Továbbra is hiányzik 635 orvos az alapellátásból

2019. szeptember 17. 07:14 | behir

Stagnál az alapellátásban üresen álló praxisok száma.

Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt – derült ki az Állami Egészségügyi Központ adataiból. Az üres fogorvosi praxisok száma héttel csökkent, az üres háziorvosi praxisoké viszont éppen héttel nőtt. Így az alapellátásban 635 praxisban nincs orvos, a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást – írja hétfői számában a Világgazdaság.

A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol ötvenegy háziorvosi és tíz fogorvosi körzetben nincs orvos. Az üres fogorvosi praxisok szempontjából pedig Budapest áll az élen, ahol 37 üres praxist mutat a rendszer.

Nem félresöpörhető az alapellátó fogorvosok két hétig tartó kollektív szabadsága – mondta a lapnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának Zala megyei elnöke. Hozzátette: a tíz munkanapon át tartó munkabeszüntetésben, amelyben az alapellátásban dolgozó fogorvosok fele – 1100 fogorvos – vett részt, sok rendszerhibára derült fény. 

Az orvoshiányt háziorvosi praxisjog vásárlásával próbálja mérsékelni a kormány, idén 1,25 milliárd forint forrás jut erre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közölte, hogy 2014 óta a letelepedési pályázaton nyertes és szerződést kötött háziorvosok száma 177, a fogorvosoké pedig 70.

További programok »

FEL