Tóth Gábor: Mentálisan még nem álltunk készen erre a mérkőzésre

2023. október 14. 21:47 | Such Tamás

3-1-es vereséget szenvedett szombat este a Fatum-Nyíregyházától a BRSE a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban a női röplabda Extraliga alapszakaszának első fordulójában. A csabaiak jövő héten Kaposváron javíthatnak a bajnokságban.

 

Swietelsky-Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 1:3 (-17, 20, -28, -22) Extraliga alapszakasz, 1. forduló, Békéscsaba. Vezette: Szabó, Horváth.

Békéscsaba: Strumilo 2, Stepanenko 14, Bodnár 5, Pintér 11, Aydinogullari 3, Stanchulova 5. Csere: Molcsányi (libero), Glemboczki 16, Kump 7. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Nyíregyháza: Jeremic 14, Földi 3, Kocic 21, Da Mata Galvo 3, Lászlop 7, Antivero Salinas 8. Csere: Tóth (libero). Vezetőedző: Tomás Varga.

 

Elkezdődött az Extraliga 2023/2024-es idénye, a BRSE pedig rögtön egy rangadóval indított, hiszen régi riválisuk, a Fatum-Nyíregyháza látogatott a Békéscsabai Városi Sportcsarnokba, ahol kiváló hangulat uralkodott. Tóth Gábor a mérkőzés előtt elmondta, hogy mindenki készen áll a bevetésre, a vezetőedző a Dominika Strumilo, Margarita Stepanenko, Bodnár Dorottya, Pintér Andrea, Cansu Aydinogullari, Iveta Stanchulova kezdő hatost küldte pályára, a csapatkapitány, Molcsányi Rita volt a libero. 

 

Fotók: Imre György

 

Vendégponttal indult a találkozó, amire gyors három találattal reagáltak a hazaiak, remek centertámadásokkal bontották a nyíregyi védelmet, majd Bodnár révén megszületett a szezon első csabai ásza is! 7:4-nél szenzációs labdamenetet zártak le Pintér blokkjával, viszont a nyitásokkal hadilábon álltak, ami miatt közel tudott maradni a Fatum. Az 5:0-s roham után Tóth Gábor időt kért, de így is öt pontra hizlalták előnyüket a vizitálók, úgyhogy 12:17-nél jött az új timeout. A csabaiak a nyitás-fogadásban is bizonytalankodtak és sok volt a ki nem kényszerített hiba is, de Glemboczki Zóra új lendületet hozott a játékba, azonban a hibák így sem tűntek el. A nyíregyiek pontosabban, határozottabban nyitottak, ami megpecsételte a játszma sorsát, a hét szettlabdájukból pedig rögtön a legelsőt kihasználták.

A második felvonás már jóval szorosabban alakult, Glemboczki vezérré lépett elő és a blokkmunkánk is az előző játszma elejét idézte. Sikerült négy egységgel meglógni, de ezt villámgyorsan kiradírozta a Nyíregyháza, kezdhettük elölről a szökési kísérletet. 12:12-nél a BRSE ismét megvillantotta oroszlánkörmeit, Kump Alíz is megszerezte első pontját, ám a  támadásaink továbbra sem voltak túl pontosak, és ezt tette szóvá Tóth Gábor is 16:16-nál. Ez az időkérés igencsak hatásosnak bizonyult, ugyanis sikerült meglógniuk négy egységnyivel közvetlenül a végjáték előtt, később pedig Glemboczki újabb jó megoldásával öt szettlabdához jutottak, amik közül a másodikat Aydinogullari értékesítette.

 

Fotók: Imre György

 

Egy ideig kettesével estek a pontok a harmadik etap elején, de sajnos egyrészt mindig a hazaiak futottak a vendégek és az eredmény után, másrészt ezt a sormintát ők szakították meg. Fokozatosan kapaszkodtak vissza, majd 7:8-nál egy 8:2-es sorozattal robbantottak, úgyhogy 17:11-nél Tomás Varga is magához hívta övéit. Ez megadta nekik a lendületet, zsinórban hat ponttal sokkoltak és egalizáltak, nagyon kellett ekkor Kump Alíz pontos támadása. Ez a hajrá extra szoros küzdelmet hozott, mert amint a Békéscsaba visszavette a vezetést, szinte azonnal jött az egyenlítés, és ha elmentek kettővel, onnan is visszajött a Fatum. 23:23 után egy hiba miatt már a vendégek ünnepelhettek szettlabdát, amit Glemboczki egy bombával annullált, a következőnél Kump tette meg ugyanezt, majd ők sem tudtak élni az első sajátunkkal. A végletekig kiélezett végjátékot aztán a vendégek az ötödök játszmalabdájukkal és a 30. pontjukkal tudták lezárni, azaz innentől már nem hibázhatott a BRSE.

