Megkezdődött az ellési szezon a Körös-Maros Nemzeti Park Sóstói telepén

2019. november 9. 08:15 | behir

November 5- én megszületett az idei első magyar szürkemarha borjú Kardoskúton. A bika borjú érkezésével megkezdődött az ellési szezon, ami várhatóan február végéig fog tartani.

Jelenleg közel 300 nőivarú szürkemarha szaporulatát várják a Körös-Maros Nemzeti Parkban. Az ellési időszak kezdetével az állattenyésztési feladatok is megváltoztak. A legeltetésen és a telepi takarmányozáson kívül 24 órás folyamatos ügyeletet tartanak a gulyások.
 
A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek az ellés első jeleitől fogva felügyelik a jószágot, és az esetleges segítségnyújtást azonnal elvégzik. A magyar szürkemarha könnyen ellik, így az emberi beavatkozásra csak kevés esetben van szükség. A gulyások az ellést követően házi számmal látják el az újszülött borjakat, ami a későbbi azonosításukhoz elengedhetetlen.
 
A szürkemarha tehén nagyon ragaszkodik borjához, így kimondottan nagy figyelmet kell fordítani a gulyásoknak az újszülöttel történő feladatok elvégzésénél. Az újszülött szürkemarha borjak pirók színben jönnek a világra.
 
A borjak színezetében három árnyalatot különböztetnek meg a szakemberek: világos pirók, pirók, és sötét pirók. Ez a vörösesbarna színezet a vad ősöknek, és azok rejtőzködő életmódjának tulajdonítható. A borjak szőrzete 3-4 hónapos kortól folyamatosan világosodik, és 6 hónapos korukra érik el végleges, szürke színezetüket.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

További programok »

Itthon

Mérséklődik a hideg a hétvégén

A hétvége első felében néhol akár mínusz 10 fok körüli értékek is lehetnek, majd mérséklődik a hideg. Míg egyes helyeken napközben is csak plusz 1 fok lesz, másutt akár plusz 9 fokig is melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.
07:22
FEL