az élelmiszeripari ágazat szereplői

2021. március 25. 17:00 | behir

2021-2027 közötti időszakban 750 milliárd forintos támogatás jut az élelmiszeripar szereplőinek – hangsúlyozta az Agrárminisztérium egy csütörtökön kiadott közleményében. Így 60 százalékkal nő a magyar élelmiszeripar EU-s támogatása az új uniós ciklusban.

– A tárca komoly fejlesztési tervet készített elő, a korábbi uniós ciklushoz képest jelentősen nagyobb keretre, mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az ágazat szereplői – mondta Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és - minőségpolitikai Főosztályvezetője az Élelmiszeripar jövőjéről szóló online konferencián. Az Agrárminisztérium főosztályvezetője előadásában kitért arra, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban jelenleg 4211 vállalkozás működik, közel 143 00 főt foglalkoztat, az ágazat árbevétele meghaladja a 3688 milliárd forintot. Mivel az elmúlt években megduplázódott a szektor nyeresége, így 30 százalékkal nőttek a bérek is.

Felkai Beáta emlékeztetett, hogy az élelmiszeripar támogatottsága a 2014-2020-as időszakban elérte a 468 milliárd forintot. Ez az összeg a következő hét évben - a Vidékfejlesztési Programban - mintegy 60%-kal nő, így mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az élelmiszeripar szereplői. A támogatások már az idei évben elindulnak – tette hozzá.

– Az első félévben 50 milliárd forintos keretre a mikro- és kisvállalkozások – elsősorban eszközbeszerzésre – nyújthatnak be pályázatot, míg a második félévben 200 milliárd forintos forrásból a nagyobb vállalatok beruházásai valósulhatnak meg – ismertette a menetrendet.

Forrás: portfolio.hu

További programok »

Gazdaság

15 éve jött létre a Budapest Bank békéscsabai szolgáltató központja

A Budapest Bank 2006-ban telepítette háttérműveleti egységét Békéscsabára, mára pedig a térség egyik legnagyobb munkaadója lett. 15 éve van jelen a megyeszékhely életében, azonban az önkormányzat, valamint a pénzintézet vezetése is hosszútávban gondolkodik, ennek megfelelően a cég a tervek szerint a jövőben tovább bővíti majd a központ szolgáltatásait.
2021. június 21. 18:42
FEL