Tóth Péter: Különösen jó érzés, ha békéscsabaiaknak játszhatok

Tóth Péter zongoraestjével zárult az idei Tavaszi Fesztivál.

Tóth Péter zongoraestjével zárult az idei Tavaszi Fesztivál. Az Amerikában élő, csabai származású, 33 éves zongoraművész 2014 októberében koncertezett utoljára szülővárosában, így mindenki nagyon várta ezt az estét. A több mint két órás koncerten Schubert, Brahms, Liszt Ferenc és Bartók Béla műveiből is felcsendültek dallamok, amelyek közül többet kifejezetten erre az alkalomra tanult meg. Tóth Péter most is elvarázsolta a közönséget.

Tóth Péter 1983-ban született Békéscsabán. Tizenegy évesen ütötte le élete első zongorabillentyűjét egyik szomszédjuk házában, aztán nyomban meg is kérte a szüleit, hogy zongorázni tanulhasson. Zenei tanulmányait a csabai zeneiskolában kezdte, ahol Csontos József zongoratanár segítette tehetsége kibontakoztatásában. Később a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia kivételes tehetségek előkészítő tagozatán folytatta tanulmányait. 1999-ben az olaszországi Bovinóban megrendezett nemzetközi zongoraversenyt, 2000-ben a weimari Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, 2001-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt nyerte meg, majd a Tiszadobi Zongorafesztiválon Kocsis Zoltánnal és Ránki Dezsővel szerepelt együtt. Tóth Péter ezután Ausztriában, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Svájcban, Dél-Koreában, és Japánban is koncertezett. A Liszt Ferenc darabokat illetően generációjának egyik legjelentősebb eladójává vált.

A zongoraművész 2009-ben ösztöndíjasként Amerikában, a Fort Worth-i Texas Christian University-n, dr. Ungár Tamás osztályában tanult tovább, majd 2012 kezdte doktori tanulmányait Anton Nel irányításával. Európa után Ausztráliában, és Amerikában is sorra érte el sikereit, mondhatni világhírű lett a ma is mindenkivel kedves, szerény békéscsabai származású művész, akit nagy örömünkre ismét láthattunk itthon.

–          Nagyon szeretek hazai közönségnek játszani, és különösen jó érzés, ha békéscsabaiaknak játszhatok. Nagy izgalommal jöttem haza másfél év után, örömmel készültem a Tavaszi Fesztivált záró koncertre, és remek érzés volt ismét itthon fellépni. Egyébként, ha tehetem, nyaranta akár másfél-két hónapra is hazajövök, most vissza kell mennem Amerikába, ahol a koncertek mellett zongoratanárként is dolgozom, de június közepétől augusztusig megint itthon leszek majd. A feleségemmel – aki perui származású, és latin-amerikai történelmet tanít az egyetemen –  New Jerseyben élünk, most nyáron ő is jön majd velem – tudtuk meg Tóth Pétertől.

Megosztás:

Címke: