Tovább szaporodott a bivalyállomány Körös-Maros Nemzeti Parkban

2018. december 16. 08:31 | behir

Ebben az évben is szépen alakult a házi bivalyok szaporulata a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai állattartó telepén, összesen 62 borjú született.

A bivalyteheneket két háremben helyezték el, egy-egy bikához. A bivalyok vemhességi ideje meglehetősen hosszú, 300-330 nap. Nagyon könnyen ellenek, emberi segítséget csak a legritkább esetben igényelnek. A kisborjak 25-30 kg-os testtömeggel születnek, s szinte azonnal lábra kapnak, sokkal erősebbek, vitálisabbak, mint más marhafajták utódai.
 
A klasszikus ellési időszak április elejétől június közepéig tart, de még ősszel is születhetnek utódok. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kiemelt figyelmet fordít a beltenyészet elkerülésére. A fiatal bikaborjakat értékesítésre szánják. Az üszők egy része a tenyész-utánpótlást szolgálja, másik részüket értékesítik. Az igazgatóság vagyonkezelésében jelenleg több, mint háromszáz házi bivaly él.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Békéscsabai fiatalokat támogatott a város

Aláírták szerződéseiket azok a fiatalok, akik a „Békéscsaba hazavár!” önkormányzati támogatásban részesültek. A pályázatban a helyi önkormányzat hallgatói ösztöndíjjal, valamint a már végzett diákokat életkezdési támogatással segíti.
16:36
FEL