Ez a helyzet mintha felszabadulttá tette volna a csabai lányokat, akik komoly elánnal vetették bele magukat a negyedik szakaszba és 8:2-es villámrajtot vettek. További különbség volt az eddig látottakhoz képest, hogy ezt az előnyt nem adták le, legalábbis eleinte úgy tűnt…Aztán a szabolcsiak rendezték a sorokat és apránként elkezdtek közelebb lépkedni. Tóth Gábornak ismét fejmosást kellett tartania 13:11-nél, majd ezt megismételte 16:14-nél, de a következő két pontot is a Fatum szerezte, 17:18-nál pedig már náluk volt a spicc. 19:19-es állásnál borzasztóan hosszú labdamenetet húzott be a BRSE, amit egy újabb pontatlanság követett, nem tudtak lendületbe kerülni. Sőt, 20 fölött már a Nyíregynél volt a momentum, amely három meccslabdát is kiharcolt, és bár az elsőt még hárították a hazaiak, a másodikat megoldották a vendégek.

A sok hazai hibának és a gyenge nyitás-fogadásnak köszönhetően három ponttal távozik Békéscsabáról a Fatum-Nyíregyháza. A BRSE pedig először kedden javíthat a TFSE otthonában a Magyar Kupában, a jövő héten pedig Kaposváron folytatják az Extraligát.

(forrás: brse.hu)

 

Galéria

 

***

Tomáš Varga, a Fatum-Nyíregyháza vezetőedzője: "Azokat a dolgokat, amiket kértünk a játékosoktól az öltözőben, mindet úgy oldották meg, ahogy szertettük volna. Nagyon sokat segíttetek egymásnak a pályán. Nem volt labdamenet, amit elvesztettünk volna a fejükben, ez volt a fontos! Mert ami leesett, azt tudtuk, hogy meg lehet menteni, és tudtuk, hogy a következőt felhozzuk. És a nyitás volt a meghatározó elem, amivel ma jobbak lehettünk a Békéscsabánál."

Tóth Gábor, a BRSE vezetőedzője: "Végig problémánk volt a nyitás-fogadással és a védekezéssel is. Hiába voltunk jó pozícióban, rendre elpattantak a labdák, amit nagyon nehéz megmagyarázni. Azt is, hogy miképp lehet 7-1-ről egy szettet elveszíteni. Illetve minden lehetőségünk meg volt arra, hogy ezt a találkozót véleményem szerint megnyerjük, ott voltak a lehetőségeink. Ennyi hálóérintést nagyon régen láttam. Ez azt jelenti, hogy mentálisan még nem voltunk készen erre a mérkőzésre, ami azért probléma, mert a munka el volt végezve, viszont sajnálatos módon mi nem tudunk bemenni játszani a lányok helyett, ezt nekik kell megoldani. Amíg a lehetőségeik megvannak arra, hogy megnyerjék a találkozót, úgy gondolom, ez az ő felelősségük."

Molcsányi Rita, a BRSE liberója: "Igazából nagyon sajnálom, hogy ez lett a végeredmény. Azon múlt leginkább, hogy a nyitás-fogadásunk nem volt kellően stabil; ezekből több pontot tudott szerezni az ellenfél, magas labdákkal kellett játszanunk, így sokkal olvashatóbbak voltunk. Szerintem védekezésben tényleg mindent megtettünk. Nem úgy mentünk fel a pályára, hogy elveszett labda lenne. Tényleg azon kell dolgoznunk, hogyha elveszítünk egy pontot, utána ne jöjjön még 5-6 hiba rá. Könnyű pontokat ne adjunk az ellenfélnek. Ma nagyon sok hálóérintés volt, illetve olyan technikai hiba volt, amit ezen a szinten nem engedhetünk meg magunknak. Sokat kell még dolgoznunk, ez még csak az első mérkőzés volt, ebből nem szabad kiindulni, hogy mi lesz a szezon hátralévő részében, de természetesen tanulnunk kell belőle."

(S. T.)

 

 

További programok »

FEL